dumKAzk2FdY

Η προπαγάνδα που επηρέασε τη ζωή μας

Σε ένα βαθμό, είμαστε όλοι ικανοί να γίνουμε σκλάβοι στις ιδεολογίες άλλων. Αλλά τι θα γινόταν αν η παγκόσμια ελίτ μπορούσε με επιτυχία να φιλτράρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και άλλες πηγές πληροφόρησης και να χρησιμοποιήσει την κατά τα φαινόμενα απεριόριστη δύναμη και επιρροή της για να μας κάνει πλύση εγκεφάλου σύμφωνα με τις δικές της ιδεολογίες; Θα ήμασταν αρκετά έξυπνοι να αναγνωρίσουμε και να καταπολεμήσουμε αυτή τη λεπτά καλυμμένη μορφή πλύσης εγκεφάλου;

Αυτό είναι ένα από τα βασανιστικά ερωτήματα που θέτει το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο: Hidden Influence: The Rise of Collectivism («Κρυφή επιρροή: Η ανάπτυξη του κολεκτιβισμού), μια ενδιαφέρουσα έκθεση των κινδύνων της συμμόρφωσης, των τρόπων με τους οποίους διδασκόμαστε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της προπαγάνδας και τη σημασία του να ανακτάμε ατομική σκέψη και ταυτότητα.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, τα πιο ισχυρά άτομα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη είναι αυθεντίες στην τέχνη του να διαδίδουν τις ιδεολογίες τους μέσω της πολιτικής, των οικονομικών συστημάτων και των ποικίλων μορφών των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κατακλυσμένο από αυτές τις πλαστές πραγματικότητες, το κοινό αποτυγχάνει συχνά να σκεφτεί την αληθινή πηγή των πληροφοριών που δέχεται και επιτρέπει στον εαυτό του να γίνει απλό πιόνι σε μια σειρά από παιχνίδια δεξιότεχνης χειραγώγησης. Δεν είναι κάτι που δε γνωρίζουμε. Στην πραγματικότητα, αυτές οι τακτικές αποκαλύφθηκαν στο κοινό ήδη από το 1928, όταν ο Edward Bernays, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πατέρας των δημοσίων σχέσεων, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Προπαγάνδα». Σε αυτό ο Bernays εξέφρασε την πραγματικότητα ότι «μας κυβερνούν, τα μυαλά μας κατασκευάζονται, τα γούστα μας διαμορφώνονται, οι ιδέες μας προτείνονται κυρίως από ανθρώπους που δεν έχουμε ακούσει ποτέ».

Ίσως, η πιο ύπουλη από αυτές τις τακτικές να περιλαμβάνει το παγκόσμιο σύστημα εκπαίδευσης, μια αρένα στην οποία η πλειοψηφία μπορεί να ελέγχεται για να μη δέχεται επαναστατικές και ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το ντοκιμαντέρ κατηγορεί τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στον κόσμο ότι πιέζουν τις οικονομικές και κοινωνικές αντιλήψεις φιλτράροντας τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κάτω από τον προστατευτικό μανδύα των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Οι κατηγορίες αυτές υποστηρίζονται από μία από τις πιο εντυπωσιακές συνεντευξιαζόμενες στο ντοκιμαντέρ, την Charlotte Iserbyt, πρώην σύμβουλο ανώτερης πολιτικής στο τμήμα Εκπαίδευσης του United States Department.

Σε όλη την ιστορία, μπορούμε να αναδείξουμε πολλές στιγμές στις οποίες η διάδοση κοινωνικών ιδεολογιών έχει εμπνεύσει καταστροφικά και ανήθικα αποτελέσματα. Με την έκθεση των παρασκηνιακών υπευθύνων αυτών των κινημάτων, το ντοκιμαντέρ Hidden Influence: The Rise of Collectivism παρέχει το σχέδιο για ένα πιο μορφωμένο κοινό και το αίτημα για αυξημένη διαφάνεια.

Σχόλια