Σε μια πρόσφατη συζήτηση με το Forbes, ο Sundar Pichai της Google τράβηξε την προσοχή όταν είπε ότι το Google+ θα χωριστεί σε ξεχωριστά μέρη – δε θα είναι πια το σύνολο αυτών των μερών. Αντί για κοινωνικό δίκτυο, το Google+ θα είναι πλατφόρμα πληροφοριών, ήχου και βίντεο σε real-time. Το λάδι στη φωτιά ήταν η κατά συνέπεια παραίτηση του Dave Besbris, διοικητή της Google+. Ο Besbris ανέλαβε τη θέση του Vic Gundotra, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Google+ από την ίδρυσή της. Με νέο αφεντικό, τον Bradley Horowitz, η κατάσταση γύρω από το G+ ίσως να ακούγεται περίεργη. Κι αυτό γιατί είναι.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι το G+ δεν πάει πουθενά ακόμα. Θα συνεχίσει να είναι G+. Η Google δεν έχει σχέδια να το αλλάξει αυτή τη στιγμή, άσχετα με το πώς το σκέφτεται ο καθένας. Και θα συνεχίσουμε να συνδεόμαστε σε αυτό, και θα συνεχίσει να είναι G+.
Ενώ η Google δε λέει αν το G+ είναι νεκρό, ουσιαστικά δεν ήταν ποτέ τόσο ζωντανό. Από την ίδρυσή του τού είχε κολλήσει το παρατσούκλι «ghost town» (πόλη φαντασμάτων). Όλοι το έβλεπαν ως λίγο διαφορετικό για να καταπιαστούν με αυτό. Σε χειρότερη θέση ήταν οι γειτονικές του πλατφόρμες, με τον κόσμο να ρωτάει πώς χρησιμοποιούνται όλα και να κατακρίνεται από γνώστες χρήστες ή να αγνοείται. Το G+ ήταν/είναι απλά παράξενο.
Παρ’ όλ’ αυτά, έχει «εξιλεωτικά» προσόντα. Το Hangouts γεννήθηκε από το G+ και από τότε έχει εξελιχθεί ως υπηρεσία αυστηρότητας της Google επικοινωνίας. Το Hangouts μπορεί ακόμα να εξαφανίσει και το Google Talk.
Τα media έχουν υψηλό κύρος στο G+, όπου η δουλειά της Google με φωτογραφίες και βίντεο ήταν/είναι εντυπωσιακή. Auto-awesome, Auto-GIF και άλλα χαρακτηριστικά αποδίδουν μια συνολικά θετική εμπειρία.
Δυστυχώς, και τα δύο είναι τώρα αναγκασμένα σε κάτι που δουλεύει περισσότερο εναντίον τους παρά υπέρ τους. Το G+ μπορεί να έχει μια αφοσιωμένη βάση θαυμαστών, αλλά οι υπόλοιποι (που δεν ενδιαφέρονται) είναι περισσότεροι από τους ένθερμους θαυμαστές. Όσοι το αγαπούν, το αγάπησαν εξαρχής. Όσοι δεν το αγαπούν – εντάξει, δεν μπορεί να αντέξουν την επιμονή της Google ότι το G+ ακόμα υπάρχει.
Όσο κι αν έχει προσπαθήσει η Google να μας το επιβάλλει μέσω του Blogger και του Youtube, το G+ ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε γι’ άλλους λόγους. Είναι δύσκολο και χρονοβόρο να το κατανοήσουμε/ελέγξουμε και οι χρήστες δεν συνδέονται αμέσως με κόσμο που γνωρίζουν στην καθημερινότητά τους.
Ενώ ο Sundar Pichai εκτιμόταν ότι θα λάμβανε τη νο. 2 θέση κάτω από τον Larry Page, ο Vic Gundotra παραιτήθηκε (θυμωμένος). Έτσι απλά. Στη θέση του μπήκε ο Besbris, αλλά αυτό ήταν πιο παράξενο από την αναχώρηση του Gundotra. Γιατί ένας μηχανικός να αντικαταστήσει τον Gundotra, ο οποίος ήταν πιο διακοσμητικό πρόσωπο από οποιονδήποτε άλλο;
Ό,τι και να συμβαίνει, επικεφαλής τώρα είναι ο Horowitz και η G+ θεωρείται 3 ίσα μέρη. Ίσως αυτή να ήταν η θεωρία και εσωτερικά εξαρχής, αλλά η Google για να μας ενημερώνει, μας προετοιμάζει. Στην ανακοίνωσή του, που ανέβηκε στο G+, ότι πραγματικά έγινε επικεφαλής, ο Horowitz έγραψε τα εξής:
«Απλά ήθελα να επιβεβαιώσω ότι οι φήμες είναι αληθινές – Είμαι ενθουσιασμένος που θα διευθύνω τα προϊόντα της Google Photos and Streams! Είναι σημαντικό για εμένα αυτές οι αλλαγές να γίνουν ορθώς κατανοητές, ώστε να βελτιωθούμε (θετικά) και στα προϊόντα μας και στο πώς αυτά φτάνουν στους χρήστες».
Google Photos and Streams. Αυτό δεν είναι το G+. Ο τύπος που μόλις ανέλαβε στη θέση του επικεφαλής του G+ δεν αναφέρθηκε καν στο G+ όταν ανακοίνωσε πώς θα τρέχει τώρα το πρόγραμμα. G+;
Το κομμάτι της διαδικτυακής επικοινωνίας είναι ξεχωριστό, επίσης, πλέον. Το Hangouts, με την επίβλεψη του Chee Chew στη Google, είναι πλέον μόνο του, με τη δική του ταχύτητα, και –ακόμα- με το δικό του hardware. Έτσι έπρεπε.
Σχετικά με το Streams and Photos, θα πρέπει να περιμένουμε έναν παρόμοιο διαχωρισμό κάποια στιγμή. Λογικά η Google δε θα παρατήσει την πλατφόρμα πληροφοριών live-stream του G+, μόνο και μόνο για να διατηρήσει το προφίλ της και να μη γυρίσει όλα τα σχόλια του Youtube στην αρχική τους μορφή. Ίσως να του αλλάξουν όνομα, ως «Stream», και να το ανεβάσουν στα apps μαζί με το “Photos” και το “Hangouts”.
Το Reader ήταν ένα καλό παράδειγμα ότι η Google δε σέβεται μια βάση ένθερμου κοινού, αλλά το Reader στεκόταν ουσιαστικά μόνο του. Αν το G+ δε θα συνδέεται με άλλες υπηρεσίες, όπως το Blogger και το Youtube, να περιμένετε ότι η Google θα αγριέψει… Ο διαχωρισμός της υπηρεσίας σε διαφορετικά μέρη δε σημαίνει ότι ό,τι απομονωθεί, θα κλείσει. Σημαίνει ότι η Google καταλαβαίνει πλέον τα κοινωνικά δίκτυα.
Κοινωνικά δίκτυα: εικόνες, επικοινωνία, σχόλια σε πράγματα που μας αρέσουν, ανα-δημοσιοποίηση. Με όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα μέρος, η Google ποτέ δεν πρόσφερε έναν εντυπωσιακό λόγο γιατί να κάνουμε το G+ μέρος της κοινωνικής σκηνής. Το Facebook έχει περισσότερους χρήστες (και άτομα που γνωρίζεις) και το Twitter ήταν γρηγορότερο. Άλλες υπηρεσίες, όπως το Instagram, ήταν αφιερωμένες στα media. Άλλα νέα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Nextdoor, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στα online κοινωνικά δίκτυα.
Ό,τι κι αν προσπαθούσε να κάνει, το G+ απέτυχε τελικά. Ως σύνολο των μερών του, το G+ είναι φρικτό. Ως πολλά μέρη, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πετύχει και μπορεί να λειτουργήσει ευκίνητα – απαραίτητα στα δικά μας οικονομικά app.
Κάποια στιγμή, η Google θα εξηγήσει τις αλλαγές και ότι το G+ δεν είναι στην πραγματικότητα G+ πια. Θα μας πουν ότι το Photos είναι καλύτερα μόνο του (αλλά ακόμα θα λειτουργεί με το Plus!), και ότι το Hangouts έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Το Stream θα συνεχίσει να λειτουργεί, χωρίς κανείς να το αγγίζει. Πιθανόν για πολύ, πολύ καιρό.
Και ο κόσμος των κοινωνικά δικτυωμένων ατόμων, ακόμα δε θα νοιάζεται για το social stream της Google. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.