Pablo Emilio Escobar Gaviria ένα από τα ονόματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κόσμο της κοκαίνης από την μια αλλά και με την φιλανθρωπία κατά άλλους. Ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο στην Κολομβία αφού οι φτωχότεροι κάτοικοι της χώρας τον εκτιμούσαν λόγω του έργου του (έχτισε νοσοκομεία, σχολεία κ.α) τον είχαν σαν εθνικό ευεργέτη ενώ οι πολιτικοί ήξεραν πολύ καλά ότι δεν ήταν τόσο καλός όσο έδειχνε, γεγονός που δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Το 1984 προσπαθώντας να μπει στην πολιτική ζωή της χώρας αποκαλύφθηκαν οι δολοφονίες πολιτικών και υποψηφίων βουλευτών ιδίως για χρέη. Μετά από αυτήν την αποκάλυψη παραιτείται από την πολιτική δολοφονώντας πρώτα για εκδίκηση τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Αυτό τον απαιτητικό ρόλο αναλαμβάνει να ενσαρκώσει λοιπόν ο βραβευμένος με Οσκαρ Benicio Del Toro (Traffic 2001).

Μέσα από τα μάτια ενός αθώου νεαρού Καναδού σέρφερ θα δούμε ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας του μεγαλέμπορου ναρκωτικών Pablo Escobar. Ο Nick (Hutcherson) έχει πάει με τον αδερφό του, Dylan, διακοπές στην Κολομβία. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μια κοπέλα, τη Μαρία, η οποία τα πρωινά δουλεύει στο πολιτικό γραφείο του θείου της. Ο θείος της είναι ο Pablo Escobar. Σταδιακά ο Nick θα μπει όλο και πιο βαθιά στην τεράστια εγκληματική οργάνωση του Escobar, η δεσποτική αλλά και χαρισματική προσωπικότητα του οποίου ελέγχει τους πάντες γύρω του. Θα μπορέσει να ξεφύγει από τα φονικά δίχτυα του καρτέλ όταν πια η κατάσταση εκτροχιαστεί;
O ηθοποιός και πλέον σκηνοθέτης Andrea Di Stefano αντεπεξέρχεται επάξια στο πρώτο σκηνοθετικό του ‘πείραμα’. Η ιδέα για το σενάριο της ταινίας τού δημιουργήθηκε όταν ένας από τους φίλους του, που είναι αστυνομικός, του είπε μια ιστορία ενός άνδρα στον οποίο ο Pablo Escobar εμπιστεύθηκε μια επικίνδυνη αποστολή: να κρύψει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων. Όταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, ο Εscobar διέταξε την εκτέλεση του άνδρα αφού έπρεπε η τοποθεσία του θησαυρού να μείνει μυστική.
Η ταινία ξεκινά σε μια χρονική περίοδο όταν οι Κολομβιανοί έβλεπαν τον Escobar σαν έναν σωτήρα αφού το φιλανθρωπικό του έργο ήταν έντονο αλλά και ίσως και λίγο υποκινούμενο από την επιθυμία του να μπει στην πολιτική ζωή της χώρας (στην ταινία παρουσιάζεται εκείνος να μοιράζει χρήματα και το πλήθος να τον χειροκροτεί). Κάποιοι υποπτεύονταν ότι έκανε εμπόριο κοκαΐνης, αλλά δεν έκανε εντύπωση αφού η κοκαΐνη δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα βλαβερή ούτε ασυνήθιστη. Εκείνη την εποχή ήταν διαδεδομένη θεραπεία για τη μαλάρια ή και ένα κοινό κρυολόγημα και έτσι όλοι πίστευαν ότι το εμπόριο αυτό ήταν απόλυτα φυσιολογικό.
Όλοι οι διάλογοι στην ταινία βασίζονται σε πραγματικές δηλώσεις του, όπως και διάφορες λεπτομέρειες που μοιάζουν απίστευτες αλλά είναι αληθινές. Το γεγονός ότι ο Escobar αγόρασε το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο πέθαναν οι πραγματικοί Βonnie και Clyde, και περνούσε ώρες καθισμένος στο σημείο ακριβώς που ξεψύχησε η Βοnnie προκαλεί μάλλον ανατριχίλα.
Η επιλογή του Βenicio Del Toro ήταν από τις καλύτερες που θα μπορούσε να κάνει ο Antonio Di Stefano αφού η παρουσία του μαγνητίζει και προκαλεί τον ενδιαφέρον του θεατή. Η ερμηνεία του είναι καθηλωτική, μπαίνει στο πετσί του ρόλου και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον αν καταφέρνει να σε κρατήσει αυτό το δίωρο καθηλωμένο στην οθόνη σου.
Οι συμπρωταγωνιστές του Nick Hutcherson αλλά και η όμορφη Claudia Traisac η οποία ενσαρκώνει την πολυαγαπημένη του ανιψιά αντεπεξέρχονται πολύ καλά στις απαιτήσεις του ρόλου με ένα μικρό προβάδισμα στην δεύτερη. Η ερμηνεία της προκαλεί συγκίνηση αφου από την μια θέλει να προστατέψει και αγωνιά για τον αρραβωνιαστικό της αλλά από την άλλη οι δεσμοί αίματος είναι εξίσου δυνατοί μην αφήνωντας πολλά περιθώρια επιλογής στις κινήσεις της.
Σίγουρα είναι μια ταινία την οποία αξίζει να δείτε και να απολαύσετε!

Escobar: Paradise Lost
83%Βαθμολογία
Σκηνοθεσία90%
Ερμηνείες80%
Υπόθεση80%

Σχόλια