Μοναδικός και ακαταμάχητος. Ο BB King μας άφησε από προχθές να ακούμε μόνο τα μαγευτικά τραγούδια του πλέον. Ένας άνθρωπος που μέσα απ’τα δάχτυλα και τη φωνή του χάριζε στις καρδιές μας τη γαλήνη.

Γεννήθηκε το 1925 στο Μισσισίπη, πέθανε προχθές 14 Μαίου, 2015. Το 1943 ξεκίνησε να παίζει μουσική με τους Famous St.John Quartet σε εκκλησίες του Μισσισίπη. Το 1948 έχοντας φύγει για τον Τένεσι, έπαιζε στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Sonny Boy Williamson, όπου απέκτησε αρκετό κοινό ώστε να επεκταθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός. Όταν τελικά ξεκίνησε να δουλεύει στο σταθμό WDIA απέκτησε το ψευδώνυμο Beale Street Blues Boy, που αργότερα έγινε απλά Blues Boy, καταλήγοντας στο γνωστό και αγαπημένο μας ΒΒ.

Συνολικά ηχογράφησε 43 άλμπουμ, 1957-2008 και κέρδισε 17 βραβεία Grammy κατά τη διάρκεια της καριέρας του καθώς και πολλές άλλες διακρίσεις. Το 1998 το άλμπουμ του “The Thrill is Gone” κέρδισε Grammy Hall of fame Award, ένα βραβείο προς τιμήν των ηχογραφήσεων που είναι τουλάχιστον 25 ετών και έχουν “ποιοτική ή ιστορική σημασία”. Στις 29 Μαίου 2010 το πάρκο Sabrosa στην Πορτογαλία μετονομάστηκε σε BB King Park προς τιμήν του BB King και της δωρεάν συναυλίας που είχε δώσει εκεί, μπροστά σε 20.000 άτομα. Κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουνίου διεξάγεται το φεστιβάλ “BB King Homecoming Festival”’ στην Ιντιανόλα του Μισσισίπη.

Το δέρμα παραλύει και η τρίχα φτάνει στο διάστημα. Η καρδιά χτυπά σαν τρελή και το αίμα χορεύει στο ρυθμό της μουσικής του. Στα μοναχικά μας βράδια, στα καταθλιπτικά μας βράδια. Στις πιο χαρούμενες στιγμές και στα πιο φωτεινά μας ξημερώματα, οι μελωδίες απ’ τη δική του ψυχή ακουμπούσαν τη δική μας. Αν αφιερώσεις έστω κι ένα λεπτό ακούγοντας τη μουσική του, μπορείς να κοιτάξεις τον κόσμο λες κι είναι μια απέραντη ουτοπία που σε βουτάει ανελέητα στο ρυθμό της ζωής. Ερωτικά και λυτρωτικά, τα τραγούδια του έχουν να διηγηθούν τις δικές μας ιστορίες. Οι εκφράσεις και τα συναισθήματα που μας χάρισε θα μείνουν για πάντα στις καρδιές μας.

Παρακαλώ απολαύστε και θαυμάστε το μεγαλείο του βασιλιά των Μπλουζ, BB King.
https://www.youtube.com/watch?v=F4OXrmxDp44

Σχόλια