Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των anime, αν όχι το σημαντικότερο, είναι πως μπορούν να αφορούν το οτιδήποτε. Αρειανοί αριστοκράτες απόγονοι γήινων αποικιοκρατών που επιτίθενται στον μητρικό πλανήτη; Game’s on. Και αυτή είναι η υπόθεση του Aldnoah Zero, του οποίου την πρώτη σεζόν παρακολούθησα πριν λίγο καιρό.

 

Γενικά η υπόθεση είναι πως ο Άρης έχει αποικηθεί (yay humanity!) και πως τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αναπτύξει ένα τελείως δικό του κοινωνικό σύστημα, βασισμένο στην αριστοκρατία και την καταγωγή. Συχνά οι Αρειανοί έχουν προστριβές με τους Γήινους, κυρίως γιατί ο Άρης δεν έχει κανέναν μα κανέναν τρόπο να συντηρήσει ζωή (τουλάχιστον στο anime). Τι γίνεται λοιπόν όταν θέλουμε να ρίξουμε τους τόνους και να ηρεμήσουν τα πράγματα ανάμεσα σε δύο λαούς;

 

Aldnoah Zero

Tους στέλνουμε την πριγκίπισσα!

 

 

Δυστυχώς όμως η πριγκίπισσα πέφτει θύμα τρομοκρατικού χτυπήματος και αυτό αποτελεί τη θρυαλίδα που αναζητούσαν οι Αρειανοί αριστοκράτες για να επιτεθούν στη γη.

 

Και που είναι το cast των πρωταγωνιστών μας;

 

Aldnoah Zero

 

Ναι, το καταλάβατε, είναι μαθητές, οι οποίοι για κάποιον λόγο που δεν είμαι ακριβώς σίγουρος μαθαίνουν να πιλοτάρουν mecha και που επίσης για κάποιον λόγο που δεν είμαι ακριβώς σίγουρος αποφασίζουν να οργανώσουν αντίσταση εναντίον της αρειανής επίθεσης. Αλλά αν είναι να προβληματιστούμε για τα στοιχεία υπερβολής ενός shonen τότε δεν θα είχαμε δει ποτέ το Gurren Lagann σωστά; Συνεχίζουμε λοιπόν.

 

Παρατηρήστε τον μεσαίο της πάνω εικόνας. Το όνομά του είναι Inaho Kaizuka. Αν και δεν είναι άμεσα εμφανές από την πόζα που κρατάει θα προσπαθήσω να απεικονίσω τι είχαν στο μυαλό τους οι σεναριογράφοι για αυτόν:

 

Aldnoah ZeroAldnoah Zero 4Aldnoah Zero 5Aldnoah Zero 6Aldnoah ZeroAldnoah Zero

 

 

Κυρίες και κύριοι, ο θεός υπάρχει και είναι Ιάπωνας!

Μπορώ μόνο να φανταστώ το μίσος των σεναριογράφων για όλες τις macho σκληρές φιγούρες ηρώων που συνδύαζαν νεύρα από ατσάλι, καρδιά από γρανίτη, αγγελικό πρόσωπο και τετραψήφιο IQ. Για αυτό έγραψαν και τον Inaho που απλά τους σκίζει.

Ένας έφηβος που ξέρει να πιλοτάρει mecha, αναλύει κάθε κατάσταση με λεπτομέρεια σε βαθμό αηδίας, οργανώνει από το μηδέν την αντίσταση, είναι commander in chief της αντίστασης, είναι πιο άκαρδος και από τον batman, έχει καλύτερη στρατηγική σκέψη από έμπειρους αξιωματικούς ΚΑΙ έχει και βιονικά μέλη που τον κάνουν να σκέφτεται καλύτερα, ταχύτερα αλλά και να βλέπει μέχρι το fucking φεγγάρι.

 

Ανέφερα πως όλα τα κορίτσια τον ποθούν και πως όλα τα αγόρια τον ζηλεύουν;

 

Ο Inaho λοιπόν είναι το απόλυτο alpha male. Όσοι είδατε το code geass και θυμάστε τον Lelouch μπορείτε να τον υψώσετε στο τετράγωνο και να του βάλετε και κάτι από Death Note’s Light και τότε ίσως πλησιάσουμε στο επίπεδο του πρωταγωνιστή.

 

Γενικά το Aldnoah Zero δεν απογοητεύει με την πρώτη ματιά. Το CGI για τις μάχες είναι αποστομωτικά καλό, σε βαθμό που αρχίζεις και αμφιβάλλεις αν βλέπεις anime ή transformers.

 

Aldnoah Zero Aldnoah Zero

 

και αυτά είναι από επεισόδια, όχι από trailer ή cutscenes ή openings.

 

Η πλοκή του Aldnoah Zero γρήγορα ξεφεύγει. Στα πρώτα επεισόδια οι πρωταγωνιστές (ή να πω ο Inaho; Πραγματικά είναι one man show το anime) παλεύουν να βρουν ακόμα και αμάξι της προκοπής, ενώ αργότερα έχουν δικό τους διαστημόπλοιο. Αλλά αυτό δεν μας πειράζει, ίσα ίσα κάνει το anime πιο εντυπωσιακό.

 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η πλοκή. 

 

Είναι απολύτως αποδεκτό για πολλά anime, ειδικά για τέτοιου τύπου να ξεφεύγουν και να γεμίζουν υπερβολές. Ωστόσο το θέμα είναι πώς καταφέρνεις να κρατάς σε αγωνία τους θεατές σου. Το Aldnoah Zero από αυτήν την άποψη είναι η απόλυτη φτήνια. Από τη στιγμή που ο Inaho κατατροπώνει κάθε έναν αντίπαλο με μηδενική δυσκολία (και μάλιστα με τρόπους που δεν μπορούν με τίποτα να δικαιολογήσουν οι σεναριογράφοι, εκτός και αν το παιδί βλέπει το μέλλον) πώς θα κάνουν τον κόσμο να αγωνιά αφού κάθε μάχη έχει προκαθορισμένη έκβαση;

 

Λύση: Φώσκολος.

Με λίγα λόγια παίρνουν τους 3 βασικούς χαρακτήρες και τους σκοτώνουν όσες περισσότερες φορές μπορούν. Ή μήπως όχι;

 

Σε στραγγάλισαν και η καρδιά σου σταμάτησε για πέντε λεπτά; Φιλί της ζωής και είσαι οκ.

Μία σφαίρα τρύπησε την καρδιά σου και μία άλλη το κεφάλι σου; Μία εγχείρηση και σε 1 επεισόδιο είσαι στα πόδια σου.

Έφαγες σφαίρα στην καρδιά αλλά δεν είσαι 100% απαραίτητος; Σε βάζουμε σε κάψουλα για 10 επεισόδια επειδή η κατάστασή σου είναι κρίσιμη.

Είσαι σε μηχανική υποστήριξη και σου κόβουμε την παροχή; Οκ, μπορείς να ζήσεις για λίγο πριν στην ξαναβάλουμε.

Ο τάδε χαρακτήρας είναι έτοιμος να βρει αυτό που ψάχνει με μανία από το πρώτο επεισόδιο; LoL, nope.

 

 

Το χειρότερο είναι πως όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται σαν cliff hangers. Δηλαδή συμβαίνει κάτι που παρουσιάζεται τραγικό και καταλυτικής σημασίας (όπως σφαίρα στο κεφάλι του πρωταγωνιστή) και εκεί το επεισόδιο τελειώνει, αλλά στο αμέσως επόμενο επεισόδιο ο χαρακτήρας είναι μια χαρά και απλά του έκαναν μία εγχείρηση. Μακάρι να ζούσαμε σε έναν κόσμο που μία κατεστραμμένη καρδιά και ένας τρυπημένος από σφαίρα εγκέφαλος χρειάζονται μόνο μία εγχείρηση για να γίνει κάποιος καλά. Αλλά δεν ζούμε σε τέτοιον κόσμο και επειδή το Aldnoah Zero τέτοιον κόσμο συστήνει, με θυμώνει να με περνά για χαζό και να προσπαθεί να μου πασάρει κάθε τραυματισμό σαν συνταρακτικό γεγονός, όταν είναι απλά ένας τρόπος για να αρμέξουν συναίσθημα. Πόσο θα ζήσει η αγελάδα; Εγώ κατάφερα να δω την πρώτη σεζόν, αλλά μέχρι εκεί. Και τονίζω, έχω δει και το Gurren Lagann, ξέρω τι σημαίνει υπερβολή. Αλλά ακόμα και εκεί όταν κάποιος πέθαινε, έμενε νεκρός, δεν έκανε Jesus comebacks. Ποια Jesus comebacks δηλαδή, τουλάχιστον Εκείνος έκανε 3 μέρες. Ο Inaho και η παρέα του κάνουν ένα απόγευμα.

 

Δες το: Για τα mecha battles και το εξαιρετικό animation και CGI.

Μην το δεις: Γιατί η πλοκή είναι ανύπαρκτη, καμία μάχη δεν είναι αμφίρροπη και επειδή κανείς δεν πεθαίνει όσο και αν παλεύουν να σε πείσουν πως ξεψυχά μπροστά σου.

Η γνώμη μου: Μακριά και αλάργα. Είναι σημείο αναφοράς χαντακωμένης σειράς και ιδέας. Η πλοκή είναι προσβολή για όποιον περιμένει έστω και κάτι βασικό από τα anime που βλέπει. Ωστόσο, αν μπορείς να παραβλέψεις ένα κακό σενάριο για χάρη ενός καταπληκτικού animation και δεν σε πειράζει να αισθάνεσαι πως η σειρά σε trollarei, well then…τι να πω..ο θεός μαζί σου, ή μήπως

 

Aldnoah Zero  ο Inaho να σε φυλά;

 

 

Σχόλια