Κάποιες φορές μια μορφή τέχνης εμπνέεται από μια άλλη. Αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες γύρω από το street art και την ιστορία του!

Η τέχνη του δρόμου (street art) είναι η οπτική τέχνη που δημιουργήθηκε σε δημόσιους χώρους. Μιλάμε έργα τέχνης που πραγματοποιούνται εκτός του πλαισίου των παραδοσιακών χώρων τέχνης. Stencil graffiti, wheatpasted art αφίσες, pop up τέχνη, γλυπτά στο δρόμο είναι κοινές μορφές του σύγχρονου street art…

Κι όλα αυτά έχουν μια ιστορία, την οποία διηγούνται καλύτερα οι παρακάτω 10 ταινίες:

1. Exit Through the Gift Shop

Ο Τιέρι Γκέτα, Γάλλος ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού ρούχων στο Λος Άντζελες, ξεκινά να κινηματογραφεί τους καλλιτέχνες γκραφίτι σε Ευρώπη και Δυτική Ακτή. Έπειτα από χρόνια και με τις παροτρύνσεις του Banksy, αρχίζει να «ζωγραφίζει» ο ίδιος και γίνεται διάσημος street artist με το ψευδώνυμο Mr. Brainwash.

2. Style Wars

Ένα ντοκιμαντέρ που εκθέτει την πλούσια αναπτυγμένη hip-hop κουλτούρα , η οποία εξελίχθηκε στη Νέα Υόρκη στα τέλη του ’70 και αρχές του ’80, επικεντρώνεται κυρίως στην τέχνη του γκραφίτι και στο breakdance.

3. Dirty Hands: The Art & Crimes of David Choe

O Dirty Hands παραδίδει ένα πορτραίτο του David Choe, ενός νεαρού street artist στα όρια της σχιζοφρένειας, που επινοεί πολλά εγκληματικά σχέδια, τα οποία του επιτρέπουν να κάνει ωτοστόπ σε όλο τον κόσμο.

4. Infamy

Ένα ντοκιμαντέρ για την κουλτούρα του street art, όπως τη διηγούνται οι εμπειρίες 6 πολύ γνωστών καλλιτεχνών γκραφίτι.

5. Bomb the System

Ο Βlest, 19 χρονών, καλλιτέχνης γκραφίτι, έχει μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο. Χωρίς φιλοδοξίες για τους πιο mainstream στόχους εργασίας και οικογένειας, περνάει το χρόνο του βομβαρδίζοντας την πόλη με μηνύματα γκραφίτι μέχρι εκείνος και η ομάδα του να γίνουν καταζητούμενοι από τη Vandal Squad της Νέας Υόρκης.

6. Piece by Piece

Ποτέ πριν δεν υπήρξε ένα τόσο βαθύ και ισορροπημένο ντοκιμαντέρ που να παρουσιάζει το street art του Σαν Φρανσίσκο. 100 ώρες πλάνων και συνεντεύξεων συλλέγονταν επί 4 χρόνια και συνέθεσαν μια πολύ επιτυχημένη ταινία.

7. Gold Along the Banks

Η ταινία είναι μια απότομη και ωμή ματιά της πόλης του Βελιγραδίου, μέσω μιας ομάδας ταλαντούχων ατόμων.

8. This Is Berlin Not New York

To ντοκιμαντέρ ακολουθεί το ταξίδι 15 νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών γκραφίτι από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο, όπου γνωρίζονται και συνεργάζονται με μια ομάδα Γερμανών καλλιτεχνών. Μαζί, οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί καλλιτέχνες ανακαλύπτουν νέες ιδέες και concepts, ενώ συνεργάζονται σε καινούρια projects που ξεπερνούν τα όρια.

9. Jean-Michael Basquiat: The Radiant Child

H σκηνοθέτης Tamra Davis αποδίδει φόρο τιμής στο φίλο της με αυτό το ντοκιμαντέρ και ερευνά τον Basquiat ως εικονοκλάστη. Η πυκνή, επηρεασμένη από την τζαζ μπίμποπ δουλειά του ξεκίνησε όταν η μινιμαλιστική, εννοιολογική τέχνη ήταν απλά ένα καπρίτσιο.

Ως επιτυχημένος μαύρος καλλιτέχνης, ήταν συχνά θύμα ρατσισμού και παρεξηγήσεων. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τις συνεντεύξεις και τα πλάνα, αλλά είναι οι ίδιες οι λέξεις και η δουλειά του που εκφράζουν το μυστήριο και γοητεύουν και τον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο.

10. Wild Style

Ο θρυλικός καλλιτέχνης γκραφίτι, Lee Quinones, έχει το ρόλο του Ζορό, του πιο hot και ασύλληπτου καλλιτέχνη γκραφίτι της Νέας Υόρκης.

Σχόλια