Την εβδομάδα που μας πέρασε, μιλήσαμε με την Ηώ Κυριακάτη, curator του TEDxUniversityoftheAegean. Η ίδια μας μίλησε για το TEDxUniversityoftheAegean, μας εξήγησε τι σημαίνει για εκείνη “MOTIVACTION” , το θέμα του φετινού TEDxUniversityoftheAegean και πως ξεκίνησαν μαζί με την ομάδα της να φέρουν μια τέτοια πρωτοβουλία στην Ερμούπολη της Σύρου.

1. Πες μας λίγα λόγια για σένα και την σχέση σου με το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, όπου φοιτάς.

Είμαι στο δεύτερο έτος της σχολής και μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Το συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να μην ήταν η πρώτη μου επιλογή (λόγω απόστασης) αλλά τελικά χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ. Έχει σίγουρα πάρα πολλές εργασίες και «τρέξιμο» αλλά μου αρέσουν τόσο πολύ όσα κάνουμε που δε με ενοχλεί τελικά. Και μπορώ να πω ότι είμαι τυχερή, γιατί εκτός από τη σχολή μου αρέσει τρομερά και η Σύρος! Είναι ένα νησί που έχει πράγματα να δεις και να κάνεις όλο το χρόνο και πιστεύω ήταν το ιδανικό μέρος για να γίνει το πρώτο TEDxUniversityoftheAegean.

2. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αναλάβεις την θέση της curator του ΤEDxUniversityoftheAegean και πως θα χαρακτήριζες αυτή σου την εμπειρία;

Γνώριζα εδώ και αρκετά χρόνια το TED και τα TEDx και είχα παρακολουθήσει πάρα πολλές ομιλίες online αλλά σίγουρα δεν είχα στο μυαλό μου τη διοργάνωση ενός TEDx. Τουλάχιστον όχι μέχρι πέρσι. Πριν από ένα χρόνο, παρακολούθησα το TEDxUniversityofPiraeus (το πρώτο TEDx που είδα από κοντά) και ενθουσιάστηκα με τις ομιλίες αλλά και την ατμόσφαιρα. Γυρνώντας στη Σύρο μου δημιουργήθηκε μια απορία: Πώς κάποιος διοργανώνει ένα TEDx; Λίγη αναζήτηση στο Google και λίγη συζήτηση με τον Ανδρεά Τζέκα (founder του TEDxUniversityofMacedonia) έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα μου και αποφάσισα πως ήταν κάτι που ήθελα να κάνω. Το είπα σε δύο πολύ καλές μου φίλες και αρχίσαμε να φτιάχνουμε την ομάδα και ξεκινήσαμε. Η όλη εμπειρία είναι σίγουρα μια πρόκληση μόνο που δεν είχα αντιληφθεί πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν από την αρχή. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες αλλά πιστεύω πως με όλη την ομάδα τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά, δεδομένου ότι είναι και η πρώτη φορά που διοργανώνουμε κάτι τέτοιο αλλά και συνεργαζόμαστε όλοι μαζί.

3. Έχει τύχει στο παρελθόν να παρακολουθήσεις άλλες εκδηλώσεις TEDx;

Εκτός από το TEDxUniversityofPiraeus έχω επίσης παρακολουθήσει το TEDxAcademy και το πρώτο TEDxNTUA, όλα τον περασμένο χρόνο. Εκμεταλλευτήκαμε τις προσκλήσεις που δίνουν τα υπόλοιπα συνέδρια σε άλλους διοργανωτές και προσπαθήσαμε, όσοι περισσότεροι μπορούσαμε από την ομάδα να παρακολουθήσουμε από κοντά κι άλλα συνέδρια ώστε να κατανοήσουμε όσο περισσότερο γινόταν τι ακριβώς είναι ένα TEDx και τι πρέπει να δίνει στους θεατές του.

4. Τι θα έλεγες πως είναι αυτό που κάνει το TEDxUniversityoftheAegean ξεχωριστό;

Το TEDxUniversityoftheAegean είναι το πρώτο που πραγματοποιείται σε νησί των Κυκλάδων, αλλά και γενικότερα στο Αιγαίο, με εξαίρεση την Κρήτη όπου έχουν ήδη διοργανωθεί αρκετά συνέδρια TEDx. Εκτός λοιπόν από τις ομιλίες και τα performances, έχουμε φροντίσει ώστε η συνολική εμπειρία που θα ζήσει το κοινό στις 25 Απριλίου να είναι γεμάτη από διαφορετικά στοιχεία όχι μόνο της Σύρου και των Κυκλάδων, αλλά και των υπολοίπων νησιών στα οποία εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αυτό θα το πετύχουμε κυρίως μέσα από τη γαστρονομική ποικιλία που έχουμε εξασφαλίσει για το συνέδριο. Φυσικά το γεγονός ότι το TEDxUniversityoftheAegean διοργανώνεται στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων έρχεται να συμπληρώσει τον αρχικό μας στόχο, αποτελώντας το ιδανικότερο φόντο για μια τέτοια διοργάνωση. Πρόκειται λοιπόν για ένα συνέδριο το οποίο θα συνδυάσει τις ιδέες και την πρόοδο, με την παράδοση και την ιστορία των νησιών του Αιγαίου και όλα αυτά, σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του, τη Σύρο.

5. Το θέμα του πρώτου TEDxUniversityoftheAegean είναι το “MOTIVACTION”. Τι σημαίνει για σένα αυτό και πως θα προσπαθήσετε να το αποδώσετε στην εκδήλωση;

“MOTIVACTION” για μένα είναι να ξέρεις, γιατί θες να κάνεις κάτι και να μην σταματάς μέχρι να το πετύχεις. Είναι αυτό το συναίσθημα όταν έχεις συνειδητοποίησει ποιο είναι το κίνητρο σου και ξέρεις ότι το μόνο που έχει σημασία είναι να φτάσεις στο στόχο σου.
Πιστεύω το θέμα θα αποτυπωθεί πλήρως από τους ομιλητές μας. Είναι όλοι τους άνθρωποι που κατάφεραν να εκπληρώσουν τους στόχους που έθεσαν και ταυτόχρονα βελτίωσαν τον κόσμο που ζούμε έστω και λίγο. Πρόκειται για 12 ιδιαίτερες, ενδιαφέρουσες και μοναδικές ιστορίες από ανθρώπους που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο με την απλότητα και το δυναμισμό τους ταυτόχρονα.

6. Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία επέλεξες την ομάδα που θα πλαισιώνει το πρώτο TEDxUniversityoftheAegean;

Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε την ομάδα με τις φίλες που ανέφερα και προηγουμένως, Γλυκερία και Εριάνα, είχαμε ήδη στο μυαλό μας τις διάφορες αρμοδιότητες και έτσι επιλέγαμε άτομα που πιστεύαμε ότι θα τους ταίριαζε κάποιο συγκεκριμένο πόστο. Δεδομένου ότι όλη η ομάδα αποτελείται από άτομα του ίδιου τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μοναδικό στοιχείο διαφοροποίησης είναι η προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του καθενός. Βασικό μέλημα μας, ήταν και το να γνωρίζονται σε κάποιο βαθμό τα μέλη της ομάδας ώστε να υπάρξει όσο γίνεται καλύτερη συνεργασία. Πιστεύω όμως ότι οι επιλογές μας δικαιώθηκαν και από τα άτομα αλλά και από τις αρμοδιότητες που ανέλαβαν.

7. Γιατί οφείλει κάποιος να παρακολουθήσει το TEDxUniversityoftheAegean;

Αρχικά πιστεύω ότι τα συνέδρια TEDx είναι μια μοναδική πηγή διαφορετικών ιδεών για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Επίσης είναι ένας τόπος συνάντησης για ανθρώπους με ανησυχίες και πρωτότυπες ιδέες που είναι έτοιμοι να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να μάθουν κάτι καινούριο. Προσωπικά λοιπόν, θεωρώ ότι η παρακολούθηση του TEDxUniversityoftheAegean είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε άνθρωπο, και ειδικά για έναν φοιτητή. Ακόμα, θεωρώ πως το θέμα που έχουμε επιλέξει σχετίζεται απόλυτα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σαν χώρα αλλά και ατομικά ο καθένας μας, όπου θέλουμε να πραγματαποιήσουμε τα όνειρα μας, θέλουμε να κάνουμε κάτι καινούριο, αλλά ίσως να μην έχουμε εντοπίσει ακόμα το κίνητρο μας ή να μην γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Νομίζω πως οι ομιλίες του TEDxUniversityoftheAegean θα είναι αρκετές ώστε να μας βάλουν σε σκέψη και να μας κινητοποιήσουν ώστε να νικήσουμε το φόβο και να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο στη ζωη μας.

8. Κλείνοντας την συνέντευξη κι αφού σε ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πεις ποιο είναι το κομμάτι της εκδήλωσης στο οποίο βασίζεστε περισσότερο;

Σίγουρα κάθε συνέδριο TEDx βασίζεται περισσότερο στις ομιλίες του. Είναι το βασικό έναυσμα για την διάδοση ιδεών. Πιστεύω όμως ότι αυτό που θα ζήσουν όσοι συμμετάσχουν θα είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία, μια μέρα γεμάτη με ομιλίες, μουσική, γνωριμίες και κυρίως ιδέες. Πιστεύουμε ότι στο σύνολο του, το TEDxUniversityoftheAegean θα είναι μια καινούρια εμπειρία που θα τους προσφέρει μια νέα ματιά και ίσως τους δώσει το κίνητρο για ένα καινούριο ξεκίνημα.

Σχόλια