Ζούμε σ’ έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζει η παγκοσμιοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διαφορετικότητα. Ναι, ακόμα και η διαφορετικότητα, που αν δε θέλετε να το πιστέψετε, έχει αρχίσει να φτάνει και στην Ελλάδα.
Η διαφορετικότητα (και η ανοχή) δεν αφορά μόνο στο χρώμα των μαλλιών ή του δέρματος, αλλά στην εθνικότητα, στις ασθένειες, στις συνήθειες και στις σεξουαλικές προτιμήσεις. Πλέον δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα, αλλά τρία μαζί με το ουδέτερο.
Είναι καλό, λοιπόν, να αρχίσουμε να συμβιβαζόμαστε, να προσαρμοζόμαστε και ύστερα ενθαρρύνουμε τη διαφορετικότητα.
Όπως έκανε και η Apple.
Μετά από παράπονα και κατάκριση (και παραπάνω από 2.300 υπογραφές) της μικρής ποικιλίας – σε όρια «ρατσισμού» – σε emoticon, η Apple αποφάσισε να προσθέσει καινούρια περιλαμβάνοντας κατηγορίες που… μειονεκτούν, όπως πρόσωπα με κόκκινο χρώμα μαλλιών.
Ακόμα και η Miley Cyrus το έγραψε στο twitter της.
Πριν υποσχεθεί ότι θα εμπλουτίσει τα μελλοντικά της emoticon, η Apple απολογήθηκε δημόσια.
«Η Apple υποστηρίζει και νοιάζεται βαθιά για τη διαφορετικότητα, και εργάζεται με την Unicode Consortium, ώστε να αναβαθμίσει τα βασικά για να αντιπροσωπεύουν καλύτερα τη διαφορετικότητα όλων μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Apple.
«Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να έχουν ένα emoticon που να αντικατοπτρίζει περισσότερη ανθρώπινη διαφορετικότητα, κυρίως για το χρώμα του δέρματος», δήλωσε και η Unicode, στην οποία βασίζεται το πληκτρολόγιο των εικονιδίων, των κειμένων και των αριθμών, δημιουργός των emoticons και συνεργάτης της Apple.
Η Apple, μάλιστα, προχώρησε σε update των emoticons και προώθησε μια νέα σειρά σε 6 διαφορετικούς τόνους χρωμάτων, γυναίκες και άντρες. Όταν, δηλαδή, μετακινείς τον κέρσορα ή το δάχτυλό σου πάνω σ’ ένα εικονίδιο, εμφανίζονται 6 διαφορετικοί τόνοι χρωμάτων για το συγκεκριμένο εικονίδιο. Επιπλέον, σκοπεύει να εμπλουτίσει τη σειρά με τις πριγκίπισσες και τους οικοδόμους. Η ποικιλία των ατόμων περιλαμβάνει 300 νέα emoticons, τα οποία θα περιέχονται στη νέα έκδοση του iOS 8.3. Ωστόσο, δε θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέχρι να δημοσιευτεί η νέα έκδοση στο τέλος του χρόνου.
Η Apple θα προσθέσει ακόμα 32 νέες σημαίες χωρών, στις ήδη μόνο 10 (Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ρωσία) και θα επεκτείνει τη συλλογή από τα εικονίδια οικογενειών.
Τα emoticons εμφανίστηκαν κι αναπτύχθηκαν στην Ιαπωνία το 1999 για τα κινητά τηλέφωνα. Στα Ιαπωνικά, emoji σημαίνει «εικόνα-γραφή-χαρακτήρας». Είναι μικρά σύμβολα που αντιπροσωπεύουν τα καθημερινά συναισθήματα των ανθρώπων. Ποικίλλουν σε πρόσωπα και σχήματα, ώστε να συμβολίζουν την ανθρώπινη διάδραση και συνοψίζουν συναισθήματα μέσω εικόνων αντί για λέξεις.
Το κύριο πρόβλημα ξεκίνησε όταν παρατηρήθηκε πως δεν υπήρχαν καθόλου emoticons με μαύρο χρώμα δέρματος. Ένας Ασιάτης με κινέζικο καπελάκι, ζευγάρια του ίδιου φύλου, ένας Ινδός με τουρμπάνι μόνο ανάμεσα σε 800 emoticons.
Πλέον, προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται από παντού:
Οι Ασιάτες θεωρούν ότι δεν είναι τόσο κίτρινοι – σαν τους “Simpsons”.
Υπάρχουν 100 χώρες που δεν θα δουν τη σημαία τους ως emoticon και εξεγείρονται.
Το Μεξικάνικο εστιατόριο, Taco Bell, θεωρεί μεγάλη διάκριση εις βάρος του και όσων λατρεύουν τα tacos να υπάρχουν μόνο οι επιλογές της πίτσας και του hamburger ως emoticons. Έπειτα ξεσηκώθηκαν και όσοι λατρεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
Οι φιλόζωοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν υπάρχουν κατοικίδια στα εικονίδια των οικογενειών. «Θα έπρεπε να υπάρχουν emoticons με κατοίκους της Σαμόα, της Αλάσκα και huskies!», το παρατράβηξαν μερικοί.
Και ίσως να έχουν δίκιο. Γιατί να έχουν ήδη (ψευτο)δημιουργήσει emoticons του Game of Thrones με τον Joffrey Baratheon και όχι με τον Oberyn Martell;