skandinavia

Είναι γνωστό πως οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν πολύ καλά δομημένα κράτη. Με υγιή πρότυπα σε πολλούς τομείς όπως την παιδεία, την οικονομία, την πολιτική, παράγουν σίγουρα ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι σε όλα αυτά αποτελεί και η μουσική παράδοση των χωρών αυτών. Αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες βάσεις της κλασσικής μουσικής με αποκορύφωμα την περίοδο στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου. Πολλοί είναι άλλωστε αυτοί που γνωρίζουν τους τρεις γίγαντες Edvard Grieg, Jean Sibelius και Carl Nielsen. Ωστόσο και στην σύγχρονη μουσική πραγματικότητα τα σκανδιναβικά κράτη τα καταφέρνουν περίφημα. Πάμε να δούμε λοιπόν κάποια αγαπημένα (και μη για κάποιους) κομμάτια από την κάθε χώρα:

Σουηδία

sweden

 

Η Σουηδία περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη μουσική βιομηχανία με χαρακτηριστικό της την ποπ μουσική κυρίως. Ωστόσο έχει και πλούσια ποικιλία σε μπαλάντες είτε στη σουηδική γλώσσα είτε στην αγγλική.

Linus Svenning – Bröder

Loreen – My Heart Is Refusing Me

 

                                                  Anna Bergendahl – This Is My Life

 

Δανία

denmark

Φυσικά και οι Δανοί δεν θα μπορούσαν να μην έχουν ιδιαίτερη έφεση στην ποπ μουσική σαν τους γείτονες Σουηδούς. Ωστόσο και η ροκ μουσική είναι κάτι που ξεχωρίζει στην Δανία.

Christopher – CPH Girls feat. Brandon Beal

Brinck – I Don’t Wanna Love Her

                                                         Emmelie de Forest – Hunter & Prey

Φινλανδία

finland

 

Η Φινλανδία αποτελεί σίγουρα έναν αγαπημένο προορισμό για όλους τους φαν της ροκ μουσικής. Η ροκ μουσική αποτελεί σημαντικό κομμάτι της χώρας αυτής με αποτέλεσμα ίσως να  “κουκουλώνει” μερικές φορές τα άλλα είδη μουσικής στα οποία γίνονται επίσης αξιόλογες δουλειές.

Nightwish – Élan

Jenni Vartiainen – Missä muruseni on

Aurora feat. Juju – Kulkijan laulu

Ισλανδία 

iceland-flag

Η Ισλανδία αν και είναι μια μικρή χώρα έχει και αυτή την δική της μουσική βιομηχανία. Θα λέγαμε ότι είναι φίλη με όλα τα είδη της μουσικής, ίσως λίγο περισσότερο με τις μπαλάντες και τα πιο παραδοσιακά κομμάτια είτε στην Ισλανδική είτε στην αγγλική γλώσσα.

 

                                                                       Eythor Ingi – Eg a lif

Samaris – Goda tungl

Rok – Find a better man

Νορβηγία

norway

Η Νορβηγία θα λέγαμε πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραδόσεις για αυτό και πολλά κομμάτια της έχουν αυτόν τον χαρακτήρα. Ωστόσο έντονο είναι και το στοιχείο της κλασσικής μουσικής και της μπαλάντας.

Helene Bøksle – Hugtatt

Secret Garden-Nocturne

Carl Espen – Silent Storm

 

Σχόλια