Σε ποιον δεν αρέσει να βλέπει καινούρια μέρη, να δοκιμάζει νέες εμπειρίες, να γνωρίζει όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, να δουλεύει ομαδικά για έναν σκοπό, να μοιράζεται τις ιδέες του, να μεταδίδει τις γνώσεις και τις σκέψεις του, να αλληλεπιδρά με διαφορετικές κουλτούρες και ασφαλώς να ταξιδεύει ασταμάτητα;
AEGEE

Αρέσει σε όλους μας, αλλά εμείς οι φοιτητές έχουμε μερικά προνόμια παραπάνω για να καταστήσουμε όλα τα παραπάνω εφικτά, κάνοντάς τα σχεδόν καθημερινό τρόπο ζωής: αφενός το νεαρό της ηλικίας και η διάθεση, αφετέρου το ότι αν ψάξουμε λίγο παραπάνω θα δούμε ότι γύρω μας υπάρχουν τα μέσα που θα μας δώσουν την ώθηση να πραγματοποιήσουμε όλους τους παραπάνω διακαείς μας πόθους και να περάσουμε υπέροχα, γνωρίζοντας καταπληκτικούς ανθρώπους και εμπλουτίζοντας τη φοιτητική μας ζωή.

AEGEE

Ψάχνοντας, λοιπόν, κι εγώ, ανακάλυψα την φοιτητική οργάνωση AEGEE (Association des États Généraux des Étudiants de l’Europe για τους γαλλομαθείς ή αλλιώς, European Student’s Forum). Η AEGEE έχει μια μακρά ιστορία πίσω της: ιδρύθηκε το 1985 στο Παρίσι και έκτοτε έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αντένες (antenna= παράρτημα) σε περίπου 200 πόλεις 40 χωρών και συνολικό αριθμό μελών γύρω στα 13.000.

Η AEGEE διαθέτει antennae και σε κάμποσες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ηράκλειο). Στην Αθήνα εκτός από το κέντρο, θα βρείτε την AEGEE και στον Πειραιά.

Το Frapress μίλησε με τον Πρόεδρο του φετινού Δ.Σ. της AEGEE-Athina, τον Χρύσανθο, και ετοιμάζεται να σας λύσει όλες τις απορίες γύρω από αυτήν την υπέροχη ομάδα, που έχει να προσφέρει ταξίδια, ανταλλαγή ιδεών και πολιτιστικών συνηθειών με άτομα από ολόκληρο τον κόσμο, ομαδική δουλειά και πολλή διασκέδαση!

Τι είναι λοιπόν η AEGEE: είναι μια ευρωπαϊκή, ανεξάρτητη, μη κομματικοποιημένη -εννοείται- αλλά πολιτικοποιημένη (με την έννοια ότι στρέφει το ενδιαφέρον των μελών της σε θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά μας ως πολιτών) και μη κερδοσκοπική φοιτητική οργάνωση που όμως δεν είναι ανοιχτή μόνο για φοιτητές, αλλά για νέους ανθρώπους έως και 30 ετών.

Για να γίνεις μέλος πρέπει να επισκεφτείς την τοπική antenna και να πραγματοποιήσεις την εγγραφή σου, καταβάλλοντας μια συμβολική ετήσια συνδρομή της τάξης των 18 ευρώ. Από κει και έπειτα απολαμβάνεις τα προνόμια της ομάδας και μπορείς να δραστηριοποιηθείς μέχρι όποιον βαθμό επιθυμείς.

AEGEE

Ποιες είναι αυτές οι δράσεις: η AEGEE είναι μια ομάδα που έχει στόχους κυρίως πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς.

Στους πολιτιστικούς στόχους περιλαμβάνονται η ανταλλαγή φοιτητών, η περιήγηση στα πολιτιστικά μνημεία μιας πόλης ή και της ίδιας της πόλης μας, πολιτιστικά workshops με αντικείμενο την εκμάθηση μιας γλώσσας ή άλλων στοιχείων του πολιτισμού μιας περιοχής, π.χ. χοροί.

Εκπαίδευση προσφέρεται με την ευρύτερη έννοια της λέξης. Δηλαδή, μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιούνται, μαθαίνεις ένα σωρό πράγματα: να λειτουργείς εντός μιας ομάδας, να εκφράζεσαι, να σέβεσαι τη διαφορετικότητα, να μάθεις ενδεχομένως ιστορία, μια ξένη γλώσσα, να ζωγραφίζεις ή να αυτοσχεδιάζεις. Να είσαι σε ετοιμότητα, αποφασιστικός και ευέλικτος, οργανωτικός και επίμονος, πολυταξιδεμένος κοσμοπολίτης, φυσιολάτρης, προσαρμοστικός. Να μάθεις πράγματα σχετικά με την Ευρώπη και τη συνεργασία των κρατών, να δεις πώς ζουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και να ακούσεις τις ιστορίες τους από πρώτο χέρι. Πράγματα που, λίγο-πολύ, εξοικειώνεσαι μαζί τους με την ένταξή σου σε μια ομάδα, στην AEGEE όμως έχει ενδιαφέρον ο προσανατολισμός της, πολιτιστικός και εκπαιδευτικός, που δεν μας κουράζει, που μας μαθαίνει να εκτιμούμε τις νέες εμπειρίες και τους ανθρώπους με μη συμβατικά μέσα, μακριά από τον ανταγωνισμό, την ρουτίνα και το άγχος.

Πιο συγκεκριμένα: οι δράσεις της AEGEE διακρίνονται ως εξής: τα προγράμματα ανταλλαγής (exchange programs), τα θερινά πανεπιστήμια (summer universities) και τα working groups, η ΑΓΟΡΑ και τα EPM. Ο Χρύσανθος μας εξήγησε τι περιλαμβάνει και τι προσφέρει το καθένα:

Exchange Programs: ανταλλαγές φοιτητών από διαφορετικές antennae. Παραδείγματος χάρη, Έλληνες-μέλη της AEGEE ταξιδεύουν στην Γερμανία, φιλοξενούμενοι από Γερμανούς-μέλη και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα επισκέπτονται εκείνοι τη χώρα μας. Τα exchanges συνήθως διαρκούν 3-5 ημέρες και κατά τη διάρκειά τους θα δεις πολλά πράγματα, ενδεχομένως ακόμη και πάνω από 2 διαφορετικές πόλεις και θα συμμετάσχεις στα δρώμενα που θα έχουν ετοιμάσει οι οικοδεσπότες για σένα! Στη συνέχεια θα πρέπει να ετοιμαστείς για να τους υποδεχθείς εσύ ως φιλοξενούμενους και να τους δείξεις τις ομορφιές της πόλης σου!

Summer Universities (SU): ή αλλιώς θερινά πανεπιστήμια. Γίνονται όντως το καλοκαίρι αλλά δεν έχουν καμία σχέση με πανεπιστήμιο και μαθήματα, όπως θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος.

AEGEE

Κατά τη διάρκειά τους “λαμβάνουν τόπο διάφορες δραστηριότητες, κυρίως πολιτισμικού, επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων: μαθήματα ξένων γλωσσών, πλήθος σύντομων μαθημάτων (workshops) ποικίλης θεματολογίας, πολιτισμικές δραστηριότητες που μπορεί να αφορούν στην πληροφόρηση για την κουλτούρα και την ιστορία της εκάστοτε περιοχής ή/και δραστηριότητες μιας διαφορετικής θεματικής, όπως προσφορά εθελοντικής εργασίας και περιβαλλοντολογικές δράσεις.” 

Το κυρίαρχο στοιχείο είναι πάντοτε το πολιτιστικό. Δεν λείπει όμως ποτέ η διασκέδαση. Καλοκαίρι, ήλιος, δροσερό νυχτερινό αεράκι, ελευθερία και κυρίως νέοι από όλον τον κόσμο. Με αυτήν την συνταγή δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται κάθε φορά χαμός.

Τα θερινά πανεπιστήμια διοργανώνονται από την εκάστοτε ομάδα μιας antenna της AEGEE οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής πόλης. Στην Αθήνα, περιλαμβάνουν οπωσδήποτε περιήγηση σε ένα ή και περισσότερα ελληνικά νησιά. Αν κάποιος θέλει, μπορεί να δηλώσει την επιθυμία του να ενταχθεί στην οργανωτική ομάδα ενός summer university για να δει πώς λειτουργεί και τι προσφέρει ή να κάνει την αίτησή του για κάποιο summer university στο εξωτερικό. Θα είναι εξίσου υπέροχα, διότι και η διαδικασία οργάνωσης έχει φοβερή πλάκα σε συνδυασμό με σοβαρότητα και οργανωτικότητα!

Το καλύτερο είναι ότι η παρέα, η μάθηση και η διασκέδαση θα είναι…διαρκείας, καθώς τα θερινά πανεπιστήμια διαρκούν από μία έως τέσσερις εβδομάδες. Πιο χορταστικά δεν γίνεται! 🙂

Working Groups:  τα working groups αποτελούν ομάδες που εξειδικεύονται σε κάποια συγκεκριμένη θεματική (π.χ. human rights, sports ή language working groups) και οι εκδηλώσεις που οργανώνονται κινούνται πάντα γύρω από τον συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Φυσικά είναι δυνατή η σύμπραξη μεταξύ working groups διαφορετικών antennae, είτε εντός μιας χώρας είτε διευρωπαϊκά, εφόσον καταπιάνονται με παρόμοια θεματική, ή επιθυμούν να συνδυάσουν τις θεματικές τους. Με τα working groups μπορεί να ασχοληθεί, δηλαδή να ενταχθεί σε αυτά ή να δημιουργήσει κάποιο καινούργιο, οποιοδήποτε μέλος της AEGEE, ανεξαρτήτου εμπειρίας. Μοιραστείτε τις ιδέες σας!

ΑΓΟΡΑ και EPM’s: πρόκειται για εκείνα τα events που αφενός αποτελούν τα μεγαλύτερα της AEGEE, αφετέρου σχετίζονται με την πορεία και τον καθορισμό του σκοπού της οργάνωσης.

Η ΑΓΟΡΑ πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο και κατά τη διάρκειά της έχουν λόγο όλα τα μέλη της AEGEE, οπότε μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της οργάνωσης και να ψηφίσουν σχετικά. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ονομασία της πρώτης διοργάνωσης: ΑΓΟΡΑ.

Όσον αφορά τα EPM’s (European Planning Meetings) αποτελούν συγκέντρωση, περισσότερο των πιο έμπειρων μελών της AEGEE (χωρίς να σημαίνει ότι είναι κλειστά για τους υπόλοιπους) με σκοπό τον καθορισμό ενός ετήσιου προγράμματος της οργάνωσης.

Τόσο η AGORA όσο και τα EPM”s αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν όλα τα μέλη της AEGEE μεταξύ τους!

Mission2-300x168

Όλα τα παραπάνω προγράμματα, εκτός από εξαιρετικό ενδιαφέρον και δυνατότητα να σου προσφέρουν εκπληκτικές εμπειρίες ζωής, έχουν και ένα επιπλέον προσόν: είναι πολιτική της AEGEE, όρος λειτουργίας της θα λέγαμε, να διατηρεί το κόστος των δράσεων σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Και όταν λέμε χαμηλό κόστος, εννοούμε πολύ χαμηλό! Για να γίνω αντιληπτή, η συμμετοχή κυμαίνεται γύρω στα 10-15 ευρώ την ημέρα, χωρίς τα αεροπορικά, τα οποία όμως θα έχετε την ευκαιρία να κλείσετε εγκαίρως πετυχαίνοντας καλύτερη τιμή, διότι και τα ίδια τα events ανακοινώνονται εγκαίρως. Η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με τις παροχές που περιλαμβάνονται. Η διαμονή είναι πάντοτε εξασφαλισμένη, όπως και ένα μέρος ή και ολόκληρη η διατροφή. Από κει και πέρα ενδέχεται να υπάρχουν extra fees για επισκέψεις σε μουσεία και λοιπά αξιοθέατα ή για άλλες παροχές.

 

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για την AEGEE: όταν τη γνωρίσεις και την αγαπήσεις, είναι σχεδόν σίγουρο -εφόσον στο επιτρέπει και το πρόγραμμά σου- ότι θα θέλεις και εσύ να βάλεις το λιθαράκι σου για να προσφέρεις σε αυτήν την ομάδα, να την κάνεις καλύτερη, να διατυπώσεις τις ιδέες σου, να οραματιστείς μέσα από αυτήν. Σαφώς και μπορείς να το κάνεις. Πώς αλλιώς άλλωστε θα λειτουργήσει και θα εξελιχθεί η ομάδα;

Το σημαντικό όμως είναι ότι στην AEGEE ο καθένας προσφέρει με βάση τις δυνατότητές του, τις επιθυμίες του και τον ελεύθερο χρόνο του. Δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει το στυλ του “σε παραγκωνίζω, επειδή δεν ασχολείσαι όσο πρέπει”. Το πόσο “πρέπει να ασχολείσαι” το καθορίζεις εσύ.

Αν σε ενδιαφέρει πολύ να εισαχθείς για τα καλά στην ομάδα και να αναλάβεις κάποια πιο υπεύθυνη θέση, τότε θα χρειαστεί να αφιερώνεις χρόνο ασφαλώς και να προσφέρεις πράγματα, γιατί αυτός είναι ο σκοπός μιας τέτοιας θέσης.

AEGEE

Αν από την άλλη είσαι πιο χαλαρός και θέλεις να συμμετέχεις μονάχα στις δραστηριότητες που προσελκύουν το ενδιαφέρον σου 100% και πάλι ο δρόμος είναι ανοιχτός. Οι εργασίες που χρειάζονται προκειμένου να οργανωθεί ένα event ή να επιτευχθεί κάποιος άλλος σκοπός μοιράζονται και μπορείς να αναλάβεις κάποια που ταιριάζει στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα σου και αισθάνεσαι ότι θα την φέρεις εις πέρας με επιτυχία. Γενικά, ο καταναγκασμός δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της AEGEE!

Ψάχνεις λοιπόν μια φοιτητική ομάδα για να εγγραφείς; Αν η AEGEE ανταποκρίνεται στο πρότυπο της ομάδας που αναζητάς, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το γραφειάκι της στην οδό Πατησίων 80 ή να πας μια βόλτα από το Λουκούμι bar, κάθε Πέμπτη μετά τις 21:00, να γνωριστείς με τα παιδιά και να πάρεις μια πρώτη γεύση.

Αφού εγγραφείς, έχε το νου σου στα τοπικά events που διοργανώνει η AEGEE στην Αθήνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Parties και ιδιαίτερα events για να περνάς ωραία, να γνωρίζεις τα “ψαγμενάκια” της Αθήνας και ασφαλώς να γνωρίσεις και όσο περισσότερα μέλη της AEGEE μπορείς.

AEGEE

Και ένα βίντεο για να πάρεις μια γεύση του ΠΟΣΟ ωραία μπορείς να περάσεις στην AEGEE!

 

 

Σχόλια