Μια κατάρα κακής υγείας ακολούθησε τους αρσενικούς απογόνους της βασίλισσας Βικτόριας. Ο γιος της, Leopold, δούκας της Albany, πέθανε από αιμορραγία αφού γλίστρησε κι έπεσε. Ο εγγονός της, Friedrich, πέθανε από αιμορραγία όταν ήταν 2 χρονών. Δύο άλλα της εγγόνια, ο Leopold και ο Maurice, πέθαναν από αιμορραγία στα 32 και στα 23 τους αντίστοιχα. Το βάσανο αυτό, γνωστό ως «Βασιλική ασθένεια», εξαπλωνόταν όσο οι κληρονόμοι της Βικτόρια παντρεύονταν βασιλικές οικογένειες στην Ευρώπη, ξεκληρίζοντας τους θρόνους της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας κα της Ισπανίας. Με βάση τα συμπτώματα, σύγχρονοι ερευνητές κατέληξαν ότι οι βασιλείς υπέφεραν από αιμορροφιλία – μια γενετική ασθένεια που αποτρέπει το αίμα να πήξει – αλλά δεν υπήρξε ποτέ κάποια βάσιμη απόδειξη. Τώρα, μια νέα ανάλυση DNA των οστών της τελευταίας Ρώσικης βασιλικής οικογένειας, τους Ρομανώφ, δείχνει ότι η βασιλική ασθένεια ήταν πράγματι αιμορροφιλία, μια σπάνια υποκατηγορία, γνωστή ως αιμορροφιλία Β.

Η αιμορροφιλία αποτρέπει τις πρωτεΐνες, γνωστές ως ινώδεις, από το να δημιουργήσουν καύκαλο πάνω σε ένα κόψιμο ή να πήξουν, ώστε να σταματήσουν την εσωτερική αιμορραγία. Ακόμα και μικροί τραυματισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε αιμορραγία, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή και εβδομάδες και να είναι θανατηφόροι. Η ασθένεια είναι υπολειπόμενη και υπάρχει στο χρωμόσωμα Χ, που σημαίνει ότι είναι πιο συνήθης στους άντρες, ενώ οι γυναίκες απλά το έχουν, χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα.

Αυτή ήταν η περίπτωση του πρίγκιπα Alexei Romanov, γιο του τσάρου Νικόλαου ΙΙ, δισέγγονο της Βασίλισσας Βικτόριας και κληρονόμο του ρωσικού θρόνου. Από μικρή ηλικία, ο Alexei ήταν επιρρεπής στην παρατεταμένη αιμορραγία, και η οικογένειά του φοβόταν ότι δε θα ζούσε παραπάνω απ’ τον πρώτο μήνα, σύμφωνα με τον Evgeny Rogaev, γενετιστή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης στο Worcester. Ωστόσο, η ασθένεια δεν τον σκότωσε. Δολοφονήθηκε σε ηλικία 13 ετών, το 1918, μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια της Ρωσίας μετά τη Ρωσική Επανάσταση. Νωρίτερα το ίδιο έτος, o Rogaev και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν ότι, με βάση την ανάλυση του DNA, τα σώματα των δύο παιδιών που βρέθηκαν κοντά στον τόπο της δολοφονίας ήταν πράγματι αυτά του Alexei και της αδερφής του, Maria. Επιβεβαίωσαν, επιπλέον, ότι τα υπόλοιπα σώματα ανήκαν στην υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. Αλλά ο Rogaev ήθελε να λύσει τον τελευταίο γρίφο των Romanov: έπασχαν πράγματι από αιμορροφιλία;

Αυτός και οι συνεργάτες του, λοιπόν, ανέλυσαν το DNA από κομμάτια βασιλικού οστού ξανά, αυτή τη φορά ψάχνοντας για γενετικά σημάδια αιμορροφιλίας. Ο πιο κοινός τύπος της ασθένειας, αιμορροφιλία Α, εμφανίζεται στο 80% των αιμοφιλικών περιπτώσεων και προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου F8, που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη για την πήξη του αίματος. Δε βρήκαν τη μετάλλαξη. Οπότε, ο Rogaev προχώρησε για να βρει μια πιο σπάνια μορφή της ασθένειας, την αιμορροφιλία Β, στην οποία εμπλέκεται ένα άλλο γονίδιο, το F9. Αυτή τη φορά, η ομάδα βρήκε μετάλλαξη στο γονίδιο F9, που εμποδίζει τους θρόμβους, στα κόκκαλα του Alexei, της αδερφής του, Anastacia, και της μητέρας τους, Alexandra.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο Alexei είχε πράγματι αιμορροφιλία Β και ότι η μητέρα και η αδερφή του είχαν την ασθένεια, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες υποθέσεις. Βεβαιώνουν, επίσης, ότι οι άλλες περιπτώσεις της «Βασιλικής ασθένειας» στην οικογένεια ήταν αιμορροφιλία, λέει ο Rogaev, γιατί μοιράζονταν όλες μια κοινή γενετική κληρονομιά. Ο τελευταίος ξενιστής της ασθένειας στη βασιλική οικογένεια ήταν ο πρίγκιπας Waldemar της Πρωσίας, που πέθανε το 1945.

Η ασθένεια δεν επηρέασε μόνο την οικογένεια Ρομανόφ, αλλά ίσως και όλη τη Ρώσικη ιστορία, προσθέτει ο Rogaev. Η αδύναμη κατάσταση του Alexei έδωσε κίνητρο στη μητέρα του, Alexandra, να έρχεται συχνά σ’ επικοινωνία με το Ρώσο μυσταγωγό Grigori Rasputin, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε θεραπευτική μαγεία. «Δεν υπήρχαν φάρμακα εκείνη την εποχή», λέει ο Rogaev. «Προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατόν». Σύμφωνα με ιστορικούς, όταν ο Ρασπούτιν χρησιμοποίησε τη στενή σχέση του με τους Ρομανώφ για να επηρεάσει θετικά για εκείνον τα γραφειοκρατικά θέματα, το κοινό ξεκίνησε να υποπτεύεται έντονα το βασίλειο, ίσως επισπεύδοντας την επανάσταση.

Ακόμα και οι Boney M τραγούδησαν την ιστορία, μέσα από τους στίχους του Rasputin:
She believed he was a holy healer
Who would heal her son

Η Katherine High, αιματολόγος που μελετά την πήξη του αίματος στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια, λέει ότι η μετάλλαξη που βρέθηκε στα οστά των Ρομανώφ ταιριάζει σ’ ένα γενετικό πλαίσιο γνωστό ως αιμορροφιλία Β, υποστηρίζοντας κι εκείνη τα ευρήματα του Rogaev. Το ότι βρέθηκε αυτό το πλαίσιο στη βασιλική οικογένεια και την ιστορία της είναι «πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικό», προσθέτει.

Σχόλια