Η μουσική που ακούς λέει πολλά περισσότερα για σένα από όσα φαντάζεσαι! Έρευνες συνδέουν μέχρι και τη νοημοσύνη με τις μουσικές επιλογές…
Η μουσική, όπως και η πολιτική και η θρησκεία, είναι ένα από τα θέματα που οι άνθρωποι μπορούν να συζητούν με τις ώρες. Μπορούμε κιόλας να τσακωθούμε με τους άλλους, όταν δεν συμφωνούμε πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα. Ίσως πολλές σχέσεις να έχουν λήξει επειδή ο ένας πιστεύει ότι οι Coldplay είναι οι καλύτεροι και ο άλλος ότι δεν είναι…
Ο Virgil Griffith, δημιουργός ενός λογισμικού, έχει παρακολουθήσει τα μουσικά γούστα των επικείμενων Αμερικανών φοιτητών και έχει αναλύσει πώς συνδέονται με την ευφυΐα του ακροατή. Ονόμασε τη μελέτη του Musicthatmakesyoudumb (μουσική που σε κάνει χαζό).
Πώς το έκανε; Διασταύρωσε τα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων με τις μουσικές επιλογές των μελλοντικών φοιτητών, τις οποίες βρήκε στο Facebook. Μετά τα κατήρτισε όλα σ’ ένα χάρτη, ώστε να δει τι ακούνε τα «χαζά» παιδιά και τι ακούνε τα έξυπνα παιδιά. Η μελέτη περιελάμβανε 1352 σχολεία και 133 «δημοφιλείς μουσικούς». Οι ανακαλύψεις του ήταν λίγο περίεργες.
Τα παιδιά που σκόραραν υψηλότερα ακούνε περισσότερο συγκροτήματα κυρίως του ’90: U2, Radiohead, Sufjan Stevens, Counting Crows, Guster, Ben Folds, Bob Dylan, Norah Jones και the Shins. Όχι τόσο μακριά έρχεται η άλλη ομάδα φοιτητών που ακούνε ‘90s: Snow Patrol, Third Eye Blind, Rage Against the Machine και the Red Hot Chili Peppers.
Ωστόσο, όσον αφορά στα χαμηλότερα αποτελέσματα, οι ακροατές φαίνεται να ακούνε περισσότερο hip-hop και rap , και λίγο country. Δηλαδή, οι fans της country είναι εξυπνότεροι από τους fans της Beyoncé. Επιπλέον, άλλοι υποτιθέμενοι «χαζούληδες» είναι αυτοί που δεν ακούνε λίστα συγκεκριμένων συγκροτημάτων, αλλά απλά είδη μουσικής: οι fans της reggae είναι, εμφανώς, οι λιγότερο έξυπνοι στη λίστα των ειδών μουσικής.
Η κατηγορία «οι πιο χαζοί απ’ όλους», αν μπορούμε να το πούμε έτσι, περιλαμβάνει fans του Lil’ Wayne, οι οποίοι, κατά μέσο όρο, είχαν πολύ χαμηλό βαθμό γενικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μπουν σε κάποιο πανεπιστήμιο.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τώρα μπορείς, πολύ αποτελεσματικά, να ξέρεις την ευφυΐα του νέου σου ραντεβού απλά ρωτώντας τον/την το αγαπημένο της συγκρότημα. Όχι πια ερωτήσεις ανάκρισης και IQ τεστ. Η ζωή σου θα είναι πιο εύκολη.
Πάντως, χρειάζεται να τονίσουμε ότι αυτή η μελέτη περιορίζεται και δεν είναι από τις πιο επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Εξετάζει μόνο ηλικίες τελειόφοιτων και όχι τον υπόλοιπο πληθυσμό. Και, από τη στιγμή που χρησιμοποιεί μόνο βαθμολογίες γενικών εξετάσεων της Αμερικής, είναι περιορισμένης χρήσης σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι μας προβληματίζει ιδιαίτερα.