Παρότι τα εγκαίνιά της αναβλήθηκαν, δυστυχώς, λόγω καιρού, η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον γεγονός! Το πρώτο think tank είναι πλέον τοποθετημένο στην προβλήτα Α του λιμένα Θεσσαλονίκης και μας περιμένει όλους να ανταλλάξουμε βιβλία και ιδέες.

Παρόλο που ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα βοηθητικός, εμείς βρεθήκαμε στον χώρο όπου στήθηκε η ανταλλακτική βιβλιοθήκη, μιλήσαμε με τους Thessaloniki Next2U και σας τους παρουσιάζουμε! Αποτελούν μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία ανέλαβε εθελοντική δράση το 2012 με το όνομα “Θεσσαλονίκη 2012”. Αφού το 2012 πέρασε, η ομάδα μετονομάστηκε σε Thessaloniki Next2U. Αντικείμενο ενασχόλησης της είναι ο αστικός ακτιβισμός. Η χρηματοδότηση για το think tank έγινε μέσω του FEAST Θεσσαλονίκης, στο οποίο οι Thessaloniki Next2U αναδείχθηκαν νικητές.

“Στην ομάδα υπάρχουν άτομα ποικίλων ηλικιών (από 19-20 χρονών έως και 70) και ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, γιατροί, οικονομολόγοι κλπ). Στόχος μας είναι να βάλουμε το βιβλίο στη ζωή των ανθρώπων, να καλλιεργήσουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης, αυτήν τη συνείδηση. Η διαδικασία είναι απλή: ο καθένας μπορεί να φέρει ένα βιβλίο και να πάρει ένα άλλο. Επίσης, μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και να το επιστρέψει αφότου το διαβάσει. Μας ενδιαφέρει το crossbooking” αναφέρει η Ιωάννα Καρυπίδου, βασικό μέλος της οργάνωσης.

 

_DSC4767

Το think tank αποτελεί υιοθέτηση καλής πρακτικής από το εξωτερικό. Η κατασκευή και η ιδέα στην οποία βασιστήκαμε είναι το Little Free Library από τη Νέα Υόρκη. Το αρχιτεκτονικό γραφείο που μας βόηθησε με το σχέδιο ήταν το Stereotank από την Αμερική. Το think tank έχει διττό στόχο. Αφενός επιδιώκει να εντάξει το βιβλίο στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Αφετέρου αποτελεί ένα αστικό πείραμα. Επιθυμούμε δηλαδή, να δούμε, την αντίδραση του κόσμου μπροστά σε μία τέτοια κίνηση” μας λέει ο Δημήτρης Θεοδωράκος, κεντρικό στέλεχος της ομάδας.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, ο Δημήτρης προσθέτει ότι ” λόγω του ότι η βιβλιοθήκη εκτίθεται σε δημόσιο χώρο, υπήρξαν κάποια θέματα γραφειοκρατικού τύπου. Επίσης, η περίπτωση βανδαλισμών ήταν από τις πρώτες μας ανησυχίες. Γι’ αυτό και το υλικό είναι τέτοιο ώστε να σβήνονται εύκολα τυχόν σπρέι. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα σεβαστεί και θα εκτιμήσει το έργο μας. Εξάλλου η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ανοιχτή και πρωτοπόρα“. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι ήδη έχουν γίνει δωρεές στην ανταλλακτική βιβλιοθήκη, από τη Δημοτική βιβλιοθήκη, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου καθώς επίσης και από πολλούς ιδιώτες.

 

Το πρώτο think tank μέσα από το φακό του Frapress: 

 

_DSC4751

_DSC4815                   Ο Βαγγέλης Κοκκοτζής, το τρίτο βασικό μέλος των Thessaloniki Next2U

_DSC4780

_DSC4829

_DSC4836

_DSC4849

_DSC4851

_DSC4852

_DSC4854

Φωτο: Μαγδαληνή Γκόγκου/Frapress

 Επόμενη “στάση” της ομάδας; Πιθανότατα θα είναι κάτι που θα σχετίζεται με κάποιο οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι.

 Με κάποια επιφύλαξη οι thessaloniki next2u μας είπαν ότι μέσα στο Μάρτιο θα “ξεφυτρώσει” και η δεύτερη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης. Όπως και να ‘χει, η πρώτη βρίσκεται ήδη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ας την αξιοποιήσουμε!

 

 

Σχόλια