Δε θα τολμούσα να γράψω ποτέ τα μυστικά της τέχνης του να είσαι συγγραφέας, ειδικά μετά τον Stephen King, που μετράει 65 βραβεία! Όπως φαίνεται, η σύγκριση θα ήταν λίγο σκληρή. Θα προσπαθήσω να πρωτοτυπήσω πάντως.

Συζητάω με πολύ κόσμο και μου λέει: «Θα ήθελα πάρα πολύ να γράφω, αλλά δεν έχω το ταλέντο», «Δε νομίζω ότι θα τα καταφέρω», «Φοβάμαι ότι θα αποτύχω». Ίσως να μην είναι η ανασφάλεια ή ο φόβος της αποτυχίας, αλλά το ρίσκο της άδειας σελίδας, της κενής από ενδιαφέρον ή λογική…

Η συγγραφή, όμως, δεν έχει καλούπια. Είναι τρόπος έκφρασης και ο καθένας μας έχει δικούς του τρόπους έκφρασης. Αυτό σημαίνει ότι, πράγματι, μπορούμε να γράψουμε και να συγγράψουμε.

Ακολούθησε μερικές συμβουλές μου και θα τα καταφέρεις (είμαι σίγουρη) !

  1. Επίλεξε τις δικές σου ώρες εργασίας

Καθένας από εμάς έχει διαφορετικά διαστήματα μέσα στην ημέρα που μπορεί να καθίσει με την ησυχία του και να εργαστεί αποτελεσματικά. Αυτές οι ώρες είναι κατάλληλες και για να εκφραστούμε καλύτερα. Ακόμα και όταν νιώθουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι, μπορούμε κάθε φορά να δοκιμάσουμε μια άλλη στιγμή. Το μυστικό είναι να μην το αναβάλλουμε συχνά με τη δικαιολογία ότι δεν έχουμε βρει ακόμα τις κατάλληλες ώρες.

  1. Γράψε ημερολόγιο πρώτα

Ίσως ένας τρόπος να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου είναι να κρατήσεις ημερολόγιο. Μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα, να γράψεις ό,τι σε βασανίζει και σε προβληματίζει. Θα μάθεις να αναγνωρίζεις τον τρόπο γραφής σου, τα ψεγάδια και τα χαρίσματά του και θα αυτοδιορθώνεσαι με μεγαλύτερη ευκολία.

  1. Κράτα ανοιχτό το μυαλό σου

Βγες απ’ την ζώνη άνεσής σου. Φαντάσου περισσότερο, περίγραψε περισσότερο. Μη θέτεις όρια. Δώσε χαρακτήρα σε κάθε πρόσωπο, σε κάθε σκέψη, σε κάθε αμφιβολία. Και άφησέ τον να ταξιδέψει μαζί σου.

  1. Βλέπε ταινίες

Διάβαζε βιβλία. Παρακολούθησε θέατρο. Θα καταλάβεις τη δύναμη που έχει μόνο μία σελίδα απ’ όσα γράφεις. Φαντάσου διαφορετικό τέλος σε κάθε σκηνή ή σε κάθε έργο. Τι θα έκανες εσύ; Μπορείς να γράψεις καλύτερα;

  1. Παρατήρησε τους ανθρώπους

Περπάτα πολύ, κυκλοφόρησε στους δρόμους και παρατήρησε όσους κυκλοφορούν μαζί σου. Τι μπορεί να σκέφτονται; Τι μπορεί να κρύβουν; Παρατήρησε πώς κινούνται, πώς εκφράζονται, με τι γελάνε και με τι θυμώνουν. Μετάφερε κάθε είδους έκφραση σε αυτό που γράφεις για να το κάνεις πιο ζωντανό και πιο οικείο στο κοινό σου.

  1. Μάζεψε λέξεις

Συγκέντρωσε λέξεις που σου αρέσουν πολύ και ένταξέ τις στο κείμενό σου. Μην ξεχνάς, το λεξιλόγιο δε χρειάζεται να είναι επιτηδευμένο ή αυστηρό. Πρέπει να εκφράζει εσένα και να είναι όσο το δυνατόν κατανοητό γίνεται.

Μπορείς να θυμάσαι το μότο μας, για να μην ξεφεύγεις: Γιατί εδώ, στο Frapress, τα λέμε χαλαρά!

  1. Εμπνεύσου

Άκου τραγούδια, διάβαζε ιστορίες, βλέπε φωτογραφίες, συζήτησε και ζήσε έντονα, για να έχεις κάτι να γράψεις. Συναισθήματα, εμπειρίες, συμβουλές, σκέψεις, περιπέτειες και πολλές όμορφες στιγμές.

  1. Νιώσε

Άφησε τον εαυτό σου να δεθεί με ανθρώπους, να αγαπήσει, να απελπιστεί, να θυμώσει, να τεθεί σε περίεργες, άβολες καταστάσεις. Άφησε τον εαυτό σου να ενεργοποιηθεί, γέμισέ τον με ενδιαφέρον και πάθος. Στο τέλος, θα θέλει να μοιραστεί ό,τι έχει ζήσει με τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα.

  1. Άκου τα σχόλια και την κριτική

Είναι αυτό που φοβόμαστε περισσότερο: τα σχόλια και η κριτική. Τρέμουμε να ακούσουμε ένα αδιάφορο «εμ, ήταν οκέι» ή να μην ακούσουμε τίποτα απολύτως. Αισθανόμαστε αποτυχημένοι. Όμως, αν είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που γράφουμε, αν δε μας ενδιαφέρει και τόσο η γνώμη των άλλων, όσο το ότι έχουμε κάτι ουσιαστικό να πούμε, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ή δύο ανθρώπων, τότε τα σχόλια και η κριτική αυτομάτως δεν παίζουν σημαντικό ρόλο. Τότε, από μόνα τους θα γίνονται θετικά και… απρόσμενα!

  1. Κάνε κάτι δημιουργικό

Όταν γράφεις, δημιουργείς. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να δημιουργείς που θα σε βοηθήσουν να γράψεις καλύτερα. Το να βοηθήσεις άλλα άτομα γύρω σου, να κάνεις μια κατασκευή, να ταξιδέψεις, να χαλαρώσεις ή και να χορέψεις, θα σε γεμίσουν όρεξη και διάθεση να μοιραστείς όσα έχεις στη φαντασία σου και καταπιέζεις να εκφράσεις.

Βασικά, άλλαξα γνώμη.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να γράψεις, αρκεί να κάνεις τρία πράγματα:

  1. Πάρε ένα μολύβι κι ένα χαρτί
  2. Πίστεψε στον εαυτό σου
  3. Ξεκίνησε να γράφεις

 

 

Σχόλια