Από την αρχή της δημιουργίας της ελληνικής κοινωνίας και την ανεξαρτητοποίηση του ελληνικού κράτους, που ορίστηκαν τα σύνορα της γεωγραφικής θέσης της χώρας, η Ελλάδα αποτέλεσε το σταυροδρόμι που συνέδεσε δυο διαφορετικούς και αντίθετους κόσμους της Ανατολής και της Δύσης. Υποανάπτυκτες χώρες και πολιτισμοί από τη μία, αναπτυγμένα οικονομικά κράτη από την άλλη. Η γεωγραφική θέση της χώρας ευνόησε την ανάπτυξη του εμπορίου, την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων αλλά παράλληλα αποτέλεσε ακόμη, τη δίοδο πολιτικών, οικονομικών και παράνομων μεταναστών.

Σε αντίθεση με τη λογική εξέλιξη των πραγμάτων, οι ελληνικές κυβερνήσεις αντί να αξιοποιήσουν την ανεκτίμητης αξίας θέση της χώρας στον χάρτη της Ευρώπης και των πολέμων της ώστε να αναδειχθεί μια αναπτυγμένη και ανταγωνιστική οικονομία,«ξεπούλησαν» τα ιδανικά και τα εκμεταλλεύσιμα στοιχεία του κράτους προς ικανοποίηση προσωπικών τους προσδοκιών. Βέβαια, τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά πλέον στην ελληνική κοινωνία και αποδεικνύονται από την ιστορική πορεία της χώρας ως τις μέρες μας, όπου η Ελλάδα βρίσκεται υπόλογος των ανεξόφλητων χρεών της στους εταίρους. Ο δρόμος της ανάπτυξης φαντάζει ως επί των πλείστων περισσότερο με ατέρμονο Γολγοθά παρά οδός επαναστατικών διαπραγματεύσεων και οικονομικής ευμάρειας.

αρχείο λήψης

αρχείο λήψης (1)

Εν τούτοις, εκτός από την αιδώ που νιώθει ο ελληνικός λαός για την μεταμόρφωση του ελληνικού κράτους από αξιοθαύμαστο πολιτισμικό κέντρο σε μια χώρα απαξίωσης και οίκτου, αδυνατώντας να ξεπληρώσει τα χρέη της, βιώνει εξίσου και ένα νέο μεταναστευτικό χτύπημα. Η Ελλάδα, ανέκαθεν αποτελούσε κέντρο υποδοχής των μεταναστών των Ανατολικών χωρών, οφείλοντας μάλιστα σε αυτά τα κύματα και τη δημιουργία πολλών γεωγραφικών της περιοχών. Ωστόσο, οι υποδομές της χώρας εν έτει 2015 και κυρίως οι οικονομικές της συνθήκες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις απέναντι στους νέους εισερχόμενους μετανάστες, οι οποίοι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι παράνομοι. Απόδημοι από τη πατρίδα τους, η οποία έχει υποπέσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις, αναζητούν μια καλύτερη μοίρα στη χώρα. Γυναίκες, παιδιά και γονείς προσφεύγουν σε μια «φτωχή» χώρα με αμφιλεγόμενες πολιτικές ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η επιδίωξη τους όμως αυτή αποβαίνει μοιραία, καθώς κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεκάδες πτώματα κείτονται στα βάθη του Αιγαίου που δε κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στον ελληνικό προορισμό τους ενώ την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τον αναγκαίο καθορισμό της μοίρας δεκάδων παράνομων μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται προσωρινά σε Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Η παράνομη εισροή μεταναστών σε μια χώρα που δε μπορεί ακόμη να σταθεί –οικονομικά και πολιτικά- ανεξάρτητη στην διεθνή σκηνή, έρχεται να προστεθεί σαν ένα ακόμη κοινωνικό-πολιτικό πρόβλημα που κρέμεται σαν δαμόκλειος σπαθί πάνω από τον ελληνικό λαό αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες.

met1

Με αφορμή την αυτοκτονία 28χρονου Πακιστανού κρατούμενου, ο οποίος κρεμάστηκε σε κοντέινερ του κέντρου κράτησης των μεταναστών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, επισκέφθηκε το χώρο που του προκάλεσε ένα αίσθημα ντροπής. «Δεν είναι εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας και μιας χώρας που σέβεται τον άνθρωπο», εξέφρασε ο ίδιος ενώ παράλληλα υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Τα λόγια που υπονοήθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό, για υιοθέτηση μιας πολιτικής «χωρίς συρματοπλέγματα» φαίνεται τις τελευταίες μέρες να έγιναν πράξη. Με επίσημο έγγραφο του υποστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ προμηνύεται η ελευθερία των μεταναστών που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, μετά την παρέλευση του 6μήνου.

Η μειονότητα των παράνομων μεταναστών στην Ομόνοια, αποδεικνύεται πλέον πως δεν αποτελεί και τόσο «μειονότητα» καθώς οι απελευθερωμένοι μετανάστες μεταφέρονται με λεωφορείο της αστυνομίας στην κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι ελεύθεροι μετανάστες φέρουν έγγραφα που τους δίνουν δύο μήνες προθεσμία να βγάλουν μόνιμη άδεια παραμονής ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Βέβαια, οι Έλληνες παθόντες οφείλουν να τους προετοιμάσουν για τη δυσκολία της επιχείρησης «εύρεση δουλειάς, παραμονή στη χώρα», αποδεικνύοντας τους πως οι συνθήκες διαβίωσης του σε κέντρα φιλοξενίας με φαγητό και γιατρούς, φαντάζει η πιο δελεαστική επιλογή.

met9

«Θα είναι καταστροφή, αν όσοι βγαίνουν απ’ την Αμυγδαλέζα περιφέρονται στην Ομόνοια», τόνισε αυτή τη φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος δεσμεύθηκε να ελέγξει το θέμα. Σε μεγάλη ταλαιπωρία προβλέπεται να «υποταχθούν» οι μετανάστες της χώρας αφού οι συγκυρίες στην Ελλάδα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διευθέτηση της πορείας τους. Ωστόσο, μια χώρα η οποία αδυνατεί να «φροντίσει» τους ίδιους της τους πολίτες είναι πρακτικώς αδύνατον να εξασφαλίσει μια ποιοτική ζωή στους μετανάστες της. Την ίδια στιγμή, ψήγματα φόβου αναβιώνουν στη καρδιά της Αθήνας, καθώς οι Έλληνες πολίτες κινούνται επιφυλακτικά και περιφρονητικά έναντι των ελευθέρων μεταναστών, καθώς η διάθεση των τζιχαντιστών να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χαλιφάτο γεννά καχυποψία για τους «επισκέπτες» από την Ανατολή.

Σχόλια