Ο τρόπος που οι εργοδότες επιλέγουν το προσωπικό τους δεν είναι πάντα ο ιδανικός. Πολλοί θα μπορούσαν να πάρουν μαθήματα από τον Mark Zuckerberg.

Ο Mark Zuckerberg πρόσφατα μοιράστηκε τον νούμερο 1 κανόνα που ακολουθεί όταν προσλαμβάνει προσωπικό, με το κοινό της Βαρκελώνης – και ήταν λίγο απίστευτος: «Θα προσλάβω κάποιον να δουλέψει αποκλειστικά για εμένα μόνο εάν θα ήθελα να εργαστώ κι εγώ γι’ αυτό το άτομο».

Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο ίδιος:

«Σε ένα παράλληλο σύμπαν, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και δεν ξεκινούσα την εταιρεία, θα ήμουν ευτυχής να εργαστώ γι’ αυτό το άτομο. Ή, αν απλά το Facebook εξαφανιζόταν και έπρεπε να βρω κάτι άλλο να κάνω, τότε θα ήμουν ευτυχής να πάω να δουλέψω γι’ αυτό το άτομο».

Ενώ το να είσαι μέρος του κύκλου του Mark Zuckerberg είναι μια αρκετά μεγαλεπήβολη προσδοκία, σκέψου ότι κι άλλοι διευθυντές προσωπικού σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, ειδικά αφού άκουσαν το δημιουργό του Facebook.

Οπότε, στις δικές μας συνεντεύξεις, αξίζει να θυμόμαστε να δείχνουμε όχι μόνο πώς θα είμαστε εξαιρετικοί εργαζόμενοι, αλλά και εξαιρετικοί ηγέτες – τόσο που το μελλοντικό αφεντικό μας να θέλει να εργαστεί για εμάς.

Τα καλά νέα; Όλοι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, ακόμα κι αν δεν είχαμε ποτέ διευθυντική θέση.

Πρώτα πρέπει να θυμόμαστε ότι το να είμαστε ηγέτες δεν αφορά τόσο στα προσόντα που αναγράφονται στο βιογραφικό, αλλά σε αυτά του χαρακτήρα μας. Οι τέλειοι ηγέτες προσελκύουν το σεβασμό και αποπνέουν αξιοπρέπεια. Σκέφτονται πέρα από τον εαυτό τους και λαμβάνουν έξυπνες, σκεπτόμενες αποφάσεις που είναι οι καλύτερες για την ομάδα. Κατανοούν ξεκάθαρα σε τι είναι καλοί και τι θα προτιμούσαν να αναθέσουν στους άλλους. Έχουν πάθος για όσα δουλεύουν και το αφήνουν να λάμψει σε ό,τι κάνουν.

Υπάρχουν πολλά ακόμα στοιχεία που κάνουν έναν ηγέτη εξαιρετικό, οπότε δοκίμασε να ακονίσεις μερικά απ’ τα προσόντα σου και να τα εφαρμόσεις με διάφορους τρόπους.

Η ουσία όμως είναι αυτή: Να είσαι κάποιος, με τον οποίο ο μελλοντικός εργοδότης σου δε θα φοβόταν να κολλήσει στο αεροδρόμιο. Να είσαι κάποιος που οι άλλοι θα ήθελαν να γνωρίσουν και να εργάζονται μαζί του κάθε μέρα. Να είσαι ευγενικός, ανοιχτός, ειλικρινής και ευχάριστος. Να είσαι ο εαυτός σου.

Δυστυχώς, δεν προσλαμβάνουν όλοι όπως ο Zuckerberg. Αλλά το να δείχνεις στο αφεντικό σου τις προοπτικές σου ως αρχηγός – και εξαιρετικός συνεργάτης – δε θα σε κατευθύνει σε λανθασμένους δρόμους.

Πηγή φωτογραφιών: TIME

Σχόλια