24 Μαρτίου :
“Διεθνής Ημέρα για το Δικαίωμα στην Αλήθεια που Αφορά στις Καταφανείς Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Αξιοπρέπεια των Θυμάτων.”

Η 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που έλαβε χώρα στις 21/12/2010, προκήρυξε την 24η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα για το Δικαίωμα στην Αλήθεια που Αφορά στις Καταφανείς Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Αξιοπρέπεια των Θυμάτων. 

 

Ο Όσκαρ Ρομέρο (Óscar Arnulfo Romero y Galdámez, 1917-1980), τιμάται ιδιαιτέρως κατά την 24η Μαρτίου. Ήταν 4ος αρχιεπίσκοπος της καθολικής εκκλησίας του Ελ Σαλβαδόρ,έδρασε ενάντια στη φτώχεια, την κοινωνική αδικία, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες. Προώθησε αρκετές αποστολικές ομάδες, ξεκίνησε μια ομάδα Ανώνυμων Αλκοολικών και βοήθησε στην κατασκευή του καθεδρικού ναού του San Miguel. Έγινε διευθυντής της Αρχιεπισκοπικής εφημερίδας Orientación, στην οποία έφτιαχνε εβδομαδιαίους καταλόγους με περιπτώσεις βασανιστηρίων. Έκανε μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή με κυρήγματα, όπου απαριθμούσε εξαφανίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες, και η οποία είχε μεγάλη απήχηση σε όλο το Ελ Σαλβαδόρ. Τον Φεβρουάριο του 1980, απηύθηνε μια επιστολή στον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, με προειδοποίση πως η αυξημένη στρατιωτική βοήθεια “αναμφίβολα θα οξύνει την αδικία και την πολιτική καταπίεση που υφίστανται ο οργανωμένος λαός, του οποίου ο αγώνας έγινε συχνά για τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του.”

Είναι ένας από τους 10 μάρτυρες του 20ου αιώνα που έγιναν άγαλμα πάνω από την Μεγάλη δυτική πόρτα του Westminster Abbey στο Λονδίνο ( Great West door of Westminster Abbey ) . Τιμήθηκε από διάφορα Χριστιανικά Δόγματα, όπως η Εκκλησία της Αγγλίας ( Church of England ) και η Αγγλικανική Κοινωνίας ( Anglican Communion ) μέσω του Ημερολογίου Κοινής Λατρείας (Calendar in Common Worship) , όπως και σε τουλάχιστον ένα Λουθηρανό ημερολόγιο λειτουργίας. Το 2008 το περιοδικό A Different View περιέλαβε τον Ρομέρο στους 15 Πρωταθλητές της Παγκόσμιας Δημοκρατίας. Κυρήχθηκε μάρτυρας από τον Πάπα Francis στις 03/02/2015.

πηγές: wikipedia
http://www.sansimera.gr/worldays/254

 

Σχόλια