Η μουσική είναι ψυχοθεραπευτική και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Αυτή η διάσταση, όμως, του hip-hop είχε μείνει ως τώρα ανεξερεύνητη…

Ψυχίατροι από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ πιστεύουν ότι η hip-hop μουσική μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από νοσήματα ψυχικής υγείας. To πρόγραμμα «HipHop Psyche» είναι η εφαρμογή αυτής της πεποίθησης, η οποία στοχεύει στη μείωση του στίγματος που συνοδεύει νοσήματα όπως η μείζονα κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Αναμφισβήτητα, μια τέτοιου είδους θεραπεία βοηθά τους ασθενείς να έρθουν πιο κοντά με τους γιατρούς τους.

Εμπνευστές του προγράμματος είναι ο δρ. Ακίμ Σούλε, από το Κολέγιο Wolfson του Cambridge, και η δρ .Μπέκι Ίνκστερ, κλινική νευροεπιστήμονας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου, οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στην επιθεώρηση «The Lancet Psychiatry».

Οι δύο επιστήμονες παραθέτουν ως παραδείγματα τρία κλασικά τραγούδια του hip-hop: το «Juicy» του Notorious B.Ι.G (κυκλοφόρησε το 1994), το «The Message» από τους Grand Master Flash & The Furious Five (1982) και το «Lady Heroin» του J-Flex (1997).

Όπως δήλωσε ο δρ Σούλε, η hip-hop γεννήθηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες στα γκέτο της Νέας Υόρκης, τα οποία μαστίζονταν από προβλήματα, όπως η στέρηση, η περιθωριοποίηση, το έγκλημα και τα ναρκωτικά.

«Αυτά ακριβώς τα προβλήματα αντανακλώνται στους στίχους της και, ταυτοχρόνως, αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για ψυχικές νόσους, από τους οποίους δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κανείς», είπε.

Στο «The Message» ο Grand Master Flash «μιλάει για σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που αισθάνονται ότι αδικούνται και περιγράφει την μυρωδιά, τις εικόνες και τους ήχους της αστικής παρακμής», πρόσθεσε η δρ. Ίνκστερ. Η αστικοποίηση αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους εκλυτικούς παράγοντες για διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, καθώς το στρες που επιφέρει επηρεάζει τον χρόνο έναρξης και τη βαρύτητά τους.

Όμως τα τραγούδια αυτά συχνά απεικονίζουν και ψυχοθεραπευτικές μεθόδους. «Σε τραγούδια όπως το “Juicy” βλέπουμε ότι οι καλλιτέχνες της hip-hop δεν χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους για να περιγράψουν απλώς τον κόσμο όπως τον βλέπουν, αλλά και τους τρόπους διαφυγής από αυτόν.»

Στο συγκεκριμένο τραγούδι, χρησιμοποιείται η τεχνική της “θετικής νοερής απεικόνισης”, μιας μορφής ψυχοθεραπείας, την ώρα που ο Notorious B.I.G. περιγράφει την μετάβασή του από την απόλυτη φτώχεια στην πλούσια ζωή με τους δερμάτινους καναπέδες και τις λιμουζίνες με σοφέρ.

Όσον αφορά το «Lady Heroin», αυτό πραγματεύεται τη χρήση ναρκωτικών που ενώ αρχικά είναι σαγηνευτική, σιγά-σιγά εξελίσσεται σε δυνάστη που οδηγεί στην απελπισία, κατά τον δρα Σούλε – και η χρήση ουσιών άλλοτε αποτελεί παράγοντα κινδύνου για νοσήματα ψυχικής υγείας και άλλοτε απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής από τέτοια νοσήματα.

Ενσωματώνοντας λοιπόν την hip-hop στις ψυχιατρικές θεραπείες, οι δύο επιστήμονες πιστεύουν ότι θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους, διότι οι γιατροί θα μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά στους ασθενείς τους.

«Τα τραγούδια της hip-hop έχουν πλούσιο αφηγηματικό στυλ που δημιουργεί πολλές νοερές εικόνες και γι’ αυτό μπορεί να καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τις ψυχολογικές θεραπείες για τους ασθενείς», γράφουν.

Το πρόγραμμα παρουσιάσθηκε στο πρόσφατο «Φεστιβάλ Ιδεών» του Cambridge και ήδη οι επινοητές του έρχονται σε επαφή με ειδικούς απ’ όλο τον κόσμο που ζητούν να το ενσωματώσουν στην ιατρική πρακτική τους.

Σχόλια