Σε όλο τον κόσμο, εκτός από τους διάσημους υπάρχουν και εναλλακτικοί, προσιτοί εμπορικοί δρόμοι, που περιμένουν να τους ανακαλύψεις…

Η Ερμού στην Αθήνα, η Via Montenapoleone στο Μιλάνο, η Champs-Elysées στο Παρίσι και η New Bond Street στο Λονδίνο είναι εμπορικοί δρόμοι που τους γνωρίζουν καλά ντόπιοι και τουρίστες, παρ’ όλο που αποτελούν τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους ανά τον κόσμο.

Γι’ αυτό τον λόγο παρακάτω παραθέτουμε τους καλύτερους «εναλλακτικούς» εμπορικούς δρόμους στον κόσμο που μπορούν να απευθυνθούν στον μέσο άνθρωπο και να βρει κανείς ήχους, χρώματα και εμπειρίες, που δεν συναντά σε έναν μέσο εμπορικό δρόμο.

1.Hell’s Kitchen Flea Market, Νέα Υόρκη- Η.Π.Α.

εναλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι
Εκεί μπορεί να βρει κανείς πλήθος καλλιτεχνών, σχεδιαστών και διασημοτήτων, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Στην υπαίθρια αγορά του Μανχάταν μπορεί κανείς να βρει αναμνηστικά, συλλεκτικές αντίκες και άλλα αντικείμενα που παραπέμπουν στο παρελθόν και την ιστορία της πόλης.

2.Plaza Dorrego, Μπουένος Άιρες- Αργεντινή.

 

εναλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι

Οι λιθόστρωτοι δρόμοι γύρω από την πλατεία και τους υπαίθριους πάγκους αποτελούν κάθε Κυριακή τόπο συνάντησης μουσικών, τραγουδιστών, χορευτών Τάγκο και κουκλοθέατρων.

3.Temple Street, Χονγκ Κονγκ- Κίνα

 

εναλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι

Μετά το σούρουπο πάγκοι πλημμυρίζουν την οδό Temple και σχηματίζουν την νυχτερινή αγορά της περιοχής. Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς ρούχα, ρολόγια, ηλεκτρικά είδη έως και χειροτεχνήματα.

 

4.Naviglio Grande, Μιλάνο- Ιταλία.

 

εναλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι

Η αγορά, η οποία βρίσκεται μεταξύ δύο καναλιών της πόλης σε πρώην φτωχή γειτονιά, έχει μετατραπεί  σε μοντέρνα γειτονιά με νυχτερινή ζωή. Cafés, καταστήματα χειροτεχνημάτων και γκαλερί είναι αυτά που συναντά κανείς στο δρόμο μια συνηθισμένη μέρα. Τις Κυριακές όμως εκατοντάδες πάγκοι με αντίκες, παλαιά κομψοτεχνήματα, συλλεκτικά αντικείμενα και καλλιτέχνες επί το έργον, κατακλύζουν την περιοχή.

 

5.Μεγάλο Παζάρι, Κωνσταντινούπολη- Τουρκία.

 

εναλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι

Περνώντας την όμορφη κεντρική πύλη της σκεπαστής αγοράς, αρχίζει η εξερεύνηση του ατέλειωτου λαβύρινθου με τα χιλιάδες καταστήματα, μαγειρεία, τζαμιά κλπ όπου βρίσκει κανείς κεραμικά, κοσμήματα, χαλιά, παραδοσιακά αγαθά και αντικείμενα φτιαγμένα από υλικά όπως φίλντισι και αλάβαστρο.

 

6.Νυχτερινή αγορά Πατπόνγκ, Bangkok-Ταϊλάνδη

 

εναλλακτικοί μπορικοί δρόμοι

Άλλη μια γειτονιά για πεζούς που μετά τη δύση του ηλίου βρίθει από πάγκους, όπου μπορείς να αγοράσεις κάθε τύπου επώνυμη μάρκα. Επίσης στο συγκεκριμένο δρόμο θα βρει κανείς μπαρ, ινστιτούτα μασάζ και μαγαζιά με ερωτικά σόου.

 

7.Chandni Chowk, Δελχί- Ινδία.

 

εναλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι

Στην πολύβουη αγορά, που θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά χονδρικής στην Ασία, μπορεί να δει κανείς ελέφαντες ανάμεσα στο πλήθος να μεταφέρουν κάθε είδους καρυκεύματα, να αγοράσει σάρι και να ανακαλύψει σπάνιες αντίκες.

 

8.DapperMarkt, Άμστερνταμ-Ολλανδία

 

εναλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι

Αφήνοντας τις τουριστικές οδούς της πόλης, μπορεί κανείς να δει την «αγορά των πραγματικών ανθρώπων» που βρίσκεται ανάμεσα στις πολυπολιτισμικές γειτονιές του Άμστερνταμ. Σε πάγκους που στήνονται και ξεστήνονται καθημερινά θα βρει κανείς σε φθηνές τιμές ποικιλία φαγητών, ρούχων και εξωτικών αγαθών.

 

9.Rue Lepic, Παρίσι- Γαλλία

 

εναλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι

Στα μαγαζιά της μεγαλύτερης αγοράς της Ευρώπης θα βρει κανείς πανάκριβες αντίκες, κοσμήματα και είδη πολυτελείας, αλλά στην υπαίθρια αγορά θα χαζέψει κανείς φθαρμένα ρούχα και παιχνίδια, ξεπερασμένες ηλεκτρικές συσκευές, σκανδαλιστικές καρτ ποστάλ και δίσκους βινυλίου.

 

10.Porto Bello Road, Λονδίνο- Αγγλία

 

Portobello

Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά του κόσμου, μήκους 2,4 χλμ, βρίσκεται στο Λονδίνο και έχει πλούσιο μείγμα μεταχειρισμένων ρούχων, αντικών, και παλιών χειροτεχνημάτων και κομψοτεχνημάτων. Κοσμοπολίτικο ύφος στην περιοχή, δίνουν το πλήθος καφετεριών, μπαρ, καντινών και γκαλερί που βρίσκονται σε όλο το μήκος του δρόμου.

 

 

Πηγή: National Geographic

Σχόλια