Θυμάστε τις διαφημίσεις της Absolut Vodka στους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια των εορτών; Έδειχναν ότι η Absolut λάνσαρε μια περιορισμένη έκδοση μπουκαλιών με την τέχνη του Andy Warhol. Το ίδρυμα Andy Warhol για τις Οπτικές τέχνες, συνεργάστηκε με την Absolut κι έλαβε μέρη των εσόδων.

Το μπουκάλι αναδημιουργεί και θυμάται το μπουκάλι που ο ίδιος ο Warhol, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως  προωθητής σε διαφημιστική, σχεδίασε το 1986 για τη διάσημη διαφήμιση Absolut Warhol. H συνεργασία λάνσαρε την Συλλογή Τέχνης της Absolut και σήμανε την αρχή της αδιάκοπης υποστήριξής της προς την σύγχρονη τέχνη.

Andy-Warhol-Absolut-1

Από το 1986 έως και το 2004, η μάρκα παρήγγειλε περίπου 850 έργα τέχνης, κάποια από τα οποία ακολούθως χρησιμοποιήθηκαν σε έντυπες διαφημίσεις, από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως Keith Haring, Nam June Paik, Rosemarie Trockel, Ed Ruscha, Annie Leibovitz, Damien Hirst, and Thea Djordjadze.

Από την 1η Οκτωβρίου, 4 εκατομμύρια μπουκάλια Absolut Warhol κυκλοφόρησαν με την ίδια τιμή σε όλο τον κόσμο.

Αυτό είχε ξανασυμβεί το 2010 και με την Dom Perignon, η οποία λάνσαρε μια συλλογή από τρία vintage μπουκάλια σαμπάνιας, σχεδιασμένα α λα Warhol, από το εργαστήριο σχεδίου του σχολείου τέχνης στο Λονδίνο, Central Saint Martins.

Andy-Warhol-Absolut-2

To 1962, o Andy Warhol παρουσίασε το έργο 32 Campbell’s Soup Cans, 32 καμβάδες πάνω στους οποίους ήταν ζωγραφισμένη από μία κονσέρβα της σούπας Campbell’s, όσες και οι διαφορετικές επιλογές που προσέφερε η εταιρία εκείνη την εποχή. Επρόκειτο για ένα ακόμα θέμα της pop κουλτούρας που ο Αμερικανός καλλιτέχνης χρησιμοποίησε στα έργα του.

53 χρόνια αργότερα, και σε συνεργασία με το Andy Warhol Foundation, η Converse “παντρεύει” ένα ακόμα icon της pop κουλτούρας, το Converse Chuck Taylor All Star, με το εμβληματικό έργο του Warhol και παρουσιάζει σε διάφορες εκτελέσεις αυτή την συνύπαρξη. Είτε με τα πραγματικά του χρώματα, είτε ασπρόμαυρο, ακόμα και στα τρία βασικά χρώματα, και οι 7 εκδοχές απεικονίζουν την κονσέρβα, αποδίδοντας παράλληλα και τις αρετές του έργου του Warhol.

Στις 20 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ότι η ανοιξιάτικη κολεξιόν θα περιλαμβάνει παπούτσια για άντρες και για γυναίκες.

To ίδρυμα Andy Warhol Foundation αναβιώνει το όραμα και το πνεύμα του Warhol από το 1987, έτος ίδρυσής του, και ενθαρρύνει την καινοτόμα καλλιτεχνική έκφραση, υποστηρίζοντας δουλειές που είναι πειραματικές και πρωτοπόρες. Μάλιστα, θα λάβει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των παπουτσιών, έχοντας ως στόχο την διευκόλυνση της αφιλοκερδούς του δράσης.

«Με αυτήν την κολεξιόν, σκοπεύουμε να γιορτάσουμε την καινοτόμα καλλιτεχνική έκφραση που είναι εγγενής και στην Converse και στον Andy Warhol», είπε ο Damion Silver, Διευθυντης Design της Converse All Star.

«Ο Andy Warhol (…) ήταν πρωτοπόρος στο να χρησιμοποιεί τα Chuck Taylor All Star ως μαύρο καμβά για τη δουλειά του. Από αυτή την κοινή ιστορία καλλιεργήθηκε και η συνεργασία μας με τον Andy Warhol».

 

Προερχόμενος από τον 20ο αιώνα, ο Andy Warhol (1928-1987) ήταν ένας οραματιστής, του οποίου η κληρονομιά συνεχίζει να εμπνέει επαναστάτες και καλλιτέχνες παντού. Πολύ δημιουργικά συνέδεσε την ποπ κουλτούρα, τις ταινίες, τη μουσική και την τέχνη, ανοίγοντας την πόρτα για εκατομμύρια καλλιτέχνες. Ξεκίνησε να δημιουργεί εικόνες για τις διαφημίσεις και τα media. Σύντομα έγινε διάσημος ως ένας από τους καλλιτέχνες που όρισαν το κίνημα της Ποπ Τέχνης. Γόνιμος σε πολλούς τομείς, ο Warhol ήταν πολύ καλός και στην κινηματογραφική του ενασχόληση. Ίδρυσε το Interview Magazine to 1969, ήταν ο παραγωγός και διευθυντής του Velvet Underground, έγραψε μερικά βιβλία, σκηνοθέτησε video clips, ήταν πολύ καλός φωτογράφος και, ακόμα, είχε τη δική του talk-show εκπομπή στο MTV. Από το 1987, το όραμα και η δημιουργικότητα του Warhol έχουν φυλαχθεί στο Ίδρυμα Andy Warhol.

Σχόλια