Φωτιά πήρε το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αγαπητέ αναγνώστη, μετά την επιβλητική νίκη του Παναθηναϊκού επί του αιώνιου αντιπάλου Ολυμπιακού, με τελικό αποτέλεσμα 2-1. Μια νίκη που επιτεύχθηκε στην ”Αρένα” της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και που βάζει τους πράσινους στο παιχνίδι του τίτλου για τα καλά πλέον.

Τι είδαμε λοιπόν εχθές στο χορτάρι του Απόστολος Νικολαϊδης:

Είδαμε έναν κουρασμένο και κορεσμένο Ολυμπιακό χωρίς αρχή και τέλος, να μην πατάει καλά στον αγωνιστικό χώρο και να έχει ξεκάθαρο πρόβλημα ανάπτυξης στο παιχνίδι του. Δεν κατάφερε να μπει ποτέ στην ψυχολογία που απαιτούν αυτά τα ματς και πως να μπει άλλωστε όταν στην Τούμπα έπαιξε φιλικό (καθώς φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη), στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ συνειδητά παρατάχθηκε με τα δεύτερα (αν έχει δεύτερα τελικά) και στην Ουκρανία παρακαλούσε να είχε ξανά κατέβει με τα δεύτερα, αφού τα πρώτα φάνηκαν εντελώς ανεπαρκή.

fcv

Είδαμε έναν Παναθηναϊκό αποφασισμένο: 1) να επιβάλει τον ρυθμό του, 2) να βγάλει φάσεις, 3) να παίξει επιθετικά και 4) να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και την τελευταία σταγόνα των μειονεκτημάτων των ερυθρολεύκων. Η ομάδα του τριφυλλιού ήταν 100% διαβασμένη πάνω στον αντίπαλο και 1.000.000% πάνω στις δικές της αδυναμίες. Ποιες ήταν αυτές; Η αμυντική της λειτουργία και η συγκέντρωση καθ όλη τη διάρκεια ενός 90λέπτου. Δεν έκανε το λάθος να δώσει χώρο στον Ολυμπιακό ακόμα και αφού άνοιξε το σκορ και επέμενε στην κατοχή της μπάλας με επιθετικούς προσανατολισμούς και όχι στο κέντρο του γηπέδου. Άλλωστε όσες φορές επιχείρησαν οι πράσινοι να την γυρίσουν πίσω στην αμυντική τους ζώνη, είχαμε φουρτούνες από το πουθενά.

Κομβικό σημείο βέβαια του παιχνιδιού ήταν το 47ο λεπτό όταν ο Ντουρμάζ αστοχεί από πλεονεκτική θέση για γκολ -στην καλύτερη δημιουργική στιγμή του Ολυμπιακού- και στο αμέσως επόμενο λεπτό ανοίγουν το σκορ οι γηπεδούχοι με αυτογκόλ του Μαζουακού. Είναι να σε θέλει κιόλας…

durmaz

Προσωπική μου άποψη είναι πως αν εκεί έπαιρνε κεφάλι η ομάδα των πρωταθλητών, δύσκολα θα απέφευγαν 2ο τέρμα στο παθητικό τους οι Πράσινοι, στις ενδεχόμενες αντεπιθέσεις των φιλοξενούμενων. Όλα αυτά όμως είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Ο Αναστασίου τακτικά και αγωνιστικά πήρε την ταυτότητα του Περέϊρα
αν και κατά την γνώμη μου ο 2ος πρέπει να την έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό από μόνος του…

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο 11 κομάντο, που έβαζαν τα πόδια τους στη φωτιά με πολλά τρεξίματα και αλληλοκαλύψεις και που προσπαθούσαν με 5-6 πάσες από την άμυνα μέχρι την επίθεση να βγάλουν φάσεις για γκολ. Επίσης έγιναν πολλά γεμίσματα από τον χώρο του κέντρου προς την μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού και ιδιαίτερα στον χώρο που κινούταν ο Σαντάνα. Σε ένα από αυτά τα γεμίσματα βγήκε και το 2ο τέρμα των γηπεδούχων μετά από την εναέρια ασυνεννοησία Μιλιβόγεβιτς και Σαντάνα και το εξαιρετικά εύστοχο και γρήγορο τελείωμα του Πέτριτς που έδρασε σαν  ”Killer center for”!

Στην αντίπερα όχθη ο Πορτογάλος τεχνικός των ερυθρολεύκων έδειχνε φανερά ανήσυχος, χωρίς σιγουριά στον εαυτό του και στην ενδεκάδα που παρέταξε κάτι που φανερώνει και το ότι καθ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, την έβγαλε στο όρθιο κοντά στην πλάγια γραμμή παρόλο που έβρεχε. Σε αντίθεση με τον Γιάννη Αναστασίου που η κάμερα τον έπιασε πολλές φορές καθήμενο στον πάγκο της ομάδας του με βλέμμα που ενέπνεε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τους παίχτες του!

Θεωρώ μέγα λάθος του Πορτογάλου την χρησιμοποίηση του Τσόρι στο 75ο λεπτό. Όταν έχεις έναν τέτοιο παίχτη στον πάγκο σου και ενώ βρίσκεσαι πίσω στο σκορ σε ένα τέτοιο παιχνίδι, τον πετάς στο ματς άμεσα. Άλλωστε τον επιθετικό σου (Μήτρογλου) τον εξαφάνισε κάνοντας τον αγώνα της ζωής του ο MVP Ταυλαρίδης!

taularidhs

Στο αγωνιστικό κομμάτι είδαμε από τον Ολυμπιακό να ”προσπαθεί” να αγωνιστεί με πάθος -με όπλο του την καλή τεχνική και αρκετές διαγώνιες κάθετες στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού- όμως σε όλες τις τελικές τους προσπάθειες, οι ποδοσφαιριστές του την τελευταία στιγμή σημάδευαν τα περιστέρια ή έκαναν τσαφ.
Ο Ολυμπιακός φάνηκε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού πως είχε ως στόχο να εγκλωβίσει τον Μπέργκ -ο οποίος όμως το τελευταίο διάστημα δεν είναι και στην καλύτερη του κατάσταση- και τελικά την πάτησε από τα πλάγια. Εκεί που υστερεί σε αμυντική συγκέντρωση και αγωνιστικότητα. Γιατί καλοί και άγιοι οι Ελχαμνταουί και Μαζουακού στην επιθετική τους υποστήριξη και ανάπτυξη, αλλά κάποια μέρα πρέπει να τους ενημερώσει επιτέλους κάποιος ότι πληρώνονται για Back και όχι για τα overlap.

Στα του εκτός αγωνιστικού χώρου ο ισχυρός άνδρας των ερυθρολεύκων κ. Μαρινάκης πήρε την απόφαση να βρεθεί στον πάγκο της ομάδας και να παρακολουθήσει από εκεί το παιχνίδι. Ίσως ένας λόγος που έβγαλε ο Περέϊρα στη βροχή όλο το ματς να ήταν αυτός…
Δεν εννοώ να μην χωρούσαν στα καθίσματα. Εννοώ μήπως φοβήθηκε ο Πορτογάλος τεχνικός τον ενδεχόμενο να του έλεγε ο πρόεδρος…”αγαπούλα τόσα λεφτά δίνω στον Σαντάνα, μην τον ξαναβγάλεις στο ημίχρονο. Του μπιπ την ψυχολογία συνέχεια και θέλω να τον πουλήσω το καλοκαίρι”!

marinakis4  pereira1
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η κίνηση του προπονητή του Ολυμπιακού, να πατήσει την περιοχή και το τέρμα του Παναθηναϊκού μπροστά από την Θύρα των οργανωμένων των πρασίνων. Ένας οπαδός του απεύθυνε τον λόγο σε έντονο ύφος (προσπάθησα να γίνω όσο πιο επιεικής μπορώ) και ο Πορτογάλος τον προκάλεσε να πάει κοντά του…

Δείτε το βίντεο:

 

Κάτι μου λέει πως με μια τέτοια κίνηση τα έβγαλε τα λεφτά του για φέτος ο Περέϊρα. Το πούλησε το οπαδιλίκι του και αυτός. Την κέρδισε τη Θ7 και τον πρόεδρο. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του Μίτσελ, που ήταν ”Κύριος” με όλη τη σημασία της λέξης, αλλά πολύ κουλτουριάρης για τα επίπεδα του ελληνικού πρωταθλήματος και των Πειραιωτώ!
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει τώρα και η πλευρά του Παναθηναϊκού, μετά την δήλωση του προπονητή της πως όλα αυτά που έγιναν και στη Λεωφόρο είναι κατακριτέα.

ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ:

ΚΟΡΑΚΙ

O κ Σιδηρόπουλος δεν έκανε το μεγάλο λάθος και σε καμία περίπτωση δεν έκρινε το ματς. Υπάρχουν πολλοί που είπαν ότι μοίρασε και τα κουκούτσια αλλά και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι σφύριξε στο νύχι Ολυμπιακό. Θα διαφωνήσω με τους τελευταίους. Αν ήθελε να σπρώξει κάποιον από τους 2 είχε τις ευκαιρίες. Ο άρχοντας του παιχνιδιού ήταν σε όλες τις φάσεις κοντά, έδωσε στην αρχή του αγώνα κάρτες για να μην ξεφύγουν τα μαρκαρίσματα και στο 2ο ημίχρονο άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί χωρίς πολλά σφυρίγματα. Προστάτεψε και τις 2 ομάδες, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και η πολύ καλή παρουσία των βοηθών του!

Και τώρα τι γίνεται;

Δίνεται η ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει πρωτάθλημα στα ίσια, όμως δυστυχώς για αυτόν στις εναπομείναντες 9 αγωνιστικές, έχει σαφέστατα πιο δύσκολο πρόγραμμα από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Εκτός αυτού χάνει τον τίτλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας μετά το γκολ που δέχθηκε στο 95΄ πράγμα που σημαίνει πως η διαφορά δεν είναι απλά στους 3 βαθμούς από την κορυφή, αλλά ουσιαστικά στους 4.
Οι ερυθρόλευκοι περνάνε κρίση το τελευταίο διάστημα. Μέσα σε όλο αυτό να προσθέσω πως έχει και τη χειρότερη ομάδα της τελευταίας 20ετίας, με το χειρότερο προπονητή της τελευταίας 7ετίας τουλάχιστον. Όχι δεν κάνουν κοιλιά. Περνάνε κρίση. Όμως όπως όλα δείχνουν σε 10 μέρες θα έχουν μείνει και εκτός Ευρώπης και κάτι μου λέει ότι θα ξεσπάσουν στις εγχώριες διοργανώσεις. Ναι και για τις 2 διοργανώσεις μιλάω. Σωστά καταλάβατε…

Επίλογος:

pao

Η σημερινή μέρα ανήκει στο συγκρότημα του Γιάννη Αναστασίου πάντως και πρέπει να τους αφήσουμε να το χαρούν γιατί το αξίζουν. Σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν αρκετούς βαθμούς πίσω ακόμα και από τον ΠΑΟΚ. Τα Χριστούγεννα κανείς δεν περίμενε πως οι πράσινοι θα κλεινόντουσαν σε αγώνα με τον Ολυμπιακό στα τέλη Φλεβάρη να έχουν την ευκαιρία να ξαναμπούν στο παιχνίδι του τίτλου με νίκη. Εμείς δεν ξέρουμε τι δουλειά γίνεται στο πράσινο στρατόπεδο. Εμείς απλά βλέπουμε μια ομάδα μετρίου δυναμικού και μπάτζετ, από πέρσι συνεχώς να βελτιώνεται με έναν προπονητή εργάτη που όταν χρειάστηκε (και εκεί που έπρεπε), στηρίχτηκε από τη διοίκηση και από τους παίχτες (με τις αγωνιστικές τους απαντήσεις). Μόνο αυτοί ξέρουν ποιο είναι το ταβάνι τους και μόνο αυτοί γνωρίζουν μέχρι που φτάνουν τα όρια τους!

Y.Γ: O κύριος Μαρινάκης σε δηλώσεις του μίλησε για ”κτηνωδία” για τα όσα είδαμε στο Απόστολος Νικολαίδης. Προφανώς μέσα σε αυτό θα συμπεριέλαβε και την εμφάνιση της ομάδας του…
Υ.Γ2: Τιμή και δόξα στον Ζέκα. Ο αρχηγός του τριφυλλιού ήτανε μισή ομάδα μόνος του και δικαίως ο Αναστασίου στις δηλώσεις που έκανε του απένειμε το ”οσκαρ”!

 

Σχόλια