Η Ρόμυ Παπαδάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κάποια στιγμή αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Κεφαλονιά, όπου και δραστηριοποιείται στον τομέα της γυναικείας ένδυσης. Φανατική αναγνώστρια λογοτεχνίας, θα θελήσει να δημιουργήσει τους δικούς της χαρακτήρες και να τους βάλει να διηγηθούν τις ιστορίες τους…τις ιστορίες της.

Το όνειρο της για την συγγραφή του προσωπικού της μυθιστορήματος έγινε πραγματικότητα.

Το “Χόρεψε στην βροχή”, κέρδισε τις εντυπώσεις σέ όλη την Κεφαλονιά και συνεχίζει να κερδίζει τις καρδιές αναγνωστών και στην Αθήνα!

20140412_175211

Περίληψη μυθιστορήματος:

Η Μυρτώ, μια αθεράπευτα ρομαντική εικοσιτριάχρονη, προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία του ενός και μοναδικού όπως νόμιζε έρωτά της, ενώ παράλληλα παλεύει να απαγκιστρωθεί από την προσκόλλησή της στην αρρωστημένη οικογένειά της. Ο πατέρας της, επαρχιώτης, νεόπλουτος, αυταρχικός και εγωιστής, μονίμως απών με τη δουλειά και τις ερωμένες του. Η μητέρα της, ένα άβουλο πλάσμα, παλεύει με τους δικούς της δαίμονες και υπομένει αγόγγυστα τις απιστίες του άντρα της. Ο μεγαλύτερος αδερφός της, αντιδραστικός και δυναμικός, κάνει την επανάστασή του και φεύγει για την Αμερική, όπου εκτινάσσεται επαγγελματικά, αλλά ο εθισμός του στα ναρκωτικά τον διαλύει. Μόνιμη παρηγοριά και στήριξή της η παιδική της φίλη, η δημοσιογράφος Τζένη. Ο έρωτας θα της χτυπήσει ξανά την πόρτα, μα η Μυρτώ, φοβισμένη, θα τον διώξει μακριά. Κι ενώ η ζωή θα δείχνει ολοένα το σκληρό της πρόσωπο, μέσα από τις σκιές της νύχτας θα ξεπροβάλει το παρελθόν για να φωτίσει τούτη τη φορά το μέλλον.

Ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, είχε πει:

Το να είσαι συγγραφέας δεν σημαίνει να κηρύττεις μια αλήθεια, σημαίνει να ανακαλύπτεις μια αλήθεια.

Η Ρόμυ είναι από τις περιπτώσεις συγγραφέα, που αυτό που γράφουν σημαίνει κάτι χωρίς να το ξέρουν, πριν το γράψουν και πριν καν τον σκεφτούν.

Όταν την γνώρισα προσωπικά, την περίοδο των σπουδών μου στην Κεφαλονιά, με εντυπωσίασε όχι μόνο η εξωτερική της ομορφιά αλλά και η εσωτερική της. Με κέρδισε η ρομαντική και θερμή καρδιά της και με κέντρισε το ανήσυχο πνεύμα της που δεν σταματούσε ποτέ να αισιοδοξεί και να προσμένει να πραγματοποιήσει τα όνειρα της.

Με την Ρόμυ συζητήσαμε έτσι όπως συνηθίζαμε παλιά…αλλά αυτήν την φορά δεν μιλήσαμε για όνειρα, έρωτες και ταξίδια αλλά για την δική της Μυρτώ και το συγγραφικό παιδάκι της.

10153842_315998535225287_7584123127800917031_n

______________________________________________________________________

Μις Ξου: Ρόμυ ποια είναι η σχέση σου με τα βιβλία και πως θα περιέγραφες το διάβασμα με μια λέξη;

Ρόμυ: Πρέπει να ομολογήσω πως έχω καθαρά σχέση εξάρτησης με τα βιβλία! Δύσκολα δανείζω κάποιο δικό μου, μα πολύ εύκολα κάνω βιβλία δώρο. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλή επένδυση. Το βιβλίο είναι ένας καλός φίλος που σου κρατάει συντροφιά ταξιδεύοντάς σε δίχως να σε βαρεθεί ποτέ! Οπότε «ταξίδι» είναι η μια λέξη από τις δεκάδες που θα μπορούσα να πω στην προσπάθειά μου να το περιγράψω.

Μις Ξου: Πες μας λίγα λόγια για το πρώτο σου βιβλίο….

Ρόμυ:  Αυτό που μπορώ να πω για το “Χόρεψε στην βροχή” είναι πως η-ο κάθε αναγνώστρια/στης ταυτίζεται με τους ήρωες του βιβλίου αφού αναγνωρίζει πολλά δικά του κομμάτια σε αυτούς. Το βιβλιο αυτό δεν πραγματεύεται μόνο τον έρωτα. Θέτει πολλά κοινωνικά και υπαρξιακά ερωτήματα που οι ήρωες καλούνται να απαντήσουν. Τα μάτια που διαβάζουν το μυθιστόρημα βγάζουν τα δικά τους προσωπικά συμπεράσματα και απαντούν έμμεσα και στις δικές τους αλήθειες…

Μις Ξου: Ποιος είναι ο-η αγαπημένος-η συγγραφέας και γιατί;

Ρόμυ: Πολλοί είναι οι συγγραφείς που έχω διαβάσει. Για πολλά χρόνια ξεκοκάλιζα ότι βιβλίο έπεφτε στα χέρια μου. Έχω ξεχωρίσει την Ρόζαμουντ Πίλτσερ. Δε σου κρύβω πως έχει τύχει να διαβάσω δύο και τρεις φορές κάποια από τα βιβλία της.

Μις Ξου: Είχες κάποιο συγγραφικό πρότυπο ;

Ρόμυ: Όχι! Με προβλημάτισες τώρα! Θα έπρεπε να έχω; Εγώ γράφω για να ξελαφρώσω το καλάθι της ψυχής μου, όπως λέει και ο «Γιώργης», ένας από τους ήρωες του «Χόρεψε στη βροχή».

Μις Ξου: Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την συγγραφή;

Ρομυ: Νομίζω αυτό που μόλις είπα. Να ξελαφρώσω την ψυχή μου. Την πρώτη μου απόπειρα την έκανα όταν ήμουν πολύ μικρή – δεν είχα τελειώσει ακόμα το Δημοτικό. Τότε σίγουρα δεν ήξερα τι με έχει ωθήσει, μα τώρα με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι ζω μέσα από τη συγγραφή.

Μις Ξου: Πως πήρες την απόφαση να μπεις στην διαδικασία να δημοσιεύσεις το μυθιστόρημα σου;

Ρόμυ: Η δημοσίευση του μυθιστορήματός μου ήταν ένα όνειρο που πραγματικά δεν περίμενα πως θα γίνει πραγματικότητα. Το σκεφτόμουνα έντονα καθημερινά και είχα το φόβο της απόρριψης…αλλά όπως είχε πει η μητέρα Τερέζα “η μοναξιά και η αίσθηση οτι δεν σε θέλουν είναι η χειρότερη φτώχεια”, έτσι θέλησα να το τολμήσω και να με υπερασπιστώ. Να υπεραστιστώ την Μυρτώ μου…

Μις Ξου: Από πού εμπνεύστηκες για να γράψεις το «Χόρεψε στη βροχή»;

Ρόμυ: Το βιβλίο αυτό γράφτηκε σχεδόν από μόνο του, μέσα σε τέσσερις μήνες! Η έμπνευση ήταν αστείρευτη σε σημείο ενοχλητικό, θα έλεγα. Δε μπορούσα να κοιμηθώ, να συγκεντρωθώ στην κανονική μου δουλειά. Η «Μυρτώ», η «Τζένη», ο «Φίλλιπος» μου μιλούσαν συνεχώς! Έπρεπε να ζωντανέψουν μέσα από την πένα μου.

Μις Ξου: Το τίτλο τον είχες σκεφτεί πριν γράψεις το βιβλίο; Είναι ένας τίτλος που ήθελες να δώσεις κάποτε σε κάποιο βιβλίο σου που θα δημοσιευόταν ή σου βγήκε κατά την συγγραφή του βιβλίου;

Ρόμυ: Το έχω σαν αρχή όταν ξεκινάω ένα καινούργιο μυθιστόρημα να μην έχω στο μυαλό μου κάποιο τίτλο. Αυτό σε περιορίζει και δεν αφήνει τους ήρωες να πάρουν μέρος στην δράση. Στην προκειμένη περίπτωση ο τίτλος δόθηκε από την θεία της κεντρικής μου ηρωίδας, που την προέτρεπε να μη φοβάται να ζήσει. […ίδια ζωή δεν είναι να κάθεσαι και να περιμένεις να περάσει η καταιγίδα, αλλά να μάθεις να χορεύεις στη βροχή. Μυρτώ μου, τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας μοιάζουν με τον καιρό. Αλλάζουν συνεχώς χωρίς να ρωτήσουν τι θέλουμε εμείς. Μάθε να ζεις την κάθε εποχή, ακόμα και ο χειμώνας κάτι έχει να μας δώσει! Της είπε και την έκλεισε τρυφερά στην αγκαλιά της. Ζήσε, κοριτσάκι μου, ζήσε! Μην φοβάσαι τη ζωή, άσε εκείνη να σε φοβάται!…]

Μις Ξου:Η ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι ουτοπική ή πραγματική;

Ρόμυ: Όταν ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου αυτού ήταν ουτοπική, μα τώρα είναι πέρα για πέρα πραγματική!

Μις Ξου: Υπάρχει κάποιο μέρος ή αντικείμενο ή τραγούδι ή όλα αυτά μαζί, που δίνει στην Ρόμυ έμπνευση για συγγραφή;

Ρόμυ: Όταν κάποιος έχει το μικρόβιο της συγγραφής το καθετί γύρω του μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης.

Μις Ξου: Τι σχεδιάζεις για το μέλλον;

Ρόμυ: Ήδη βρίσκομαι στα μέσα της συγγραφής ενός νέου μυθιστορήματος. Κάτι εντελώς διαφορικό σε σχέση με το «Χόρεψε στη βροχή». Στο βιβλίο αυτό ξεδιπλώνονται οι ιστορίες τεσσάρων γυναικών με χρονολογικό φάσμα από το 1912 μέχρι το σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου διαδραματίζεται στην Κεφαλονιά, μα οι αναγνώστες θα ταξιδέψουν στην Ιταλία, τη Γαλλία και αρκετές πόλεις της Ελλάδος. Πηγή έμπνευσης για το πόνημα αυτό ήταν η γιαγιά μου η Ροδαμάνθη που η «Μαρκέλλα», μια από τις ηρωίδες μου έχουν δανειστεί δικά της στοιχεία.

Μις Ξου: Ρόμυ, ειλικρινά σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη συνέντευξη και σου εύχομαι ολόψυχα να έχεις χρόνια καλά, δημιουργικά και όπως εσύ πραγματικά τα ονειρεύεσαι!  🙂

Ρόμυ: Εγώ ευχαριστώ πολύ τόσο εσένα προσωπικά, όσο και το Frapress για την τιμή που μου κάνατε. Μέσα από το site σας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αναγνώστες που επέλεξαν το βιβλίο μου να τους κρατήσει συντροφιά.

10419964_812004062166924_5518426619961870230_n

 

Σχόλια