ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 images (1)

Όλοι έχουμε ακουστά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Όταν όμως ρωτήσεις τον διπλανό σου τι ακριβώς εστί αυτή η ενέργεια συνήθως δεν ξέρει και πολλά πέρα από αυτά που φαντάζεται ότι μπορεί να προσφέρει ένας τέτοιου είδους οργανισμός.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ασχολείται με την καθημερινή προστασία και αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα παιδιά. Φέρει στυγερή αντίσταση στην κακοποίηση των παιδιών, στις αντίξοες συνθήκες ζωής του τρέχοντος περιβάλλοντός τους, ενώ συνέβαλλε στην υγιή ανατροφή τους αφού προνόησε γι’ αυτούς ένα περιβάλλον ”πιο ανθρώπινο”.

Εκτός από το εσωτερικό του έργο όμως, βρίσκεται εκεί να εκτελεί καθημερινά ένα έργο υπέρογκο, το οποίο είναι ίσως κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι φαντάζεσαι ότι μπορεί να κάνει ένας τέτοιου τύπου οργανισμός..
Συγκεκριμένα διαθέτει:

Δίκτυα – Yποδομές

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται με κρατικούς φορείς(Νοσοκομεία, Αστυνομία, Εισαγγελίες κλπ).Το προσωπικό του σε συνεργασία με έναν πολυπληθή αριθμό εθελοντών, ενεργεί καθημερινά για την διεκπεραίωση του μεγάλου αυτού έργου από το 1995 τιμής ένεκεν του μικρού Αντρέα που είχε ως ευχή «ένα χαμόγελο για όλα τα παιδιά».

Ο εθελοντισμός είναι ανεκτίμητος αρωγός για την προσπάθεια του οργανισμού αυτού και πρόκειται για μια εμπειρία ζωής.
Δεν πρόκειται για χρηματική επιχορήγηση προκειμένου να κερδίσεις τον τίτλο του εθελοντή στην όλη διαδικασία! Είναι ένας οργανισμός ο οποίος είναι οργανωμένος, ξεκάθαρος στις απαιτήσεις του, φιλικός και συνεργάσιμος απέναντι στους εθελοντές του.
Οι τομείς του εθελοντισμού στο έργο αυτό ποικίλλουν και τα άτομα μάλιστα υπόκεινται σε συνεντεύξεις προκειμένου να ενταχθούν στον τομέα που τους ταιριάζει περισσότερο κατόπιν αξιολόγησης, ενώ δεν λείπουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και οι συνεχείς ενημερώσεις.
Αναλυτικότερα. οι τομείς είναι οι εξής:
Φροντίδα Παιδιών στα Νοσοκομεία

Στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας νοσηλεύονται ανήλικα παιδιά κατόπιν Εισαγγελικής εντολής, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω κακοποίησης, παραμέλησης, εγκατάλειψης ή έκθεσης σε κίνδυνο. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας από μηνών μέχρι και έφηβοι και παραμένουν στο Νοσοκομείο μέχρι να  βρεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η πλέον συμφέρουσα λύση για εκείνα. Οι εθελοντές βρίσκονται κοντά στα παιδιά, παρέχοντάς τους στήριξη και φροντίδα, προκειμένου το διευκολύνουν αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής τους.

xamogelo1_633_451

Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία Παίδων

Στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας λειτουργούν τμήματα Δημιουργικής Απασχόλησης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που έχουν ως στόχο να εμψυχώσουν τα παιδιά που νοσηλεύονται και δίνουν τη δική τους μάχη για τη ζωή.  Οι εθελοντές με  δύναμη και κέφι χαρίζουν πολλά χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

 

Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας

Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που λειτουργεί πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι οι χώροι στους  οποίους συγκεντρώνονται είδη και τρόφιμα για την κάλυψη των αναγκών των Σπιτιών και οικογενειών με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης που απευθύνονται στον οργανισμό μας για στήριξη. Και στους χώρους αυτούς  η προσφορά των εθελοντών είναι πολύ σημαντική, αναλαμβάνοντας την τακτοποίηση όλων των ειδών που συγκεντρώνονται.

kk

Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξαρτάται αποκλειστικά για την επιβίωσή του από τη συμμετοχή του απλού κόσμου. Αξιοποιώντας λοιπόν την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών έχει καταφέρει  να δημιουργήσει το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι, που εκτός από μια πλούσια συλλογή από μπομπονιέρες και προσκλητήρια για όσους επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας τις ευχάριστες και μοναδικές στιγμές της ζωής τους, ετοιμάζει και χειροποίητες κατασκευές και δώρα που διατίθενται στα παζάρια του Οργανισμού.

 

Παζάρια /Εκθέσειςimages (2)

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει παζάρια και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και εκθέσεις, που σκοπός τους είναι η οικονομική ενίσχυση του οργανισμού και η ενημέρωση του κόσμου για το έργο και τις δράσεις του. Φυσικά η παρουσία των εθελοντών και εκεί είναι παραπάνω από απαραίτητη.

 

Διοικητική / Γραμματειακή υποστήριξη

Στα γραφεία του οργανισμού υπάρχουν  εργασίες που απαιτούν τη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή μόνο την όρεξη των εθελοντών για επικοινωνία, αρχειοθέτηση και γραφειοκρατικές εργασίες!

 

Τα Σπίτια

Τα Σπίτια του Οργανισμού είναι ο τελευταίος σταθμός ενός νέου εθελοντή. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι πολύ προσεκτικό στους ανθρώπους που θα καλωσορίσει στα Σπίτια του και θα εμπιστευτεί τα παιδιά που μεγαλώνει. Πρέπει λοιπόν να γνωρίσει τους εθελοντές, να γνωρίσουν κι εκείνοι τις δράσεις του και ανάλογα με τις ανάγκες μπορούν να συμβάλλουν: στη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών, στη συνοδεία παιδιών σε εξωσχολικές δραστηριότητες, στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών κατά την παρουσία τους στο σπίτι.

 

Εθελοντική Προσφορά ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα

Σημαντική είναι η συνεισφορά ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες στους στα παιδιά. Έτσι λοιπόν στον Οργανισμό υπάρχουν εθελοντές γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, τεχνικοί και άλλοι επαγγελματίες οι οποίοι θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση του Οργανισμού.

 

YouSmile

Όσοι είναι μαθητές και θέλουν να γίνουν Εθελοντές μπορούν να συμμετέχουν στο YouSmile.gr. Το YouSmile.gr είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πριν 2 χρόνια κι έχει σκοπό να δώσει ευκαιρία σε εφήβους και νέους να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, σε εκδηλώσεις για κινητοποίηση κι ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν τα Δικαιώματα των Παιδιών. Παράλληλα είναι πρεσβευτές του Οργανισμού στην προσπάθεια να προωθήσουν και να ενημερώσουν για την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για τα Παιδιά». Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.yousmile.gr

 

Συλλογικός εθελοντισμός / Εταιρικός Εθελοντισμός

Ο εταιρικός εθελοντισμός στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει δημιουργήσει ένα δίαυλο προσφοράς και επικοινωνίας μεταξύ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και διάφορων εταιρειών που εμπράκτως αποδεικνύουν πως αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε e-mail στο volunteer@hamogelo.gr ή να καλέσετε στα παρακάτω τηλέφωνα (ανάλογα με την περιοχή που σας ενδιαφέρει):

 

Θα πλατιάζαμε αρκετά μιλώντας για τα οφέλη του εθελοντισμού.
Αλλά παίρνω την ευθύνη να πω ένα πράγμα ως εθελόντρια του οργανισμού αυτού εδώ και 10 μήνες .
”Εάν δεν ενταχθείς μέσα στον εθελοντισμό, δεν δεις με τα μάτια σου, δεν ακούσεις με τα αυτιά σου, δεν έρθεις σε επαφή με το διαφορετικό, δεν μοιραστείς  ότι όμορφο μπορείς να διαθέσεις επειδή απλά το αισθάνεσαι…Τότε δεν μπορείς να τεκμηριώσεις μια κατατοπιστική άποψη πάνω στο τι είναι εθελοντισμός.”

Και πραγματικά είναι κάτι που αξίζει.. Και ξεδιπλώνει πτυχές του χαρακτήρα σου που δεν φανταζόσουν ότι είχες. Πρόκειται για μια εμπειρία ζωής και η ηθική αμοιβή , διέψευσέ με αν θες αλλά είναι η μεγαλύτερη όλων των αμοιβών. Αρκεί να το κάνεις με τη καρδιά σου.. Δεν θα ήθελα να μοιραστώ κάτι παραπάνω πάνω σ’ αυτή την εμπειρία για να μην ξεφύγω και απ’ την δεοντολογία, αλλά μαθαίνεις πέρα των άλλων υπευθυνότητα, το να μοιράζεσαι, το να βλέπεις τι πραγματικά αξίζει, το πώς να ξεκλειδώνεις τον εαυτό σου και τον συνάνθρωπό σου.

Αλλά όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εάν δεν το δοκιμάσεις δεν θα σε συγκινήσουν ιδιαίτερα τα παραπάνω λόγια. Μια επίσκεψη ή έστω ελάχιστη αναζήτηση αρκεί για να εξαλείψουμε τη προκατάληψη στη λέξη ”ίδρυμα” και να καταργήσουμε την λέξη αυτή όταν μιλάμε για τον οργανισμό αυτό.

ΟΜΩΣ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ.

Βάσει της Υπουργικής Απόφασης που αφορά σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και όχι σε δημόσιους φορείς, σχετικά με τις Προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φορέων παιδικής προστασίας, όπως αυτό προβλέπεται στον Ν. 2345/95 (ΦΕΚ 213 τ.α’),  προέβλεπε πως 11 από τα 14 σπίτια του Χαμόγελου έπρεπε να κλείσουν.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αναστάτωση τόσο στο προσωπικό, στους εθελοντές, στα παιδιά που ενηλικιώθηκαν στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και σε όλους όσους έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν το πραγματικό έργο αυτού του οργανισμού! Αλήθεια μας έδειξε το κράτος ότι ενδιαφέρεται για το που θα πάνε όλα αυτά τα παιδιά ή μήπως προνόησε για την αποκατάστασή τους;

Εάν όμως επρόκειτο για το δικό τους παιδί θα είχαν το θράσσος να τολμήσουν κάτι τέτοιο;

Ο πρόεδρος του Δ.Σ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε επί αυτού :
«Ποιος μπορεί να πάρει την απόφαση να κλείσουν τα Σπίτια μας προκειμένου να συμμορφωθούμε στα νέα δεδομένα; Ποιος μπορεί να πάρει την απόφαση να χωρίσει τα αδέρφια που το ένα είναι η μόνη οικογένεια του άλλου; Ποιος αποφασίζει για την ιδρυματοποίηση των παιδιών και δεν αναφέρει πουθενά τις λέξεις: αγάπη, φροντίδα και στοργή; Εμείς, εργαζόμενοι, εθελοντές και τα παιδιά μας αποφασίζουμε να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα και να μην αφήσουμε κανέναν να πάρει αποφάσεις για το μέλλον τους!»

11 Δεκεμβρίου 2014

 

Ο κόσμος αντέδρασε έντονα σε αυτή την απόφαση, και η κινητοποίηση οργανώθηκε αμέσως! Μέσα σε λίγες μέρες διαμορφώθηκε στο διαδίκτυο φόρμα υποβολής-υπογραφής που δήλωνε την άρρητη άρνηση απέναντι στην υπουργική απόφαση να κλείσουν τα σπίτια του οργανισμού!
Μαζεύτηκαν σε λίγες μέρες,προωθήσεις μεταξύ προωθήσεων από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας 35.000 διαδικτυακές υπογραφές ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΔΙΑΚΟΠΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ!

(το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης βρίσκεται εδώ: http://www.hamogelo.gr/files/images/news_2015/FEK_90_20150119.pdf )

Τι μεγαλύτερη απόδειξη ότι υπάρχει ακόμη η ανθρωπιά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς και όπως είπε ο μικρός Αντρέας :  «ΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ» (από το ημερολόγιο του Ανδρέα andreas-giannopoulos-5701Γιαννόπουλου, 9-11-1995). 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό στο official site του :
(  http://www.hamogelo.gr/1.1/home )

 

____0015

 

Σχόλια