Η ιδέα για το πλήρως παραμετροποιήσιμο smartphone διαδόθηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το Σεπτέμβρη του 2013 από τον εμπνευστή της, τον Ολλανδό Dave Hakkens ο οποίος σε βίντεό του στο Youtube εξήγησε πως όταν πετάμε μια ηλεκτρονική συσκευή όπως η φωτογραφική ή το κινητό για να πάρουμε κάτι καλύτερο, συνήθως είναι ένα μόνο εξάρτημα της συσκευής που έχει χαλάσει ή δεν αποδίδει όπως θέλουμε και όχι η ίδια η συσκευή. Υποστήριξε επίσης ότι οι συσκευές του εμπορίου δεν είναι σχεδιασμένες να αντέχουν στο χρόνο, και γι’ αυτό τα «ηλεκτρονικά απόβλητα» αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Phonebloks

Η πρότασή του μέσα σε όλα αυτά ήταν τα Phonebloks· τηλέφωνα που αποτελούνται από αποσπώμενα τετραγωνικά εξαρτήματα, τα οποία ενώνονται με μια βάση, την επιφάνεια που τα συνδέει μεταξύ τους. Τα οφέλη της ιδέας αυτής σύμφωνα με το βίντεο θα ήταν τα εξής: α) ο καθένας επενδύει σε ό,τι πραγματικά χρειάζεται (π.χ. καλύτερη κάμερα ή δυνατά ηχεία) και β) όταν χαλάσει το ένα εξάρτημα αντικαθιστάς μόνο αυτό, όχι ολόκληρο το τηλέφωνο.

phonebloks-2-Copy

Ο Hakkens κάλεσε την κοινότητα του διαδικτύου να στηρίξει την ιδέα του, να «υψώσει τη φωνή» και να απαιτήσει τα Phonebloks.

Δείτε το βίντεο.

Αργότερα το ίδιο έτος, η Phonebloks και η Motorola, θυγατρική της Google τότε, ανακοίνωσαν τον κοινό τους στόχο για τη δημιουργία τέτοιων τηλεφώνων. Μετά την εξαγορά της Motorola Mobility από τη Lenovo, τα modular phones πέρασαν στη σκέπη της Google, η οποία έσπευσε να θέσει υπό τον έλεγχό της τη νέα αυτή τάση, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε… απειλή προς την κυριαρχία της στην αγορά.

Πλέον, τα πολλά υποσχόμενα Phonebloks κυκλοφορούν στην πιάτσα με την κωδική ονομασία Project Ara (προτζεκτάρα – βλακ χιούμορ).

Η δομή

Το μόνο κομμάτι που θα είναι κατασκευασμένο από τη Google, θα είναι ο (ενδο)σκελετός, δηλαδή η βάση. Όλα τα εξαρτήματα θα είναι κατασκευασμένα από τρίτους.

Για αρχή αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε μικρό και μεσαίο μέγεθος, και στη συνέχεια σε μεγάλο, ανάλογο του Galaxy Note 3.

Ara-Phone

Στόχοι

  • Τα τηλέφωνα να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτά
  • Να υπάρχουν «εκατοντάδες χιλιάδες προγραμματιστές» ως κατασκευαστές για τα εξαρτήματα, που θα δουλεύουν στην πλατφόρμα MDK της Google.

Θα ακολουθήσουν 2 σχετικά events, στην Καλιφόρνια στις 14/1 και στη Σιγκαπούρη στις 21/1, όπου αναμένουμε να ανακοινωθεί η κυκλοφορία των Phonebloks, έστω και περιορισμένη στην αρχή.

Δείτε το πρωτότυπο σε λειτουργία.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Project Ara.

 

Πηγές

Techblog.gr
www.projectara.com

Σχόλια