Οι φοιτητές της Νομικής βρίσκουν τον τρόπο να ξεφύγουν από την άχαρη και μίζερη αποστήθιση θεωριών και το πολύωρο κουραστικό διάβασμα. Βρίσκουν διέξοδο συμμετέχοντας σε δραστηριότητες και παρακολουθώντας ενδιαφέρουσες επιστημονικές εκδηλώσεις που άπτονται του αντικειμένου τους και τους ενθαρρύνουν να διευρύνουν τις νομικές τους γνώσεις.

Ο λόγος για τον Ερευνητικό Όμιλο Φοιτητών Νομικής ή αλλιώς Ε.Ο.Φ.Ν., σωματείο ανεξάρτητο από οποιονδήποτε συνδικαλιστικό ή πολιτικό χρωματισμό, ο οποίος καταφέρνει να διοργανώσει εξωσχολικές νομικές δραστηριότητες και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των νέων νομικών, δίνοντας μια χροιά πρακτικής εφαρμογής όλων όσων διδασκόμαστε καθημερινά στα έδρανα. Μέσω του Ε.Ο.Φ.Ν. οι φοιτητές της Νομικής ενεργοποιούνται, αποκτούν φωνή στον νομικό κόσμο, καταφέρνουν να ασχοληθούν πρακτικά με αυτό που σπουδάζουν και να έρθουν κοντά στο αντικείμενο που πραγματικά τους ενδιαφέρει.

Συγκεκριμένα ο Ε.Ο.Φ.Ν. αφουγκράζεται τις ανάγκες των σημερινών φοιτητών Νομικής και επεξεργάζεται μια ποικιλία επίκαιρων και σύγχρονων θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία αλλά ταυτόχρονα και το νομικό κόσμο. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών έρχεται η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων στα πλαίσια δραστηριοτήτων του ομίλου.

Εκτός των άλλων, ο Ε.Ο.Φ.Ν. φροντίζει να δημιουργήσει μια σχέση αμοιβαιότητας μεταξύ αυτού και των φοιτητών. Συγκεκριμένα ναι μεν καταφέρνει ο όμιλος να ακούγεται στους φοιτητές, προσκαλώντας τους να παρακολουθήσουν τις επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, όμως ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους φοιτητές να ακουστούν και να εκφραστούν μέσω του περιοδικού που εκδίδει. Με το νομικό περιοδικό «Νομική Επιθεώρηση» (Athens Law Review) προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους εργασίες πάνω σε κάποιο νομικό θέμα του ενδιαφέροντος τους.Η νομική έρευνα έχει και άλλη πτυχή, καθώς στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ομίλου συμπεριλαμβάνεται η σύσταση ερευνητικών ομάδων πάνω σε διαφορετικό κάθε φορά αντικείμενο της νομικής μελέτης.

Οι δραστηριότητες όμως δεν σταματούν στις επιστημονικές εκδηλώσεις,τις έρευνες και στην έκδοση ενός νομικού περιοδικού. Οι φοιτητές της Νομικής έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Αρχών και άλλων ανεξάρτητων φορέων οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με θέματα μείζονος νομικού ενδιαφέροντος, μέσω ακαδημαϊκών επισκέψεων που διοργανώνει ο Ε.Ο.Φ.Ν. Ως παραδείγματα χαρακτηριστικά αναφέρονται οι ακαδημαϊκές επισκέψεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το ελληνικό C.S.I., στο Εγκληματολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών,τον Άρειο Πάγο, το Εφετείο και άλλα μεγάλα δικαστήρια της χώρας μας, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Για τους πρωτοετείς φοιτητές υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα, καθώς ο όμιλος αντιλαμβάνεται το καθήκον του να τους συμβουλεύσει και να τους καθοδηγήσει. Συγκεκριμένα, οργανώνει συναντήσεις ενημέρωσης πρωτοετών φοιτητών, εφοδιάζοντας τους με τον οδηγό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και απαντώντας, με υλικό που διατίθεται, σε τυχόν ερωτήματα σε σχέση με την επιστήμη του δικαίου.

Οι φοιτητές της Νομικής όμως συνεχίζουν να έχουν ιδέες και να οραματίζονται νέες δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, τους δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα, μέσω του Ε.Ο.Φ.Ν. , να προσεγγίσουν διεπιστημονικά τη νομική επιστήμη, έχοντας την ευκαιρία να συμμετέχουν φέτος στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος με δικές τους ελεύθερες εισηγήσεις για θέματα ιατρικού δικαίου και με δική τους στρογγυλή τράπεζα, που τους παραχωρείται εντός του συνεδρίου, η οποία θα έχει ως θέμα την ιατρική ευθύνη.

Και οι στόχοι συνεχίζονται…. με την πρωτοβουλία από τον όμιλο να συσταθεί φέτος για πρώτη φορά «νομική κλινική» (legal clinic), η οποία συνίσταται στην εθελοντική παροχή νομικών γνώσεων και συμβουλών από τους ίδιους τους φοιτητές Νομικής, προκειμένου να βοηθήσουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και με την πραγματοποίηση-για πρώτη φορά- εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, στην οποία δυνατότητα συμμετοχής έχουν όχι μόνο φοιτητές της Νομικής αλλά και φοιτητές από άλλες σχολές με συναφές αντικείμενο.

Με πυρήνα τον εθελοντισμό, μέσα από τον Ε.Ο.Φ.Ν.  τα «θέλω» των φοιτητών της Νομικής βρίσκουν έκφραση και η νομική τους σκέψη ωριμάζει και εμπλουτίζεται…

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τον ΕΟΦΝ και τις δράσεις του σας παραπέμπω στους παρακάτω συνδέσμους

Facebook fanpage : Ερευνητικός Όμιλος Φοιτητών Νομικής -ΕΟΦΝ

Ομάδα στο Facebook https://www.facebook.com/groups/eofnathens/?fref=ts

Σελίδα της Νομικής Επιθεώρησης https://www.facebook.com/pages/ΝΟΜΙΚΗ-ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ/48709551925?fref=ts

e-mail επικοινωνίας : eofnathens@gmail.com

Επίσημη ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ.Ν. : http://eofnathens.blogspot.gr

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια