Στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου 2015 έχουν στρέψει τη προσοχή τους οι Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αναπτύσσουν εξίσου προεκλογικές «κόντρες» υποστηρίζοντας αφενός τον κ. Σαμαρά και αφετέρου τον Τσίπρα. Σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, όπως αυτό της Ελλάδας, οι εν λόγω εκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο σημείο για τη πορεία της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο, η πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, αποτελεί το κέντρο βάρους και όλης της Ευρώπης καθώς όπως παρουσιάζει και ο ξένος τύπος, η δημοσιονομική πολιτική που θα υιοθετηθεί από το ελληνικό κράτος, τείνει να επηρεάσει την οικονομική πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη περίοδο των πρώτων μεγάλων πολέμων που εκδηλώθηκαν στη χώρα, εμφύλιων και παγκόσμιων, η χώρα ήταν έρμαιο των ξένων επιταγών. Μυστικές συμφωνίες υπογράφηκαν εις βάρος του λαού, σκάνδαλα «κουκουλώθηκαν» και πολιτικοί εγκληματίες χαίρονταν την ελευθερία και την πλουσιοπάροχοι ζωή τους. Η λανθασμένη αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος και η εκμετάλλευση του κρατικού πλούτου, οδήγησε τη κοινωνία στην Ελλάδα της κρίσης και στις πιο κρίσιμες εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Μια πραγματικότητα που φαίνεται να ενδιαφέρει εντόνως το ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ενδέχεται να προσφέρουν μια πιο αντικειμενική ματιά στα πολιτικά δρώμενα της ελληνικής κοινωνίας. Ποια λοιπόν είναι η Ελλάδα του ξένου τύπου;

«Επί πέντε χρόνια η Ελλάδα ήταν ένας ασθενής που αιμορραγούσε. Ο ασθενής της Ευρώπης πεθαίνει και οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να είναι τελικά το σημείο καμπής» αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα Guardian. Συμπληρώνει επίσης, στο εκτενές αφιέρωμα της για τη χώρα, ότι «Οι Ελληνες ετοιμάζονται για εκλογές που θα μπορούσαν να καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης. Ποια διαδρομή θα πάρει το τρένο;» εκφράζοντας μια απορία που ταλαντεύει όλο τον Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό κόσμο.

bf5ffaae3156bd858f444a647575f188_L

«Άμεση πολιτική πρόκληση» χαρακτηρίστηκαν οι ελληνικές εκλογές από το BBC καθώς θα εκδηλωθεί κατά πόσο ο αυξανόμενος λαϊκισμός μεταφράζεται σε εκλογική επιτυχία. Στη «κρίση της δημοκρατίας της Ευρώπης» αποδίδει, το βρετανικό δίκτυο, τους πολιτικούς «σεισμούς» που εκδηλώνονται στις Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την συνεχής αύξηση του αισθήματος εναντίον του κατεστημένου, προκαλούν τη πολιτική αστάθεια.
«Εάν νικήσει η Νέα Δημοκρατία, θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπως σημειώνεται, «ενώ εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρει τη χώρα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της, οδηγώντας την ενδεχομένως εκτός ευρώ», είναι οι πολιτικές τοποθετήσεις των δυο κομμάτων που διασταυρώνουν τα ξίφη τους, τόσο για τη διεκδίκηση της θέσης της κυβερνήσεως όσο και της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Οι εν λόγω δηλώσεις ξεσήκωσαν τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών που εκφράζουν τις υποψίες τους και τις πιθανές λύσεις στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης της χώρας, μέσα από τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου. Από την πλευρά της η Γαλλία αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, υποστηρίζει ότι «Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη». Σε μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, οι ευρωπαϊκοί ηγέτες επιδιώκουν τη παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της «απειλής». Μια τέτοια στάση φαίνεται να κρατά πλέον και η Γερμανία, η οποία έναντι του ποσοστού μόλις 55% παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, δηλώνει ότι « Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, Μπερντ Λούκε, διαδίδει δημόσια ότι «Δεν θα μας εκβιάζει μια μικρή ασήμαντη χώρα με το 2% μόλις του Ακαθάριστού Εγχώριου Προϊόντος της Ευρωζώνης. Πετάξτε την έξω από το ευρώ!», η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τονίζει ότι «οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα», όπως αναφέρει στο Reuters. Ωστόσο, οι γνώμες στη Γερμανία διίστανται αφού και ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζει πως « Η Γερμανία θα μπορούσε να την αντέξει, καθώς οι πιθανοί κίνδυνοι μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι σχεδόν μηδενικοί. Αλλά πλέον δεν υπάρχει λύση χαμηλού κόστους για την Ελλάδα».

images (2)

Τι ισχύει τελικά, αφού και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει το GREXIT μόνο στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οικονομολόγοι από όλον τον κόσμο ζητούν κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στη Guardian απέναντι στην απειλή μια πιθανής αποχώρησης της ελληνικής κοινωνίας από το ευρώ. Ωστόσο, «Το χρέος είναι χρέος και είναι ένα συμβόλαιο. Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη στην υπογραφή» τόνισε εν αντιθέσει η κ. Λαγκάρντ.

Παρά ταύτα, όπως δημοσιεύεται στο CNBC «δεν πιστεύουν όλοι πως το GREXIT θα ήταν τόσο τρομερό για τις προοπτικές της οικονομίας ή τον πληθυσμό της υπερχρεωμένης Ελλάδας», καθώς το κίνημα Jubilee Debt Campaign, που μάχεται κατά των «άδικων χρεών», υποστηρίζει ότι «Το χρέος πρέπει να ακυρωθεί και χρειαζόμαστε μία νέα διαδικασία αντιμετώπισης των κρίσεων χρέους, ώστε να μη διασώζονται οι τράπεζες, αφήνοντας το κόστος στον κόσμο και δίνοντας κίνητρα για πιο ριψοκίνδυνο δανεισμό και αναταραχή». Ωστόσο, η πιθανή έξοδος της χώρας φαίνεται να επηρεάζει τη Γερμανία και τα συμφέροντα ορισμένων άλλων χωρών καθώς με τη «δαμόκλειος σπαθή» να κρέμεται από πάνω τους εν όψει των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, αναζητούν (ΞΑΦΝΙΚΑ) τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

images (5)

Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της Κομισιόν, κ. Legrain, όπως δηλώνει σε δημοσίευμα της Wall Street Journal «Η Ελλάδα θα έπρεπε να της είχε δοθεί ελάφρυνση χρέους το 2010 αντί να υποχρεώνεται να πληρώνει τα χρέη της στο ακέραιο, κυρίως προς όφελος των τραπεζών στη Γερμανία, την Γαλλία και αλλού στη Βόρεια Ευρώπη». Από τη πλευρά της η Μέρκελ, προσπαθώντας να κατευνάσει τα ευρωπαϊκά πνεύματα υποστηρίζει πως «Δεν είναι αυτή η εβδομάδα του πεπρωμένου για το ευρώ» αναφερόμενη στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων και στις εκλογές στην Ελλάδα. Ενώ συμπληρώνει πως η στάση που κρατά η Γερμανία αποσκοπεί στην ενίσχυση της αρχής της αλληλεγγύης και όχι των μεταρρυθμίσεων.

Μια θεωρία που αναιρεί τόσο η κ. Λαγκάρντ, η οποία σε συνέντευξη της στην εφημερίδα “Irish Times” δήλωσε ότι «Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο», όσο και ο κ. Philippe Legrain που υποστήριξε ότι αμφιβάλει ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια, και ασφαλώς σε καμία περίπτωση κοντά στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Ταυτόχρονα, τρία μεγάλα ευρωπαϊκά ινστιτούτα στατιστικής εκτιμούν ότι οι συνέπειές των εκλογών στη χώρα, συνιστούν τον κύριο κίνδυνο που απειλεί την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία πρόκειται να καταγράψει μια «μέτρια» ανάπτυξη στη διάρκεια των προσεχών τριμήνων.

images (1)

Υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων εξελίξεων, τόσο η μια πλευρά της Γερμανίας όσο και η Γαλλία προθυμοποιούνται να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους με την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του γάλλος υπουργός οικονομικών αναφέρει ότι «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι απολύτως δίκαιο και ‘νόμιμο’ να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ», καλώντας τα κράτη της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους νέους ηγέτες της χώρας για την αναδιάρθρωση του μεγάλου δημόσιου χρέους, σεβόμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα του ελληνικού κράτους. Σε αντίθετη πορεία ωστόσο κινείται η άλλη πλευρά της Γερμανίας, καθώς όπως αναφέρεται εκτενές άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, «Ένα νέο, «κλασικό κούρεμα» θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί, καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να παραιτηθούν αίφνης οι χώρες της Ευρωζώνης από τις αξιώσεις τους αφού έχει αποδυναμωθεί το επιχείρημα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αλλά και της μείωσης των επιτοκίων, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη περισσότερο χρόνο για την απομείωση του χρέους».

Η αβεβαιότητα των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της χώρας, έχει προκαλέσει σαφέστατη σύγχυση στους «μεγαλομετόχους» της Ευρωζώνης καθώς μια ενδεχόμενη έξοδος της ελληνικής κοινωνίας, που έχει επιβαρυνθεί από παράνομες εξωτερικές ενέργειες και προσταγές ιδιαίτερα στο τομέα της φορολόγησης, από το ευρώ θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή σκηνή, όπως εκτιμούν κάποιοι αλλά ορισμένοι αμφισβητούν. Ενδεχόμενες ωστόσο συνέπειες δύναται να προκληθούν και στην ενδοχώρα, αφού δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες για ίδρυση μιας ανεξάρτητης οικονομίας και όπως αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times «Η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να αυξήσει τους κινδύνους για την χρηματοδότηση και την ρευστότητα των τραπεζών». Ωστόσο, το μέλλον της χώρας θα ορισθεί στης 25 Ιανουαρίου.

Ψηφίστε υπεύθυνα!

Σχόλια