Όχι 1000 ούτε 2000, αλλά 10000 πυλώνες ίντερνετ για δωρεάν wi-fi κατασκευάζονται στη Νέα Υόρκη.

Το LinkNYC θα είναι η γρηγορότερη και μεγαλύτερη δωρεάν δημοτική ανάπτυξη για το wi-fi σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποχαιρετούμε τα δημόσια τηλέφωνα στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Το, επονομαζόμενο LinkNYC, νέο σχέδιο της πόλης θα αντικαταστήσει τα δημόσια καρτοτηλέφωνα με μια κονσόλα που θα παρέχει δωρεάν ίντερνετ σε ταχύτητες gigabit 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο πυλώνας θα παρέχει επίσης δωρεάν αστικά τηλεφωνήματα, συμπεριλαμβανομένου της αστυνομίας (911) και των μη-επειγουσών υπηρεσιών (311), υποδοχές φόρτισης κινητών και μια οθόνη αφής για πρόσβαση στις υπηρεσίες της πόλης, κατευθύνσεις και πολλά άλλα.

both_link_modules.0

Κατά τα λεγόμενα, το LinkNYC θα χρηματοδοτείται εντελώς από τους διαφημιστές (στις οθόνες παρατηρείτε τις εικόνες που θα προβάλλουν τις φωτεινές διαφημίσεις) και δε θα χρεώσει καθόλου τους φορολογούμενους. Το project εκτιμάται ότι θα παραγάγει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια έσοδα για τη Νέα Υόρκη στα πρώτα 12 χρόνια.

Οι ισχυρισμοί του LinkNYC για ταχύτητες gigabit από ένα wi-fi δίκτυο προκαλούν πολλές αμφιβολίες, κυρίως επειδή τα κοινά wi-fi δίκτυα σήμερα δεν υποστηρίζουν gigabit συνδέσεις από ατομικές συσκευές.

Τα σχέδια της εταιρείας δεν περιέχουν λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές του wi-fi που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε στάση ή για το αν το Link θα χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογία που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. Το μόνο που γνωστοποιεί η εταιρεία είναι ότι «Το gigabit wi-fi είναι περισσότερο από 100 φορές γρηγορότερο από το μέσο δημόσιο wi-fi και περισσότερο από 20 φορές γρηγορότερο από τη μέση οικιακή υπηρεσία ίντερνετ στη Νέα Υόρκη. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να κατεβάσουμε μια δίωρη HD ταινία, θα κάνουμε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα!»

Αν χρησιμοποιήσουμε νέες προδιαγραφές, οι συσκευές των καταναλωτών θα χρειαστούν πολύ καιρό να τις υποστηρίξουν. Εξάλλου, πολλά smartphones δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις προδιαγραφές του 802.11ac Wi-Fi που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Ίσως είναι πιο σημαντικό αν η δυνατότητα του δικτύου ή οι ταχύτητες θα μπορούν ν’ αναβαθμιστούν εύκολα μέσω firmware updates, ενός μονίμου προγράμματος στο λογισμικό της ROM, ή ελάχιστες αναβαθμίσεις στο hardware, καθώς οι ταχύτητες gigabit μπορεί να είναι πολύ γρήγορες τώρα, αλλά σε λίγα χρόνια θα θεωρούνται αργές.

Οι αναπάντητες ερωτήσεις είναι πολλές, αλλά με την πρώτη ματιά το κίνητρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο ευρέα κάθε άλλης κοινότητας – και δε θα έρθει σύντομα. Τα πρώτα οικοδομήματα LinkNYC θα λειτουργήσουν μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με τον απόλυτο στόχο παραπάνω από 10000 links να έχουν εγκατασταθεί και στους πέντε δήμους.

linknyc

Πηγή: theverge.com

Σχόλια