Ο Γιατρός βιολόγος, Αλέξης Κάρελ είπε:

«Είμαστε ό,τι τρώμε . Και αυτό που τρώμε καθορίζει τις σκέψεις, τη ζωή μας, το παρόν, το μέλλον, και το πεπρωμένο μας!»

Μιας και πλησιάζουν οι γιορτές και τα κιλά αυτών, ήθελα να μάθω κάποιες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να διατηρηθούμε σε φόρμα και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε να πάρουμε παραπάνω κιλά την περίοδο των εορτών.

Συνάντησα λοιπόν την personal trainer Cristy Mαυρίδου, και εκτός από την πολύ όμορφη συζήτηση που κάναμε με γέμισε με σημαντικές  πληροφορίες για την “ιαματική” και όχι μόνο, ιδιότητα της γυμναστικής.

 

1

Μις Ξου:  Πόσο σημαντική είναι η γυμναστική για την ζωή μας;

Christy:  Η γυμναστική τολμώ να πω ότι λειτουργεί ως φάρμακο για το σώμα και την ψυχολογία μας! Είναι ικανή να μας σώσει από το στρες, το οποίο δυστυχώς βασανίζει πολύ κόσμο ειδικά στις μέρες μας, από άλλες ψυχικές παθήσεις όπως π.χ. κατάθλιψη, που και αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς επίσης και από άλλες χρόνιες παθήσεις και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες.

Μις Ξου:  Ποιο είναι το ιδανικότερο άθλημα για τις γυναίκες και ποιο για τους άντρες;

Christy Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο άθλημα μόνο για γυναίκες ή για άντρες. Το σώμα δεν πρέπει να συνηθίζει σε έναν τρόπο εκγύμνασης. Πρέπει να γυμνάζεται με διαφορετικό πρόγραμμα κάθε φορά αν αυτό είναι εφικτό. Μια γενική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω, χωρίς να λάβω υπόψιν τις αδυναμίες και τις ανάγκες του καθενός ως personal trainer, είναι για τις γυναίκες, οι οποίες λόγω λιγότερης μυϊκής δύναμης από τους άντρες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα πολλά βάρη και τις ασκήσεις με μπάρα, καθώς είναι πιο ευάλωτες στους τραυματισμούς και για τους άντρες το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι εκτός από ασκήσεις με βάρη, για το γνωστό μυϊκό «πρήξιμο», καλό θα είναι να κάνουν και ασκήσεις ισορροπίας, οι οποίες γυμνάζουν αρμονικά το σώμα και ασκήσεις για νευρομυϊκό συντονισμό.

Μις Ξου: Με την σιχαμερή κυτταρίτιδα τι μπορούμε να κάνουμε;

Christy:  Η σιχαμερή κυτταρίτιδα είναι ένα κοινό λίπος με ανώμαλη μορφή, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω κακού κυκλοφορικού, το οποίο έχει προκληθεί από το κάπνισμα, το αλκοόλ, την κακή διατροφή ή την έλλειψη άσκησης. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν τα διαγράψουμε όλα τα παραπάνω από την καθημερινότητά μας, είναι σίγουρο πως θα πούμε αντίο στην κυτταρίτιδα! Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας άλλος μαγικός και εύκολος τρόπος. Τα καλά κόποις κτώνται!

Μις Ξου:  Τα γλυκά κάνουν τελικά τόσο κακό; ή μπορούμε να απολαμβάνουμε μια λιχουδιά καθημερινά χωρίς τύψεις;

Christy: Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο οργανισμός μας ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη το γλυκό, καθώς και οι υδατάνθρακες που τρώμε καθημερινά μεταβολίζονται σε γλυκόζη στο αίμα, οπότε στην ουσία είναι σαν να έχουμε φάει γλυκό αλλά με περισσότερα θρεπτικά συστατικά και όχι με κενές θερμίδες. Μια πολύ καλή λύση για να καλύψετε την ανάγκη σας για γλυκό είναι η μπανάνα και οι λωτοί, οι οποίοι είναι της εποχής και θα σας δώσουν πολλά θρεπτικά συστατικά και συγχρόνως θα σας γλυκάνουν!

Μις Ξου: Πες μας ένα υγιεινό σνακ για το διάλειμμα στη δουλειά, το οποίο θα μας κρατήσει.

Christy: Υγιεινά και εύκολα σνακ για την δουλειά είναι ένα μήλο, μια μπανάνα ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο της αρεσκείας σας, μπάρα δημητριακών, την οποία μπορείτε να την φτιάξετε και μόνος-η σας από το σπίτι ή μια χούφτα ξηροί καρποί ανάλατοι και ωμοί.

Μις Ξου: Για τους αγαπημένους μας άντρες (όχι για να μην έχετε παράπονο), υπάρχει κάποιο κόλπο ή άσκηση για να χάσουν την κοιλίτσα;

Chrtisty: Όπως λέω και σε όλους μου τους ασκούμενους, οι κοιλιακοί γίνονται στην κουζίνα! Ναι μεν αν τους γυμνάζεις χάνεις πόντους λόγω σύσφιξης, αλλά αν δεν τρως μόνο όσο χρειάζεται ο οργανισμός σου και του δίνεις παραπάνω «καύσιμα» απ’ όσα καις, το περίσσευμα αυτομάτως αποθηκεύεται στις λιπαποθήκες, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει ως «καύσιμο» όταν θα του έχεις δώσει λιγότερο από αυτό που χρειάζεται. Επίσης ένα ακόμα λάθος που κάνουν πολύ συχνά οι άντρες είναι ότι γυμνάζουν μόνο τον ορθό κοιλιακό και αφήνουν αγύμναστους του πλάγιους, με αποτέλεσμα να αργούν να δουν αποτέλεσμα πάνω στο σώμα τους.

Μις Ξου:  Υπάρχει ιδανική δίαιτα;

Christy: Η ιδανική δίαιτα είναι αυτή που τρως τα πάντα, χωρίς να στερείσαι την γεύση αλλά την ποσότητα. Αν καταφέρεις να είσαι εγκρατής από θέμα ποσότητας έχεις την ιδανική δίαιτα! Στις λιπαρές τροφές μείωσε την ποσότητα, στις μέτρια λιπαρές τροφές μετρίασέ την και στις μη λιπαρές τροφές μπορείς να φας και λίγο παραπάνω. Επίσης σημαντικό είναι και το πότε τρως. Επειδή το βραδινό γεύμα είναι ως επί το πλείστον αυτό που μας παχαίνει γιατί λίγο παραπάνω αν φάμε κατευθείαν αποθηκεύεται, προτίμησε μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης με λαχανικά. Με λίγα λόγια προσπάθησε να διατηρείς όλη μέρα τα επίπεδα του σακχάρου σου στο αίμα σταθερά χωρίς απότομες αυξομειώσεις, για να αποφευχθεί η έκκριση μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης, καθώς η υπερινσουλιναιμία μας παχαίνει. Αυτό θα το πετύχεις τρώγοντας με μέτρο υδατάνθρακες και αποφεύγοντας τα γλυκά. Αν η επιθυμία σου για γλυκό είναι μεγάλη, τότε φάε σε πολύ μικρή ποσότητα.

φωτογραφία

 

Μις Ξου Πως μπορούνε οι γυναίκες να απαλλαχθούν από τα ψωμάκια;

Christy: Για να «φύγει» η κοιλιά, όπως και κάθε τοπικό πάχος όπως τα «ψωμάκια» στις γυναίκες, θα πρέπει να γίνεται συνδυασμός περισσότερο αερόβιας και λιγότερο αναερόβιας γυμναστικής, γυμνάζοντας όλους τους μυς, καθώς είναι αλυσίδα το σώμα μας, δίνοντας έμφαση στο σημείο του τοπικού πάχους, όχι για να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες από εκείνο το σημείο διότι αυτό δεν ισχύει, αλλά για να πετύχουμε την σύσφιξη του σημείου με αποτέλεσμα να χάσουμε πόντους. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσω ότι καλό είναι να γυμναζόμαστε για την σωματική μας ακεραιότητα, για να μην είμαστε ευάλωτοι σε πιθανούς τραυματισμούς, για να μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί στη καθημερινότητά μας, για να αποβάλλουμε το στρες από το σώμα μας ούτως ώστε να μην μας δημιουργήσει άλλα προβλήματα μελλοντικά (καρδιά, καρκίνο κλπ.), για να ισορροπεί το νευρικό μας σύστημα και οι ορμόνες μας και κατ’ επέκταση να είμαστε καλά ψυχολογικά και γενικά για την υγεία μας, χωρίς να χρειάζεται να βάζουμε επικίνδυνες ουσίες στον οργανισμό μας για να έχουμε το λεγόμενο “6 pack” . Η μόδα του six-pack έφυγε! Το six-hpack ποτέ δεν έσωσε κανέναν, η γυμναστική όμως ναι!

Μις Ξου: Με την γυμναστική ονειρευόσουν να ασχοληθείς από μικρή ή σου βγήκε στην πορεία;

Christy: Η αλήθεια είναι ότι το μόνο πράγμα που με συνέδεε με τη γυμναστική, όταν ήμουν μικρή, ήταν το τένις. Ό,τι άλλο είχε να κάνει με την γυμναστική το απέφευγα γιατί το θεωρούσα βαρετό και ανούσιο, ούσα μικρή και άμαθη περί των οφελών της γυμναστικής. Καθώς σπούδαζα λοιπόν, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), ενημερωνόμουν για τα οφέλη της γυμναστικής, αλλά δεν πίστευα ότι μπορεί να σου προσφέρει τόσα πολλά καλά, μέχρι που ήρθα στην ανάγκη να «σωθώ» ψυχολογικά και σωματικά. Έτσι λοιπόν, καθιέρωσα την γυμναστική και την υγιεινή διατροφή στις καθημερινές μου συνήθειες και παρατήρησα μεγάλες αλλαγές σε ψυχολογικό κυρίως αλλά και σε σωματικό επίπεδο. Αυτό με ώθησε στο να θέλω να βοηθήσω και όποιον άλλον έχει ανάγκη όλα αυτά τα οφέλη της γυμναστικής. Σπουδάζοντας λοιπόν, το πώς να γυμνάσεις σωστά κάποιον ανάλογα με τις μυοσκελετικές δυσλειτουργίες του σώματός του ή τις χρόνιες παθήσεις που ίσως έχει, ολοκληρώθηκε η ικανότητά μου και η επιθυμία μου να ασχοληθώ με το personal training, κάνοντας έτσι το ίδιο «δώρο» που έκανα στον εαυτό μου, και στους άλλους. Όπως έχω ξαναπεί, η γυμναστική σώζει ζωές!

Μις Ξου:  Που μπορούμε να σε βρούμε;

Christy: Μπορείτε να με βρείτε στο προσωπικό μου fitness studio στο Παλαιό Φάληρο “Christy’s Personal Fitness Studio” και στο προσωπικό μου email: fitness@personaltrainerchristy.gr . Επίσης μπορείτε να δείτε την δουλειά μου στη ιστοσελίδα www.personaltrainerchristy.com , καθώς και στη σελίδα μου στο Facebook «Christy Μαυρίδου». Ευχαριστώ.

Μις Ξου: Christy σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου και τις όμορφες πληροφορίες που μας έδωσες 🙂

Μακάρι τα Xριστούγεννα τα παραπάνω κιλά να μην μας συντροφεύσουν για  πολύ καιρό! (γέλια)

Christy: Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση.

 

Το six-pack ποτέ δεν έσωσε κανέναν, η γυμναστική όμως ναι!

Τάδε έφη Christy Μαυρίδου.

Τα φιλιά μου!! 🙂

Σχόλια