Σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης (International Human Solidarity Day). Η απόφαση πάρθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 2005. Συγκεκριμένα, αποφάνθηκε ότι  η αλληλεγγύη είναι μια από τις πιο σημαντικές και θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να κυριαρχούν στις σχέσεις μεταξύ τόσο των χωρών όσο και των ανθρώπων. Η ημέρα ορίστηκε 20 Δεκεμβρίου, διότι την αντίστοιχη ημέρα του 2002 ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Ταμείο Αλληλεγγύης, που συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2003 ως Ταμείο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος του ορισμού αυτής της διεθνούς ημέρας είναι να υπενθυμίζει συνέχεια την σημαντικότητα της σημασίας της λέξης αλληλεγγύη και την έκφρασή της με πράξεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κύριος στόχος είναι η εξάλειψη της φτώχειας και εξαθλίωσης και η προώθηση της ανθρώπινης κοινωνικής συνεχούς ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό κυρίως επιτυγχάνεται μέσω πραγμάτωσης αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Πέρα από τον ορισμό αυτής της παγκόσμιας μέρας, η αλληλεγγύη είναι μια πολύ βασική αξία που είναι απαραίτητο να διέπει την καθημερινή μας ζωή, σε μια εποχή που ο ατομικισμός κυριαρχεί. Συνώνυμες λέξεις όπως η αλληλοβοήθεια και η θετική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων είναι αναγκαίο να κατανοηθεί ότι πρέπει να υφίστανται τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιτευχθεί μια ομαλή κοινωνική συνύπαρξη, σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και παγκόσμια.

Πολλές φορές τα ζητήματα που αφορούν τους γύρω μας και τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν είτε λόγω ηθελημένων συγκυριών είτε ακούσια, θεωρούμε ότι η διευθέτησή τους ανήκει στην κυβέρνηση και μόνο. Η ευθύνη που όλοι φοβόμαστε να πάρουμε, ίσως τελικά να ανήκει εν μέρει και σε εμάς. Με μικρά συσσίτια, συγκέντρωση ρούχων που πια δεν χρειαζόμαστε και άλλα μικρά για μας πράγματα, ίσως καταφέρουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στον κύριο στόχο της παγκόσμιας αυτής μέρας-την εξάλειψη της φτώχειας και εξαθλίωσης.

Ας μην φοβόμαστε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε μια ευθύνη! Ας είναι χαρά μας να βοηθάμε και να συμπαραστεκόμαστε στον ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη!

Σχόλια