Αποχαιρετάμε σιγά -σιγά το Νοέμβρη και το φθινόπωρο και μπαίνουμε ολοταχώς στον αγαπημένο μου μήνα που φιλοξενεί μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές παιδιών και μεγάλων… Τα Χριστούγεννα φυσικά! Όλη η Ελλάδα και όλος ο κόσμος έχει στολιστεί με πολύχρωμα λαμπιόνια. Φωτεινά δεντράκια ή δωράκια ή ευχές κρεμασμένα σε όλους τους στύλους της πόλης. Από τα μεγάφωνα ακούγονται Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ο κόσμος προετοιμάζεται για την άφιξη του νέου έτους.

Ο κόσμος ξεχύνεται στα μαγαζιά για να ψωνίσει για τους αγαπημένους του, όλη η Ερμού γιορτάζει – τόσο οι καταστηματάρχες που βλέπουν κόσμο ευδιάθετο με όρεξη για ψώνια όσο και οι καταναλωτές. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ λατρεύω να ψωνίζω δώρα για την οικογένεια μου και τους φίλους μου… μην σας πω ότι ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα αγοράς.

Τα παιδάκια προσμένουν τον καλοσυνάτο γεματούλη άγιο παππού να τους φέρει δώρα αλλά μη γελιόμαστε – κι εμείς οι μεγαλύτεροι ανυπομονούμε να βρεθούμε με δικά μας άτομα να ανταλλάξουμε ευχές και δώρα.

Οι περισσότεροι βοηθάμε τους δικούς μας αυτές τις μέρες με την προετοιμασία του σπιτιού για το στόλισμα του δέντρου (ιεροτελεστία για εμένα καθώς άμα λείπω, δε στολίζουν οι δικοί μου), ετοιμάζουμε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, χριστουγεννιάτικα cupcakes και άλλα πολλά. Και όπως συνηθίζεται τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τρώμε οικογενειακά (ευτυχώς που κρατάμε αυτό το έθιμο αλλιώς θα ‘χα ξεχάσει όλους τους «λατρεμένους» θείους, μπατζανάκηδες κ.λπ. που βλέπω μόνο τότε και μου υπενθυμίζουν πόσο μεγάλωσα και πότε θα αξιωθώ να πάρω πτυχίο).

Φυσικά και δε συμμερίζονται όλοι την προσμονή μου για τα Χριστούγεννα και αυτό λόγω των οικονομικών θεμάτων που μαστίζουν όλη τη χώρα λίγο πολύ. Απλά κάποιοι βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και κάποιοι μισοάδειο. Το νερό στο ποτήρι είναι στη μέση!

Ένα άλλο θέμα είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή που προκύπτει από τη μετάβαση του φθινοπώρου στο χειμώνα. Πολλοί άνθρωποι, όσο μικραίνει η μέρα, εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς αναγκάζονται να μένουν αρκετές ώρες στο σπίτι.

Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι μοναχικοί, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε να ακούν για τα Χριστούγεννα αφού δεν θα τους περιμένει ένα τεράστιο τραπέζι γεμάτο λιχουδιές ούτε καν μια φιλική αγκαλιά. Όλοι ξέρουμε τέτοιους ανθρώπους. Είναι γνωστοί μας, συνάδελφοι, συμφοιτητές, φίλοι μας… Ίσως να μην έχουμε δώσει την αρμόζουσα σημασία όμως τώρα είναι η ώρα να δραστηριοποιηθούμε. Γιατί να μην ανοίξουμε το σπίτι μας σε ένα ακόμα άτομο από τη στιγμή που μπορούμε; Τόσοι και τόσοι θα περάσουν. Είναι όμορφο να προσφέρεις ειδικά στις γιορτές και να είστε σίγουροι πως και οι άλλοι θα το εκτιμήσουν πολύ περισσότερο. Επίσης, κατά την περίοδο των γιορτών προτιμώ τα δώρα που παίρνω να είναι από κάποια φιλανθρωπική οργάνωση. Ψάξτε και θα βρείτε πολύ όμορφα δωράκια, γούρια και στολίδια που θα ευχαριστήσουν τους παραλήπτες και παράλληλα θα κάνουν καλό σε τόσο κόσμο που έχει ανάγκη. Μια άλλη καλή εναλλακτική είναι να προσφέρετε εθελοντικά βοήθεια σε έναν σύλλογο αστέγων, μια φιλανθρωπική οργάνωση, ένα ορφανοτροφείο ή ότι άλλο σκεφτείτε. Θα σας βοηθήσει πολύ να εκτιμήσετε και να δείτε διαφορετικά τη ζωή.

Τέλος είναι ευκαιρία να συμφιλιωθούμε με όσους ενοχλήσαμε ή μας ενόχλησαν για διάφορους λόγους. Δεν είναι κακό να ρίξουμε λίγο τους εγωισμούς μας και να πάρουμε ένα τηλέφωνο, να στείλουμε ένα μήνυμα (έστω στο Facebook που δε χρεώνεται ), να δώσουμε μια ευχή. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι κοινωνικοί, ευγενικοί και ξέρουμε να αγαπάμε και να συγχωρούμε.

 

Όπως είπα και πριν

το νόημα είναι να προσφέρουμε χαμόγελα

και πολλή – πολλή – πολλή αγάπη!

 

Της Ματίνας Ρηγοπούλου

Σχόλια