Με σκοπό να σπάσουμε τους μύθους, που ακούμε συχνότερα από την τηλεόραση παρά από αλλού, θα διορθώσουμε μερικές παρεξηγήσεις που η επιστήμη έχει δημιουργήσει.
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, είπε ο Θωμάς Ακινάτης. Το ίδιο και η παραποίηση της αλήθειας..!
10. Ο μύθος: Η εξέλιξη προκαλεί κάτι να πάει από το «χαμηλότερο» στο «υψηλότερο»
Είναι αλήθεια ότι η φυσική επιλογή απορρίπτει και διώχνει τ’ αδύναμα γονίδια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πολλοί ατελείς οργανισμοί έχουν επιβιώσει. Για παράδειγμα, οι μύκητες, οι καρχαρίες, οι καραβίδες και τα βρύα έχουν για πολλούς αιώνες τα ίδια, χωρίς να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου. Σίγουρα αυτοί οι οργανισμοί έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον τους, ώστε να επιβιώσουν χωρίς να χρειάζεται να βελτιωθούν.
Άλλοι οργανισμοί έχουν αλλάξει πολύ, αλλά όχι απαραίτητα για καλό. Μερικά πλάσματα έζησαν την αλλαγή του περιβάλλοντός τους, αλλά η προσαρμογή τους δεν κατάφερε να ταιριάξει στα νέα δεδομένα. Η φυσική κατάσταση συνδέεται με το περιβάλλον, όχι με την πρόοδο.
9.Ο μύθος: Όταν εκτίθεται στο κενό του διαστήματος, το ανθρώπινο σώμα σκάει
Ταινίες επιστημονικής φαντασίας χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μύθο, ώστε να προσθέσουν ενθουσιασμό ή δράμα στην πλοκή. Στην πραγματικότητα, ένας άνθρωπος μπορεί να επιζήσει για 15-30 δευτερόλεπτα στο διάστημα, αρκεί να εκπνέει πριν την έκθεση. Αυτό αποτρέπει τους πνεύμονες να καούν και στέλνει αέρα στα αιμοφόρα αγγεία. Μετά από 15’’, η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί λιποθυμία, η οποία εν τέλει οδηγεί σε θάνατο από ασφυξία.
8. Το αστέρι Polaris είναι το πιο λαμπρό αστέρι στο νυχτερινό ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου
Το αστέρι Sirius είναι στην πραγματικότητα λαμπρότερο με μέγεθος 1,47 σε σχέση με το Polaris που έχει 1,97 (όσο μικρότερος ο αριθμός, τόσο πιο λαμπρό είναι το αστέρι). Η σημασία του Polaris έγκειται στη θέση του που στον ουρανό αποτελεί το σημάδι του Βορρά. Γι’ αυτό το λόγο αποκαλείται «Βόρειο αστέρι». Είναι το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό Ursa Minor και, είναι το τωρινό Βόρειο Αστέρι, αφού τα πολικά αστέρια αλλάζουν όσο περνά ο καιρός, γιατί τ’ αστέρια παρουσιάζουν αργή συνεχή ταχύτητα κίνησης, σύμφωνα με τον άξωνα της Γης.
7. Ο μύθος: Το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα είναι ασφαλές να το φάμε,
αν το σηκώσουμε πριν περάσουν 5 δευτερόλεπτα.
Απόλυτες ασυναρτησίες. Αν υπάρχουν μικρόβια στο πάτωμα και το φαγητό πέσει στο πάτωμα, τα μικρόβια αμέσως θα κολλήσουν στο φαγητό. Το να τρώμε μικρόβια και βρωμιά δεν είναι, όμως, πάντα κακό, καθώς μας βοηθά να αναπτύξουμε ένα εύρωστο ανοσοποιητικό σύστημα.
6. Ο μύθος: Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
Στην πραγματικότητα, κάθε πλευρά του φεγγαριού φωτίζεται από τον Ήλιο, έστω και για λίγο. Αυτή η παρεξήγηση έχει διαδοθεί, καθώς υπάρχει μια πλευρά της Σελήνης που δεν είναι ορατή στη Γη. Αυτό οφείλεται στο παλιρροϊκό κλείδωμα, στη μαγνητική έλξη της Γης στη Σελήνη που είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δείχνει μόνο μία πλευρά της σ’ εμάς.
5. Ο μύθος: Τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούν ν’ αναπαραχθούν -Αν σκοτώσεις ένα εγκεφαλικό κύτταρο, δεν θ’ αναπληρωθεί ποτέ
Επιστημονική κοινότητα πίστευε και δίδασκε για πολύ καιρό αυτό το μύθο, γι’ αυτό το λόγο έγινε τόσο γνωστός. Το 1998, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Sweden and the Salk στη La Jolla της California ανακάλυψαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα σε ώριμους ανθρώπους μπορούν να αναπαραχθούν. Παλιά υπήρχε η θεωρία ότι οι πολύπλοκοι εγκέφαλοι θα αποδιοργανώνονταν από την ανάπτυξη νέων κυττάρων, αλλά πλέον είναι γνωστό ότι η μνήμη και το κέντρο μάθησης στον εγκέφαλο μπορεί να δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα, δίνοντας ελπίδα στις προσπάθειες θεραπείας πολλών εγκεφαλικών νόσων όπως το Alzheimer. Ο τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγή των εγκεφαλικών κυττάρων; Μα φυσικά, η εγκεφαλική και φυσική άσκηση.
4. Ο μύθος: Ένα νόμισμα που πέφτει από ένα πολύ ψηλό κτίριο,
μπορεί να σκοτώσει έναν πεζό που περνά τα δρόμο
Ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ στις ταινίες είναι αυτός ο μύθος. Αν πετάξεις ένα νόμισμα από την κορυφή ενός πολύ ψηλού κτιρίου, όπως το Empire State Building, θα αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, ώστε να σκοτώσει έναν άνθρωπο, αν φτάσει σ’ εκείνον. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η αεροδυναμική του νομίσματος δεν είναι τόσο επαρκής, ώστε να την καθιστά επικίνδυνη. Αυτό που θα συνέβαινε στην πραγματικότητα είναι ο άνθρωπος να νιώσει ένα τσίμπημα, αλλά σίγουρα θα επιβίωνε της σύγκρουσης!
3. Ο μύθος: Οι μετεωρίτες θερμαίνονται με την τριβή όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα
Όταν ένας μετεωρίτης μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης, η ταχύτητά του πιέζει τον αέρα μπροστά του κι έτσι παράγεται η θερμότητα. Η πίεση στον αέρα μετατρέπεται έντονα σε θερμότητα πάνω στο μετεωρίτη. Γι’ αυτό το λόγο λάμπει, όταν –έχουμε την τύχη να- τον κοιτάμε. Επίσης, οι μετεωρίτες δεν είναι ζεστοί όταν μπαίνουν στη Γη. Σχεδόν πάντα είναι κρύοι, καλυμμένοι με πάγο, λόγω του ταξιδιού τους στο διάστημα. Η θερμότητα καίει ίσα-ίσα τα πρώτα στρώματα του μετεωρίτη.
2. Ο μύθος: Ο κεραυνός ποτέ δε χτυπά στο ίδιο σημείο δύο φορές
Την επόμενη φορά που δεις να χτυπά κεραυνός και σκεφτείς να τρέξεις σ’ εκείνο το σημείο για να προστατευτείς από τον επόμενο, να θυμάσαι αυτό! Ο κεραυνός χτυπά στο ίδιο σημείο δύο φορές! Όπως φαίνεται, ο κεραυνός έχει σημεία προτίμησης, όπως τα ψηλά δέντρα ή κτίρια. Σ’ ένα μεγάλο πεδίο, το πιο ψηλό αντικείμενο θα δεχτεί πολλούς κεραυνούς, μέχρι αυτοί να βρουν κάποιο νέο σημείο. Το Empire State Building δέχεται 25 περίπου χτυπήματα από κεραυνούς το χρόνο.
1. Ο μύθος: Δεν υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα
Στην πραγματικότητα, υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα. Οι αστροναύτες παρουσιάζονται αβαρείς, διότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πέφτουν προς τη Γη, αλλά κινούνται ελάχιστα πλάγια, ώστε να το αποφύγουν. Επομένως, πάντα πέφτουν, αλλά ποτέ δεν προσγειώνονται. Η βαρύτητα υπάρχει σε όλα τα γνωστά για εμάς σημεία του διαστήματος. Όταν ένα διαστημικό λεωφορείο τεθεί σε ύψος τροχιάς, γύρω στα 250 μίλια πάνω από τη Γη, η βαρύτητα μειώνεται μόνο κατά 10%.
Πηγή: listverse