Πάντα με εξίταρε το alternative, ήθελα πάντα να το ερευνήσω λίγο παραπάνω! Να μάθω ρε παιδί μου τι το διαφορετικό έχει; τι κρύβει μέσα του;

Ο Henry Rollins είχε πει: “Η σπανιότητα της μουσικής όχι μόνο κάνει την ίδια πιο απολαυστική αλλά δίνει και στον συλλέκτη μια παράξενη αίσθηση υπεροχής.”

Σπανιότητα μουσικής αδιαμφησβήτητα υπήρχε στην Ελλάδα. Alternative rock όμως προσωπικά δεν είμαι και πολύ σίγουρη…

Απ’ όσο γνωρίζω η Alternative rock ή alt-rock είναι είδος της ροκ μουσικής που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1980 και έγινε ευρέως δημοφιλές στη δεκαετία του 1990. Η εναλλακτική ροκ αποτελείται από διάφορες υποκατηγορίες και είδη που ξεκίνησαν να ανακύπτουν από την ανεξάρτητη μουσική σκηνή, απ’ τη δεκαετία του 1980, όπως η Γκραντζ, η Μπριτ ποπ, η Γκόθικ, η Ίντι ποπ και άλλα. Αυτά τα είδη συνδέονται με το ύφος του Πανκ ροκ, το οποίο έθεσε τα θεμέλια για την εναλλακτική ροκ τη δεκαετία του 1970. Τέτοια εναλλακτική ροκ μουσική λοιπόν δεν θυμάμαι ποτέ να είχαμε στην Ελλάδα, που να είναι ευρέως γνωστή τουλάχιστον…

Μέχρι την στιγμή που γνώρισα και άκουσα 4 Έλληνες τρελούς rockers, ασυνήθιστα φυσιολογικούς που ασχολούνται όντως με κάτι σπάνιο ΚΑΙ alternative ΚΑΙ metal ΚΑΙ  rock. YEAH!!

Οι 4 αυτοί τύποι λοιπόν, ένωσαν την κοινή τους αγάπη για την μουσική και την alternative rock ειδικότερα και δημιούργησαν μια σουπερ ντούπερ σπούκυ ουάου μπάντα ονόματι “GOD IS THE SUN”.

Οι God is the Sun είναι ένα alternative metal μουσικό συγκρότημα από την Αθήνα. Ήταν αρχές του 2012 όταν ο Γιώργος και ο Δημήτρης συναντήθηκαν τυχαία έξω από τα σκαλοπάτια ενός γνωστού κλαμπ των Εξαρχείων (το οποίο έκλεισε – όλοι ξέρουμε ποιο είναι…). Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη μουσική, τις μπάντες του σήμερα και την ελληνική σκηνή και σύντομα ανακάλυψαν πως μοιράζονταν τόσο την ίδια άποψη για την έλλειψη νέας μουσικής από εγχώρια συγκροτήματα, όσο και τη δίψα για καλλιτεχνική έκφραση μέσα από αυτήν. Το ραντεβού περαιτέρω γνωριμίας δόθηκε στο rehearsal place του Γιώργου. Εκείνη η μέρα σηματοδότησε και την έναρξη των God is the Sun.

Στην παρέα προστέθηκε και ο Αντώνης, drummer, φοιτητής Ιατρικής και παλιός φίλος του Γιώργου και αμέσως ξεκίνησαν οι πρόβες. Δυστυχώς οι οικονομικές συγκυρίες της εποχής αναγκάζουν τον Αντώνη να μετακομίσει στη Γερμανία. Βρίσκεται νέος drummer ο οποίος κι αυτός φεύγει για την Σουηδία και τελικά μετά από κάποιους μήνες καθυστέρησης μπαίνουν στα Mammoth Studios για να ενορχηστρώσουν και να ηχογραφήσουν το EP με τίτλο “Here Comes The Sun”, σε παραγωγή/ μίξη Γιάννη Πασακαλίδη (ΜammothStudios/ Studio Waves). Μετά την αποχώρηση του Γιώργου Τζερεφού, τρίτου κατά σειρά drummer της μπάντας, και αφού ηχογράφησαν τα τύμπανα στον David Prudent – Madein Hell Studios, κυκλοφορούν το EP το οποίο περιλαμβάνει 4 κομμάτια και μια εισαγωγή, η οποία στο μέλλον θα συμπεριληφθεί για τη μουσική επένδυση του Android game “Stone Cold Planet” της εταιρίας SuperVillain Studios. Σήμερα με νέο drummer, τον Στράτο, και τον Χρόνη στο ρόλο του μπασίστα η μπάντα ετοιμάζεται για εμφανίσεις σε Αθήνα και επαρχία. Τέλος, ήδη ετοιμάζεται το πρώτο full-length άλμπουμ τους, το οποίο θα κινείται στην ίδια μουσική αισθητική που τους έχουμε συνηθίσει.

Μέτα από τα παραπάνω που έμαθα λοιπόν θέλησα να τους γνωρίσω λίγο καλύτερα και έτσι μίλησα με δύο εκπροσώπους της μπάντας τον Γιώργο και τον Δημήτρη περί alternative rock, μπύρας και προσωπικής  ιδιοσυγκρασίας της μπάντας.

 

 

Μις Ξου: Ποιός είναι ο ιδρυτής του συγκροτήματος και πότε δημιουργήθηκε;

Δημήτρης: Η μπάντα όπως σωστά ανέφερες δημιουργήθηκε το 2012. Όσο για το ποιός είναι ο ιδρυτής σε αυτό δεν μπορώ να σου δώσω μια σαφή απάντηση. Δεν μπορεί να πάρει κάποιος το τίτλο του ιδρυτή μιας και η έναρξη του συγκροτήματος οριοθετήθηκε ομαδικά. Στο πρώτο ραντεβού που είχαμε με τον Γιώργο, στα πρώτα 10 λεπτά ξέραμε και οι δύο ότι μόλις είχαμε ανακαλύψει κάτι ξεχωριστό, μια πηγή ενέργειας! Έτσι δεν μπορούσαμε αυτή την μουσική μαγεία (γέλια) να την αφήσουμε ανεκμετάλευτη.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τη μέρα που ξεκινήσαμε τις πρόβες είχαμε εντυπωσιαστεί από το αποτέλεσμα. Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιώργος έβγαζε μουσική ήταν εκρηκτικός! Σαν ένα φως κλεισμένο σε κουτί το οποίο ανοίγεις και απλώνεται σε όλο το δωμάτιο…

 

Μις Ξου: Ποιός σκέφτηκε το όνομα του group και τι σημαίνει;

Γιώργος: Το όνομα του γκρουπ το σκέφτηκε ο Δημήτρης. Σαν άκουσμα του άρεσε και γενικά η όλη φάση με τον ήλιο.

Το ξεχώρισα κι εγώ γιατί μπορείς να του προσδώσεις πολλές ερμηνείες όπως για παράδειγμα ότι ο Χριστός συμβολίζει τον ήλιο. Δηλαδή ο Θεός ουσιαστικά είναι ο ήλιος. Και γενικά θεός είναι αυτό που υπάρχει, το φως. Όλα αυτά βέβαια έχουν μια πιο αλληγορική και καλλιτεχνική προσέγγιση.
Μις Ξου: Τι είναι η μουσική για εσάς;

Γιώργος: Η μουσική είναι δημιουργία. Είναι εσωτερική εκφραση. Είναι αληθεια. Ειναι φως… Ελευθερία.
Δημήτρης: Μουσική είναι η οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση και εκτέλεση ενός αποτελέσματος.

Μις Ξου: Απο ποιούς καλλιτέχνες έχετε επηρεαστεί;

Δημήτρης: Οι Mastodon είναι αν μη τι άλλο μια από τις μεγαλύτερες επιρροές μας. Ο Brent Hinds είναι από τους πιο χαρισματικούς μουσικούς της δεκαετίας και αυτό φάνηκε στον τελευταίο τους δίσκο. Επίσης μας αρέσουν πολύ οι Baroness.

Γιώργος: Από την Ευρώπη ξεχωρίζουμε τους Sylosis. Πιστεύουμε ότι μας έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μις Ξου: Πιστεύετε πως υπήρξε alternative rock στην Ελλάδα;

Δημήτρης: Δεν ξέρω αν υπήρξε alternative, πάντως “rock” δεν ήταν σίγουρα. Πιο πολύ “ροκ” θα το χαρακτήριζα…

Μις Ξου: Το είδος μουσικής που υπηρετείτε μπορεί να σταθεί στην Ελλάδα; Αν ναι πώς; Αν όχι γιατί;

Δημήτρης: Υπάρχει η καλή μουσική και η κακή μουσική. Αν η μουσική που παίζουμε ανήκει στην πρώτη κατηγορία τότε δε βλέπω το λόγο να μη μπορεί να σταθεί στην Ελλάδα.

Μις Ξου: Τι είδους καριέρα θα θέλατε να κάνετε ιδανικά;

Γιώργος: Το μόνο που επιθυμούμε είναι να παίρνουμε θετικό feedback από τον κόσμο και να συνεχίζουμε.
Δημήτρης: Δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μας να γίνουμε καριερίστες ή “γνωστοί”. Όλα αυτά τα θεωρώ ξεπερασμένα στερεότυπα.

Μις Ξου: Οι rockers πόσο ανήσυχα πνεύματα είναι τελικά και τι περιλαμβάνει σίγουρα η καθημερινότητα τους;

Γιώργος: Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το ροκ αν είσαι ανήσυχο πνεύμα ή αν είναι γενικά στον άνθρωπο. Δηλαδή αν είσαι ανήσυχο πνεύμα είσαι αυτόματα και ροκ; Δεν ξέρω μπορεί. Πάντως, σίγουρα το να είσαι ροκ δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική. Η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει ό,τι και των άλλων ανθρώπων, εκτός από μερικές μπύρες παραπάνω. (γέλια)

Δημήτρης: Ζηλεύω τους ροκάδες και τους πιτσιρικάδες.

 

Μις Ξου: Τι ειναι Rock/Metal για εσάς;

Γιώργος: Οι περισσότεροι λένε τρόπος ζωής. Εγώ θα έλεγα τρόπος φυγης από την υπάρχουσα πραγματικότητα.

Μις Ξου: Ποιά η γνώμη σας για τον Θεό;

Γιώργος: Ποιος; (γελια) Ο Θεός είναι η ανώτατη εξέλιξη του εαυτού σου. Ειναι η δύναμη που κρύβεται σε όλους μας. Και αν θες και πιο συγκεκριμένα, επειδή το έχω ψάξει το θέμα (πάλι γέλια) είναι μια ανώτερη ενεργειακή συνείδηση που περικλείεται απο αγάπη.

Μις Ξου: Μπύρα: περιγράψτε τη μου με μια λέξη.

Δημήτρης: Αφρώδης.

Γιώργος: Rock.

Μις Ξου: Θα δουλεύατε στα μπουζούκια για τα λεφτά;

Δημήτρης: Πέρα από την πλάκα, στα μπουζούκια δουλεύουν τρομεροί μουσικοί από τον χώρο του rock/ metal, προφανώς γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι κάπως λυπηρό να βλέπεις άτομα με τέτοιο ταλέντο να καταλήγουν εκεί, όμως δεν περίμενα και κάτι περισσότερο από το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που ζούμε.

Μις Ξου: Θα κάνατε ποτέ αυτό που λέμε “εμπορική συνεργασία”;

Γιώργος: Η λεξη εμπορική ειναι μια πολυ παρεξηγημένη λέξη. Θα κάναμε οποιαδήποτε συνεργασία με την οποία θα περνάγαμε καλά, θα μας φόρτωνε εμπειρία και θα μπορούσε να μας εξελίξει σαν μουσικούς.

Μις Ξου: Πείτε μας ο καθένας ένα “μότο” που πιστεύει για την ζωή.

Δημήτρης: Η ζωή είναι σαν μια μπλούζα Jack Daniel’s. Αν ξεθωριάσει πέτα την στα σκουπίδια…
Βασικά πέτα την όπως και να χει, αυτές οι μπλούζες έχουν εξελιχτεί σε μάστιγα της δεκαετίας.

Γιώργος: Άδραξε τη μέρα.

Μις Ξου: Πού μπορεί να σας ακούσει το ήδη υπάρχον και μελλοντικό κοινό σας;

Δημήτρης: Στις 15 Νοεμβρίου θα παίξουμε στο Death Disco. Κατά τη διάρκεια του live θα προβάλεται video-art υλικό, την επιμέλεια του οποίου έχουν αναλλάβει οι διοργανωτές. Μη μας ρωτήσεις τι ακριβώς, δεν έχουμε ιδέα. (γέλια)

Τέσσερις μέρες πριν, θα δώσουμε ένα secret jam σε γνωστό rock club της Αθήνας.

Μις Ξου:Πείτε μας τους αγαπημένους σας στίχους από ένα τραγούδι σας για κλείσιμο.

Δημήτρης: I walk the way, within the eyes of a child that see no wrong. (God is the Sun – These thoughts I can’t deny)

Γιώργος: Live or run away (God is the Sun – G.O.D.)

Μις Ξου: Παιδιά χάρηκα πάρα πολύ για την alternative γνωριμια 🙂

Γιώργος: Kαι εμείς για την ωραία συνέντευξη. 🙂

_________________________________________________________________________________________________

 

Ο Billy Idol είχε πει: “Το ροκ δεν είναι τέχνη, είναι ο τρόπος που μιλούν οι συνηθισμένοι άνθρωποι.”

Ως  συνηθισμένος ρομαντικός ροκ άνθρωπος, λοιπόν σας χαιρετώ alternative! ^_^

Μις Ξου.

Α! και για να πάρετε και ένα δείγμα:

http://godisthesun.bandcamp.com/releases

 

 

Σχόλια