Ο Νοέμβρης έχεις μπει για τα καλά, η θερμοκρασία σιγά σιγά πέφτει και ο χειμώνας πλησιάζει. Κατάλληλη λοιπόν η στιγμή για να σκεφτούμε τις πρώτες χειμερινές αποδράσεις, και τι καλύτερο για έναν Αθηναίο από προορισμούς  που απέχουν λίγες μόλις ώρες από την πρωτεύουσα; Τέτοιο προορισμό αποτελεί  η Ορεινή Κορινθία και τα χωριά της, καθώς δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκει κάποιος την ηρεμία και ότι αναζητά σε ένα χειμερινό προορισμό μέσα από βουνά, λίμνες και φυσικό περιβάλλον βγαλμένο από τα καταπράσινα και άλλοτε κάτασπρα από το χιόνι τοπία της Ελβετίας.

DSC04818

Λίμνη Δόξα

Οι ομορφιές και τα χωριά της Ορεινής Κορινθίας που μπορεί να επισκεφθεί κανείς είναι πολλά. Διάσημα μέρη όπως τα Τρίκαλα Κορινθίας και η λίμνη Στυμφαλία αποτελούν επιλογές που κάποιος θα ευχαριστηθεί και με το παραπάνω μέσα από μία επίσκεψη του, αλλά οι κρυφές ομορφιές της Ορεινής Κορινθίας βρίσκονται ίσως στην πιο «φυσική» τεχνητή λίμνη που έχω δει και στα χωριά που απλώνονται γύρω της, τη Λίμνη Δόξα!

Λίμνη πνιγμένη από έλατα και με τη συντροφιά των πλατάνων ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της Φενεού και βρίσκεται στη θέση της από το 1995. Για να την περπατήσει κανείς περιμετρικά θα χρειαστεί περίπου  μία ώρα καθώς η απόσταση της υπολογίζεται στα 5 χλμ. Ιδανική λοιπόν για περιπάτους στη φύση και αγνάντι στα σαν ζωγραφιές τοπία που προσφέρουν βουνά που την έχουν αγκαλιάσει. Στο κέντρο περίπου της λίμνης βλέπουμε το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που ολοκληρώνει τη γραφική αύρα που αποπνέει το όλο περιβάλλον και ενώνεται με την ξηρά απλά με έναν χωματόδρομο. Στο δρόμο αυτό θα βρει κανείς πλανόδιους παραγωγούς με τους πάγκους τους από τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευθεί τοπικά γλυκά και μέλι. Πολλές φορές θα συναντήσει κανείς, παρόλο που δεν υπάρχει προβλεπόμενος χώρος, αρκετούς ελεύθερους κατασκηνωτές στις όχθες της λίμνης.

DSC04892

Άγιος Φανούριος

Γύρω από τη Λίμνη Δόξα ο επισκέπτης μπορεί να βρει στα χωριά της αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, ξενώνες, παραδοσιακά καφενεία και φαγητό, αλλά και δραστηριότητες που σίγουρα δεν θα αφήσουν το ενδιαφέρον του ανεπηρέαστο. Χωριά όπως η Αρχαία και νέα Φενεός, το Πανόραμα, η Καστανιά, το Μεσινό και η Γκούρα αποτελούν τα μέρη όπου θα κινηθεί ως επί το πλείστον ο επισκέπτης.

Η αρχή γίνεται στην Αρχαία Φενεό όπου στην κεντρική της πλατεία θα βρει κανείς το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής με κυριότερα ευρήματα σχετιζόμενα με τη θεά Υγεία από το 150 π.Χ. Επίσης στο χωριό θα βρει κανείς ιερό αφιερωμένο στον θεό της ιατρικής Ασκληπιό.
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στο νεότερο χωριό της Φενεού συναντά κανείς το Λαογραφικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Πετρούλια. Χρονολογείται περίπου από το 1800 και πλέον θα βρει κανείς εκεί κειμήλια λαϊκής τέχνης, αποστακτήριο για τσίπουρο, αργαλειό, παραδοσιακά σκεύη και ενδυμασίες της Φενεού αλλά και της ευρύτερης Κορινθίας. Λίγο έξω από τη Φενεό μπορεί να επισκεφθεί το μοναδικό νερόμυλο που έχει διασωθεί και λειτουργεί ακόμα, το νερόμυλο Δημάκου.
Στο κεφαλοχώρι της περιοχής τη Γκούρα και σε ύψος 950 μέτρων θα θαυμάσει κανείς την εντυπωσιακή πλατεία του χωριού με την πετρόχτιστη εκκλησία της και τα αρχοντικά κτίσματα του 19ου αιώνα που ανήκουν στους οπλαρχηγούς της επανάστασης. Το hotspot όμως του χωριού βρίσκεται λίγο παραέξω και δεν είναι άλλη από την χρονολογούμενη από το 17ο αιώνα Μονή του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν μέχρι τότε στη Λίμνη Φενεού όπου και καταστράφηκε από την άνοδο των υδάτων. Όμορφη και γραφική διαθέτει κελιά, παρεκκλήσια και κρύπτες που λειτουργούσαν ως «κρυφό σχολειό» την περίοδο της τουρκοκρατίας. Δεν γίνεται να φύγει κανείς από τη Μονή χωρίς να δοκιμάσει το γλυκό τριαντάφυλλο που φτιάχνουν οι μοναχοί και καλλιεργείται μέσα στη Μονή Αγίου Γεωργίου! Επίσης ενδιαφέρουσα διαδρομή για τους λάτρεις της πεζοπορίας αποτελεί ο περίπατος από τη Λίμνη προς τη Μονή του Αγίου Γεωργίου.

 

0153

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου

Τέλος, για τους πιο δραστήριους εκδρομείς αν απομακρυνθούμε λίγο από τη Λίμνη Δόξα και ανηφορίσουμε προς το οροπέδιο της Ζηρείας θα βρούμε εκεί το χιονοδρομικό κέντρο της Ζηρείας και γενικότερα της Ορεινής Κορινθίας. Εκεί μπορεί κανείς να βρει πίστες για σκι αρχαρίων αλλά και πιο προχωρημένων, έλκηθρα και μηχανάκια χιονιού, καθώς και να απολαύσει ορειβατικά μονοπάτια και να έρθει σε επαφή με το οικοσύστημα της προστατευμένης λόγω της σπάνιας χλωρίδας περιοχής της Ζηρείας.

Megali-Ziria-Athletic-Center-in-winter

Χιονοδρομικό Κέντρο Ζηρείας

 Διαμονή

Ο επισκέπτης μπορεί να προβλέψει για τη διαμονή του πριν την άφιξη του στην περιοχή, καθώς από την Παρασκευή ήδη τα καταλύματα της περιοχής γεμίζουν από τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου!
Η αρχή μπορεί να γίνει στο Πανόραμα το χωριό που δικαιώνει και με το παραπάνω το όνομα του, αφού διαθέτει ίσως την πιο όμορφη θέα προς τη λίμνη Δόξα. Εκεί θα βρει κανείς τον Ξενώνα Αλεξίου, όπου διαθέτει παραδοσιακά δωμάτια χτισμένα με πέτρα και μπορεί να απολαύσει κανείς καφέ και φαγητό παρέα με το τζάκι και με θέα το αλπικό τοπίο που συνθέτει η λίμνη με το με τις γεμάτο έλατα πλαγιές της Ορεινής Κορινθίας. Τηλ: 27420 26200
Λίγο έξω από το χωριό Καστανιά βρίσκεται το ξενοδοχείο Xenia Kastania, στο οποίο βιώνει κανείς τη φύση στο μέγιστο βαθμό, καθώς είναι χτισμένο με συντροφιά τα έλατα και σε υψόμετρο 1170 μ. Μπορεί κανείς να γευθεί τοπικά εδέσματα και κρασί παρέα αγναντεύοντας το ορεινό τοπίο της περιοχής. Τηλ: 27470 61283
Στο μεγαλύτερο χωριού του Φενεού, τη Γκούρα θα βρει κανείς το Αρχοντικό Πρεδάρη το οποίο μετατράπηκε σε ξενώνα το 2006 και παρέχει την απαραίτητη ζεστασιά στον επισκέπτη όντας χτισμένος από πέτρα και ξύλο. Μπορεί να γευθεί κανείς τοπικές συνταγές δίπλα στο τζάκι που διαθέτει ο ξενώνας. Τηλ: 27470 51280.

 

alexiousite_32

Ξενώνας Αλεξίου

xenia.kastanias.2013.09.tramp

Hotel Xenia Kastania

1d36d23b156ead252433d4ce2c21c387_XL

Αρχοντικό Πρεδάρη

 Φαγητό

taverna-relias-goura-menu2

Παραδοσιακή Ταβέρνα Ρέλια

Παραμένοντας στη Γκούρα και πηγαίνοντας στην κεντρική πλατεία θα συναντήσουμε την παραδοσιακή ταβέρνα  Ρέλια στην οποία θα γευτούμε ντόπιο κρασί και πρωτότυπες συνταγές με αγριογούρουνο, ζαρκάδι και λαγό. Τηλ: 27470 51113

Οικογενειακή ταβέρνα Τρίκρηνα

Οικογενειακή ταβέρνα Τρίκρηνα

Σε γειτονικό χωριό το Μεσινό θα βρούμε την οικογενειακή ταβέρνα Τρίκρηνα με γεύσεις από κρέατα που εκτρέφει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς το λουκάνικο και τις μοσχαρίσιες μπριζόλες του. Τηλ: 6948507238.

 Καφενεία

Στο Μεσινό θα βρει κανείς ζεστή ατμόσφαιρα σε ένα από τα λίγα café της περιοχής με το όνομα Καταφύγιο, ελληνικό καφέ στο μπρίκι και τσάι του βουνού.
Στη κεντρική πλατεία της Γκούρας θα βρούμε το παραδοσιακό της καφενείο  όπου θα δοκιμάσουμε τη φημισμένη για την περιοχή «σπαστή σοκολάτα». Αυθεντική σοκολάτα γάλακτος λιωμένη στο μπρίκι!

 

Σχόλια