Είναι πολύ δύσκολο να είσαι κορίτσι.

Ακόμα και παλιότερα ήταν…

Τότε, τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι, για να φροντίσουν την οικογένεια και τις οικιακές δουλειές. Να φροντίζουν τα οικονομικά του σπιτιού. Να καλύπτουν τις οποιεσδήποτε ανάγκες του άντρα τους. Να μη μιλούν για τα πολιτικά και τα επίκαιρα. Να σιωπούν όταν μιλούν οι άντρες επισκέπτες τους. Να μην επιμένουν ποτέ για «αφελή πράγματα», όπως τα συναισθήματα, όταν ο κόσμος στρεφόταν γύρω από το χρήμα.

Τώρα, τα κορίτσια πηγαίνουν σχολείο, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους. Να σπουδάσουν και να εργαστούν. Να έχουν γνώμη. Να δημιουργούν οικογένεια με τον άντρα της δικής τους επιλογής. Να είναι ανεξάρτητα οικονομικά.

Στην πραγματικότητα, είναι ακόμα δύσκολο να είσαι κορίτσι.

Τότε, οι άντρες παντρεύονταν τις γυναίκες νέες, για το χρήμα. Τις χρησιμοποιούσαν για να κάνουν παιδιά και να έχουν κληρονόμους. Για να κάνουν γιους, για να αποδείξουν ότι η γυναίκα τους ήταν «ποιοτική»… Για να μπορούν να βγουν στην κοινωνία μ’ ένα όνομα. Χωρίς να τους νοιάζει η αντίληψη της συζύγου τους. Αν αισθανόταν αγάπη, έλξη ή έρωτα, μίσος ή απέχθεια. Έμεναν σπίτι. Δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μόνες, ελεύθερες. Αν δεν υπάκουαν, κακοποιούνταν.

Τώρα… Τα κορίτσια δεν έχουν ιδιαίτερη γνώμη στα πολιτικά ή στα αθλητικά θέματα. Αν έχουν, χλευάζονται. Δεν αξιολογούνται με ισότιμα κριτήρια στην εργασία ή σε οποιοδήποτε άλλο εγχείρημά τους. Πρέπει να έχουν μόρφωση και εμφάνιση, για να είναι αποδεκτές στο περιβάλλον τους, για να τις λαμβάνουν σοβαρά.

Τα κορίτσια της εποχής μας συνεχίζουν να κακοποιούνται. Από την οικογένειά τους. Από τον άντρα που οι ίδιες επιλέγουν. Από τον εαυτό τους. Γιατί δεν αρέσουν. Γιατί δε διαθέτουν τη γνώση και την εμφάνιση που η κοινωνία καθορίζει.

Η μητέρα μου πριν μήνες μού είπε: «Εσύ προσαρμόζεσαι στην κοινωνία, όχι η κοινωνία σ’ εσένα». Έτσι μεγάλωσε. Για να γίνει αποδεκτή. Έτσι μου είπε, γιατί βρήκε αντισυμβατική τη συμπεριφορά μου. Κι έπρεπε εγώ να την αλλάξω. Για την κοινωνία.

Είναι δύσκολο να είσαι κορίτσι, γιατί είναι εύκολο να είσαι αγόρι.

Είναι εύκολο να μη χρειάζεται να έχεις παρά μόνο το όνομα του «προστάτη» της οικογένειας. Να κάνεις μόνο μία δουλειά και να πληρώνεσαι γι’ αυτήν. Να δείχνεις τα πτυχία σου και αυτά να είναι αρκετά. Να μπορείς να συζητάς για να ανελιχθείς. Για να μπορείς ν’ αλλάξεις την κοινωνία, όπως την ονειρεύεσαι. Να κυκλοφορείς ελεύθερα, χωρίς να αναρωτιούνται για ποιο λόγο είσαι μόνος σου. Να βάλεις μόνο ένα κοστούμι και να σε λαμβάνουν αμέσως σοβαρά υπόψη.

Είναι εύκολο να μπορείς να αντικειμενοποιείς ό,τι σου αρέσει κι επιθυμείς. Να υποβιβάζεις σωματικά τη γυναίκα που σε ελκύει, μόνο σε αυτό που μπορεί να σου δώσει σωματικά. Να υποβιβάζεις λεκτικά τη γυναίκα, που μπορεί να θεωρείται ανώτερης αντίληψης από εσένα. Να υποβιβάζεις πνευματικά τη γυναίκα, επειδή δε συμμορφώνεται με ό,τι εσύ θεωρείς σωστό ή λανθασμένο. Να υποβιβάζεις την εικόνα που έχει η ίδια για τον εαυτό της.

Να την κακοποιείς όπως μπορείς, γιατί δεν μπορείς διαφορετικά. Γιατί είναι εύκολο να είσαι… άντρας.

Αυτός δεν είναι ο κανόνας. Επομένως, δε θ’ αναφερθώ στις εξαιρέσεις. Γιατί δεν είναι όλοι οι άντρες απειλή για τις γυναίκες, αλλά όλες οι γυναίκες έχουν δεχθεί απειλές από άντρες.

Ούτε θα επικαλεστώ το φεμινιστικό κίνημα και την αξία του. Ούτε ότι οι γυναίκες χρειάζεται να χειραφετηθούν κι άλλο. Ούτε ότι οι γυναίκες είναι σημαντικότερες από τους άνδρες, επειδή είναι πιο λειτουργικές. Αυτό δεν ισχύει. Ο καθένας επιτελεί έναν μοναδικό διαφορετικό σκοπό στον κόσμο.

Θα προσπαθήσω όμως να τελειώσω με αυτό.

Μία από τις μεγαλύτερες αξίες στη ζωή μας είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός στον εαυτό μας. Αργότερα, ο σεβασμός στους ανθρώπους, στα ζώα, στο περιβάλλον. Πέρα από αξία, είναι δώρο. Ένα δώρο που εμπνέεται, που κερδίζεται. Που ποτέ δεν επιβάλλεται με τη γλώσσα κατόπιν παραγγελίας. Που ποτέ δεν είναι αντάλλαγμα εκφοβισμού. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να σεβαστεί, σημαίνει ότι δεν έχει μάθει να σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σ’ έναν κόσμο που ποτέ δε μάθαμε να σεβόμαστε, πώς θα μπορέσουν ν’ αλλάξουν ουσιαστικά κάποια πράγματα;

Ακόμα και τότε θα είναι δύσκολο να είσαι κορίτσι.

 

 

Σχόλια