Η Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών (ή Διεμφυλικών) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου από το 1999 με πρωτοβουλία της Gwendolyn Ann Smith, σαν φόρος τιμής στη τρανσέξουαλ Rita Hester που δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο το 1998 στο Σαν Φρανσίσκο.
Γρήγορα, η εκδήλωση αυτή ξεπέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ και έλαβε διεθνή χαρακτήρα.
Η Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών στοχεύει στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα, καθώς και οι παρενδυτικοί, οι ανδρόγυνοι, και οι άφυλοι.
Οι αρνητικές συμπεριφορές στα άτομα αυτά, των οποίων η σεξουαλική ταυτότητα (gender) είναι διαφορετική από το φύλο του σώματος στο οποίο γεννήθηκαν (sex) είναι συχνές σε κάθε σημείο του πλανήτη και έχουν τεράστιες επιπτώσεις, καθώς και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ο θύμα χάνει τη ζωή του.
Στις 20 Νοεμβρίου είναι συνηθισμένο να γίνονται εκδηλώσεις στις οποίες διαβάζονται τα ονόματα των ανθρώπων απεβίωσαν τον προηγούμενο χρόνο, να γίνονται παρελάσεις με κεριά, σιωπηλές διαμαρτυρίες, καλλιτεχνικά δρώμενα, προβολές ταινιών, κ.α.
Η ημέρα αυτή ξημερώνει σε μια Ελλάδα η οποία για άλλη μια φορά εξέφρασε, τον ίδιο μάλιστα μήνα, το μίσος και την απαξίωσή της στα άτομα αυτά. Αναφερόμαστε στην Αννίτα Πάνια, η οποία προχώρησε σε αισχρή ρατσιστική επίθεση κατά των τρανς και τραβεστί ατόμων στην εκπομπή της «Annitagr» του Σαββάτου 1.11.2014, με σχόλια όπως: «Είσαστε περιθώριο…Απόκριες…Δεν σας σέβομαι…Σας αξίζει το κράξιμο».
(Δελτίο Τύπου εδώ)
Ας αναφερθούμε, όμως, και στην θετική πλευρά του έτους αυτού, θυμούμενοι την νίκη της Αυστριακής τραβεστί Conchita Wurst στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision, και τον δημόσιο διάλογο που άνοιξε το γεγονός αυτό.
Συμπεραίνουμε πως αν και η κοινότητα φαίνεται να έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο σε θέματα αποδοχής και υποστήριξης σε Ευρωπαïκό επίπεδο, ωστόσο δυστυχώς έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.
Αθήνα:
Διημερίδα για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης
Δευτέρα και Τρίτη 24 και 25 Νοεμβρίου.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Οδός Ακαδημίας 50, 17:00-21:00
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών -ΣΥΔ
Colour Youth: Μαζί ενάντια στην Ομοφοβία!
Trans και όχι Trash – Εργαστήριο Δημοσιογραφίας – ΕΜΠΟ Πάντειο Πανεπιστήμιο