Η ιδέα να μαζέψω μελωδίες που σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια μου ήρθε το καλοκαίρι. Καθόμουν στην αυλή της γιαγιάς μου και απολάμβανα ένα ποτηράκι Αξώτικη ρακή, όταν ένιωσα ένα παράξενο deja vu. Και για να σας προλάβω – όχι, στο φλάσμπακ του ντεζαβού ΔΕΝ ήμουν δέκα χρονών κι έπινα αλκοόλ που μου πρόσφερε η ίδια η γιαγιά μου. Ήμουν όμως εκεί, δεκαπέντε χρόνια πριν, στην ίδια θέση, ένα δροσερό καλοκαιριάτικο απόγευμα και έπαιζα στο GameBoy Color μία κασέτα Pokemon. Παραδόξως το μόνο που μου ήρθε ξεκάθαρα στο νου ήταν εκείνο το φοβερό τραγουδάκι που ακουγόταν όσο πολεμούσα hipsters εκπαιδευτές Pokemon. Και μετά ήρθαν όλα… Το theme song της σειράς Pokemon, εκείνο των Power Rangers, του Crash Bandicoot, του Super Mario… Τραγούδια από γνωστά κινούμενα σχέδια, από βιντεοπαιχνίδια και σειρές που κόλλησαν στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια της τρυφερής ηλικίας και κρύβονται μέχρι και σήμερα σε μια γωνιά του μυαλού μας σαν παλιά, σκονισμένα βιβλία.

Ξεκίνησα λοιπόν να φτιάχνω μία playlist με τέτοια κομμάτια για να τη βάλω κάποια Κυριακή στο Youtube του Frapress. Όταν όμως έπεσα πάνω σε ένα Dubstep remix των Pokemon, η playlist άλλαξε μορφή. Δεν είμαι φαν αυτού του είδους ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά μου φάνηκε ενδιαφέρουσα αυτή η μίξη του παλιού ήχου με τον καινούριο ακραίο ρυθμό του dubstep. Τελικά, κατέληξα να φτιάχνω άρθρο γιατί ήθελα να γράψω αυτή την εισαγωγή, καθώς και να πω μια-δυο προτάσεις για το κάθε τραγούδι.

Δεν τα έχω βάλει με κάποια συγκεκριμένη σειρά προτίμησης, ούτε πάνε κατά θέμα. Είναι με τη σειρά που μου ήρθαν στο μυαλό…

Αυτά. Βάλτε ακουστικά και ετοιμαστείτε για nostalgia boner.

1. Απολαύστε το soundtrack του παιχνιδιού μιξαρισμένο με έναν νέο δυναμικό ήχο. Και για όσους δεν είχαν την τύχη να πέσει μία από τις πλαστικές κασετούλες στα χέρια τους κάποιο μοιραίο καλοκαίρι, ακολουθεί το theme song από τη σειρά. Ε, αυτό δεν παίζει να μην το ξέρετε…

 

2. Συνεχίζουμε με το αθάνατο Tetris. Ποιος θα πίστευε πριν το 1984 ότι τα περιστρεφόμενα τουβλάκια θα είχαν τόση πλάκα ως βιντεοπαιχνίδι; Και ποιος θα πίστευε πως αυτό το παιχνίδι θα περιείχε ένα οχτάμπιτο τραγούδι που θα έμενε αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου;

 

3. Ένα έχω να πω: “GO-GO POWER RANGERS!“. (Στο 0:57 ξεκινάει το theme…)

 

4. Super Mario Bros: άλλο ένα παιχνίδι με ένα soundtrack που σημάδεψε τις αναμνήσεις μας, τις ζωές μας… Υπερβάλω; Ακούστε το παρακάτω κομμάτι, και αν ο ήχος του δε φέρει γλυκό χαμόγελο στο πρόσωπό σας τότε έχετε καρδιές φτιαγμένες από πέτρα… (ή απλά δεν παίξατε ποτέ σας το παιχνίδι. Παίζει κι αυτό.)

 

5. Ρε Naughty Dog, ποιο Uncharted και Last of Us μας τσαμπουνάς; ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ CRASH BANDICOOT! (βάλτε το κομμάτι κατευθείαν στο 0:54 και κοπανηθείτε στον ρυθμό που κάποτε συνόδευε το ψηφιακό αλεπουδάκι)

 

6. Και τώρα, τα soundtrack από τέσσερις ταινίες που λάτρεψα ως παιδί. Αν δεν έχετε δει κάποια από αυτές μάλλον πρέπει να τις δείτε ΤΩΡΑ.

 

7. Αίμα, βία και διαστροφή. Τι ωραίες αναμνήσεις! Δώστε του λίγο χρόνο… θα το θυμηθείτε. Στο 1:15 αρχίζει ο χαμός. (Finish Him! …Fatality!)

 

8. Δεν έπαιξα ποτέ μου το Zelda. Το παραδέχομαι. Νιώθω ντροπή, μα ναι. Φαντάζομαι ότι οι φαν του παιχνιδιού θα λατρέψουν τον ήχο που ακολουθεί όπως τον λάτρεψα κι εγώ δίχως να τον γνωρίζω καλά…

 

9.  Η μελωδία από τον Αστυνόμο Σαΐνη πάντα με έκανε να νιώθω σαν κακός καταστροφέας που καταστρώνει τα διαβολικά του σχέδια ενάντια στο ανθρώπινο είδος. Don’t ask me why.

 

10. Εντάξει, δεν άφησα το καλύτερο για το τέλος (αφήστε που δεν είναι καν dubstep), αλλά όπως και να το κάνει κανείς όλοι έχουμε λίγο-πολύ τα Στρουμφάκια στις καρδιές μας. Αν είστε και Prodigy fan θα σας αρέσει το παρακάτω mix μιας και το beat θυμίζει παλιά τους δουλειά.

 

Πείτε την αλήθεια: τώρα θα ψάξετε να ακούσετε και τα original – ίσως κι άλλα πολλά αντίστοιχα τραγούδια που ακούγατε ως παιδιά. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλά.

Καλό ταξίδι, λοιπόν, στις πικρόγλυκες παιδικές σας αναμνήσεις…

 

Σχόλια