Τι θα κάνατε αν βρίσκατε 400.000 ευρώ στο σπίτι του νεκρού νοικάρη σας; (Βραζιλία σου έρχομαι!). Θα τα παραδίδατε στην αστυνομία η μήπως θα μπαίνατε στον πειρασμό να τα κρατήσετε; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα-δίλημμα που έβαλε και τους πρωταγωνιστές μας σε μπελάδες.

Ο Tom Wright (James Franco) και σύζυγός του Anna (Kate Hudson), είναι ένα ζευγάρι Αμερικανών που ζει στο μουντό Λονδίνο και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Όταν ο γείτονας τους, που μένει ακριβώς από κάτω, πεθαίνει, η τύχη δείχνει να τους χαμογελά αφού στο σπίτι του υπάρχουν 400.000 δολάρια. Αν και αρχικά είναι διστακτικοί για το αν θα κρατήσουν τα χρήματα αποφασίζουν ότι το σχέδιο είναι απλό: το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πάρουν τα χρήματα και να χρησιμοποιήσουν μόνο όσα τους είναι απολύτως απαραίτητα, για να ξεχρεώσουν (μα αλήθεια είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;). Όπως είναι γνωστό όμως το εύκολο χρήμα πάντα επισύρει και μπελάδες! (ενταξει ίσως όχι στην ελληνική πραγματικότητα).

Η ταινία σε γενικές γραμμές έχει αποσπάσει αρκετά κακές κριτικές αφού το “δυνατό” καστ των ηθοποιών αλλά και των σεναριογράφων-σκηνοθετών μάλλον στάθηκε ανεπαρκές μπροστά στις προσδοκίες του κοινού. Από την δική μου μεριά θα έλεγα ότι ήταν λογικό, αφού το trailer της ταινίας παραήταν υπερβολικό (μόνο καταιγιστικές σκηνές δράσης και μυστηρίου) για μια τέτοια ταινία.

Η πρώτη αγγλική ταινία του Δανού σκηνοθέτη Henrik Ruben Genz πραγματεύεται το θέμα της οικονομικής ανέχειας και της ανθρώπινης απληστίας από μία αποστασιοποιημένη οπτική γωνία. Από την μια πλευρά πολύ καλό σκηνοθετικά γιατί ο θεατής παρακολουθεί τα γεγονότα έτσι όπως εξελίσσονται αλλά από την πλευρά δεν δημιουργείται κανένα συναίσθημα. Η σκηνοθεσία του Henrik Ruben Genz σε συνδυασμό με την καλή φωτογραφία αποδίδει στο μέγιστο το θέμα της ταινίας, δηλαδή το μουντό αστικό περιβάλλον με την εγκληματικότητα και την διαφθορά να ανθίζουν ολοένα και περισσότερο στο σύγχρονο Λονδίνο. Γεγονός που βοηθάει στο μέγιστο το θέμα του σεναρίου, την ανάγκη για μια αξιοπρεπή διαβίωση και το ηθικό δίλημμα που δημιουργείται όταν κάποιος δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει τα προς το ζην και βρίσκεται μπροστά στο μάννα εξ ουρανού.

Από υποκριτικής άποψης οι ηθοποιοί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το όνομα και την φήμη που έχουν στο Hollywood. O Tom Wilkinson στον στερεοτυπικό ρόλο του ηρωικού αστυνομικού John Holden δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία αλλά και πάλι θυμίζει έναν οποιοδήποτε Αμερικάνο αστυνομικό κοντά στην σύνταξη που έχουμε δει σε τόσες άλλες ταινίες. O Omar Sy στον ρόλο του Γάλλου βαρόνου είναι πολύ καλός αν και δεν έχει καμία σχέση με την ταινία Intouchables (2011) όπου και έκανε το ντεμπούτο του.

Οι δυο πρωταγωνιστές James Franco και Kate Hudson είναι δυο πολλοί καλοί ηθοποιοί ομολογουμένως, όμως στη συγκεκριμένη ταινία που υποδύονται το ερωτευμένο ζευγάρι τους λείπει η χημεία (ευτυχώς που όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια δεν είναι έτσι). Μάλλον ο James Franco με τόσες συνεχόμενες ταινίες έχει ξεχάσει να ενσαρκώνει τον κάθε ρόλο ξεχωριστά και απλά ακολουθεί μια συγκεκριμένη μανιέρα. Η τελευταία αξιόλογη ερμηνεία που έδωσε ήταν στην ταινία Third Person (2013) όπου και πάλι ήταν δευτεραγωνιστής.

Αν παρόλαυτα θέλετε να περάσετε ένα απόγευμα βλέποντας μια b-movie αγκαλιά με pop-corn κάτω από το αφράτο πάπλωμα είναι μια αρκετά καλή επιλογή.

Good People
55%Βαθμολογία
Σκηνοθεσία65%
Ερμηνείες40%
Σενάριο60%

Σχόλια