Οι Sex Pistols ήταν ένα βρετανικό punk rock συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1972 απο τους Steve Jones (αρχικός τραγουδιστής του συγκροτήματος) και Paul Cook (ντάμμερ). Το 1974 έγινε μέλος του συγκροτήματος, ο Glen Matlock (μπασίστας). Ένα χρόνο αργότερα με προτροπή του μάνατζερ τους, Malcolm McLaren, ο Jones έγινε ο κεντρικός κιθαρίστας της μπάντας και ο John Rotten (Lydon) επιλέχθηκε ως ο κεντρικός τραγουδιστής της. Το συγκρότημα αρχικά ονομάστηκε “QT Jones & His Sex Pistols” και εν συνεχεία μετονομάστηκε σε “Sex Pistols”. Μετά την αποχώρηση του Matlock το 1977, ο Sid Vicious έλαβε την θέση του μπασίστα.

sexpistols7677

Τα μέλη του συγκροτήματος(απο αριστερά προς δεξιά):Rotten, Jones, Matlock, Cook το 1976 (1η εικόνα). Vicious, Jones, Rotten, Cook to 1977 (2η εικόνα).

Το συγκρότημα στα 3 χρόνια μουσικής ζωής του (1975-1978), ηχογράφησε μόλις ένα άλμπουμ˙ που ωστόσο έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Στις 27 Οκτώβρη του 1977 η Virgin Records κυκλοφόρησε το μοναδικό στούντιο- άλμπουμ των Sex Pistols με παραγωγό τον Chris Thomas˙ το Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols “. Το εν λόγω άλμπουμ κατόρθωσε να ανέβει -σαν σήμερα- μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του, στις 12 Νοεμβρίου του 1977, στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών (UK Albums Chart), όπου παρέμεινε για 2 εβδομάδες. Ενώ θεωρείται ένα απο τα πιο σημαντικά άλμπουμ στην ιστορία της rock ˙καθώς επηρέασε την μουσική και άλλων punk συγκροτημάτων, αλλά και μουσικών εκτός του χώρου αυτού.

Η σπουδαιότητα του δίσκου είχε αναγνωριστεί ήδη απο το 1985, όταν οι αρθρογράφοι του NME (New Musical Express- μουσικό βρετανικό περιοδικό) το κατέταξαν στην 13η θέση με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών˙ενώ το 1993 το ψήφισαν ως το 3ο σπουδαιότερο. Αλλά και το μουσικό περιοδικό Rolling Stone το 1987, χαρακτήρισε το άλμπουμ ως το 2ο καλύτερο δίσκο των τελευταίων 20 ετών, πίσω απο το “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” των Beatles. Το ίδιο περιοδικό σε αφιερωμά του, το 2003 για τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών, το κατέταξε στην 41η θέση. Επιπλεόν το 1997 σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία απο το HMV Group, το Channel 4, The Guardian και Classic FM για τα κορυφαία άλμπουμ της χιλιετίας, έλαβε την 24η θέση. Τέλος το 2006 το περιοδικό Time το συμπεριέλαβε ανάμεσα στους 100 σπουδαίοτερους δίσκους, ενώ την ίδια εποχή το NME το ψήφισε ως το 4ο καλύτερο βρετανικό άλμπουμ.

Τον Μάρτιο του 1977 οι Sex Pistols εισέρχονται στη Wessex Sound Studios για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους single ” God Save the Queen”, για την επέτειο των 25 ετών διακυβέρνησης απο την βασίλισσα Ελισάβετ την Β΄. Η κυκλοφορία του, σόκαρε την κοινή γνώμη της Βρετανίας˙ καθώς για πρώτη φορά ένα συγκρότημα στρεφόταν τόσο ανοιχτά εναντίον του στέμματος.

Οι αρχές αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν την αναπαραγωγή του τραγουδιού ” God Save the Queen” στο έδαφος του  Ηνωμένου Βασιλείου. Το γεγονός αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει το συγκρότημα, που εξέπεμπε το τραγούδι σε όλη την χώρα απο ένα ποταμόπλοιο στον Τάμεση.

Ακόμα και κυβερνητικά μέλη είχαν τοποθετηθεί επι του ζητήματος, ζητώντας να κρεμαστούν τα μέλη του συγκροτήματος στην Πύλη των Προδοτών του Λονδίνου! Τόσο ο παραγωγός Chris Thomas όσο και ο Rotten είχαν δεχθεί επιθέσεις απο μοναρχικούς υποστηρικτές. Οι Sex Pistols είχαν καταστεί ο νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος για την αγγλική κοινωνία.

Τον Ιούνιο το συγκρότημα επιστρέφει για την ηχογράφηση του δεύτερου single, με διαφορετικό μπασίστα (Sid Vicious) αυτή την φορά, αφού ο McLaren είχε εγκαταλείψει την μπάντα. Εντούτοις η κυκλοφόρηση αυτού του single δεν γνώρισε την επιτυχία του πρώτου, για τον λόγο αυτό το συγκρότημα ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορούσε το πρώτο του άλμπουμ, στα τέλη του Οκτώβρη. Αξιοσημείωτο είναι πως κατά την διάρκεια των ηχογταφησεών του άλμπουμ, ο Jones ανέλαβε χρέη μπασίστα, καθώς ο Sid είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με Ηπατίτιδα˙ εξαιτίας της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Αρχική πρόθεση ήταν το άλμπουμ να τιτλοφορήθει “God Save Sex Pistols”. Εντούτοις μια φράση/έμπνευση του Steve Jones ήταν αρκετή για να βρεθεί ο τίτλος. Για την ακρίβεια ο κιθαρίστας του συγκροτήματος είχε αναφέρει σε μια συζήτηση την φράση“Never mind the bollocks” (“μην σε απασχολούν τα @ρχ!δ!@”), έκφραση προερχόμενη απο την εργατική τάξη˙ που σημαίνει “stop talking rubbish”( “σταμάτα να μιλάς βρόμικα”).

london 1977

Λονδίνο, 1977 (αριστερά). Ο Sid και ο Rotten σε συναλία του συγκροτήματος (δεξιά).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το άλμπουμ λογοκρίθηκε όσο κανένα άλλο στην ιστορία της μουσικής! Η αστυνομία του Λονδίνου “επισκεπτόταν” τα δισκοπωλεία της πόλης ζητώντας τους, να αφαιρέσουν άμεσα τις αφίσες του άλμπουμ απο τα καταστήματα τους, διότι κινδύνευαν με ποινική δίωξη για απρέπεια- όπως οριζόταν απο τον νόμο του 1899(!) για Πράξεις Άσεμνης Διαφήμισης. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της “Evening Standard” του Λονδίνου, η αστυνομία του Νόττινχαμ είχε συλλάβει έναν ιδιοκτήτη δισκοπωλείου˙ επειδή δεν είχε υπακούσει στις αστυνομικές υποδείξεις – να καλύψει δηλαδή την λέξη “bollocks”, απο το εξώφυλλο του άλμπουμ.

Εν τω μεταξύ η φήμη του άλμπουμ ολοένα και αυξανόταν˙ καθώς το θέμα λάμβανε πολιτικές αλλά και δικαστικές διαστάσεις, με τις εφημερίδες να κυκλοφορούν πρωτοσέλιδα με τίτλους όπως: “The album will last. The sleeve may not. ” (“Το άλμπουμ θα διαρκέσει. Ο βραχίωνας δεν μπορεί.”).

sex pistols

Η απαγόρευση του άλμπουμ απο τα βρετανικά ραδιόφωνα.

Στις 24 Νοεμβρίου το συγκρότημα οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία περί βωμολοχίας. Στο δικαστήριο ο δικηγόρος της μπάντας υποστήριξε πως η λέξη “bollocks” αποτελούσε υποκοριστικό για την λέξη κληρικός, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί η κατηγορία και το άλμπουμ να είναι πλέον νόμιμο και στην Βρετανία.

* Στις 24 Φεβρουαρίου οι Sex Pistols μπήκαν στο μουσείο Rock and Roll Hall of Fame, ωστόσο τα μέλη του συγκροτήματος αρνήθηκαν να παραστούν στην τελετή, καλώντας το μουσείο “a piss stain” (”έναν λεκέ απο ούρα”.)

** Sid ήσουν θεός της punk !!!!

Σχόλια