Οι  δύο αυτές έννοιες συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.’Ομως ταυτόχρονα διαφέρουν κατά πολυ.Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως έχουν την ίδια σημασία αλλά κάνουν λάθος.

Στην πραγματικότητα  μπορεί να είναι μόνον ο άνθρωπος που θεωρεί πως μόνος αυτός -άντε, και μερικοί ακόμη φίλοι, συγγενείς, άτομα της τάξης του, της αισθητικής του, της ιδεολογίας του- έχει ξεφύγει από την κατάσταση του ζώου και αντιμετωπίζει τους άλλους του είδους του ως ζώα, που έχουν την ανάγκη της φιλανθρωπίας του (ή της ζωοφιλίας του) και του οφείλουν ευγνωμοσύνη γι’ αυτήν. Η φιλανθρωπία συνήθως γίνεται από κάποια άτομα που έχουν μια κοινωνική αναγνώριση  και χρήματα.Αυτά τα  άτομα,συνήθως,προβάλλουν τον εαυτό τους και την θέση τους μέσω φιλανθρωπίας.Ουσιαστικά πιστεύουν οτι κάνουν ένα καλό για να φανούν και κυρίως να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Πόσες φορές προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης άνθρωποι που κάνουν ‘φιλανθρωπία’ προβάλλοντας τα πανάκριβα ρούχα  σε κυριλέ εκδηλώσεις και να στέκονται δίπλα απο ανθρώπους αρρώστους, δυστυχισμένους, φτωχούς,αστέγους μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν;

Που ουσιαστικά μπορεί καν να μην νοιάζονται για αυτούς,  απλά να δίνουν ένα ποσό για να φανούν και μετα να υποστηρίζουν  ότι έκαναν κάτι καλό ενώ ουσιαστικά ζουν σε πλήρη άγνοια τι πάει να πει δυστυχία.Βέβαια δεν χρειάζεται κάποιος να ζήσει την δυστυχία για να την καταλάβει.Εδώ έρχεται η έννοια ανθρωπισμός. Η σωστή σημασία του ανθρωπισμού είναι ν΄ αγαπάς τον συνάνθρωπό σου με σεβασμό προς αυτόν και με ισότητα προς το πρόσωπό του. Οι άνθρωποι που λειτουργούν, σύμφωνα με τον ανθρωπισμό, βοηθούν τους ανθρώπους τα ζώα οτιδήποτε που χρειάζεται βοήθεια, χωρίς διάκριση με ζήλο  και με εκτίμηση των αναγκών τους.Τα φώτα της δημοσιότητας δεν στρέφεται στον άνθρωπο που βοηθάει αλλά σε αυτόν που χρειάζεται και έχει ανάγκη απο βοήθεια.Κεντρικό θέμα του ανθρωπισμού είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή όχι να προβάλει ονόματα και για το θεαθήναι.

Ωστόσο πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις.Υπάρχουν άνθρωποι όπου κάνουν δωρεές χωρίς να θέλουν να αυτοπροβληθούν μόνο γιατί έχουν την ανάγκη να βοηθήσουν.Aυτοί είναι οι αληθινοί φιλάνθρωποι που νοιάζονται και προβάλλουν την αλληλεγγύη μέσω των πράξεων τους.Οι δωρεές ,δεν αμφιβάλλει κανείς ,ότι είναι χρήσιμες απο όποιον κι αν γίνονται αλλά το θέμα είναι να μην γίνεται ψεύτικα αλλά λειτουργώντας σωστά οι ανθρώπινες αξίες! Έτσι καταλήγουμε στον ανθρωπισμό!

Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι ωραίο, αλλά μόνο όταν γίνεται με χαρά, με όλη σου την καρδιά και με ελεύθερο πνεύμα.

Pearl Buck, Αμερικανίδα συγγραφέας (Νόμπελ 1938)

Σχόλια