Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του μέχρι σήμερα, ως ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά του στο χώρο του κινηματογράφου.

Σα σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου 1969, γεννήθηκε ένας από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς, Matthew David McConaughey στο Uvalde, Texas. Το 1980 μετακόμισε στο Longview, Texas, όπου φοίτησε στο Longview High School. Το φθινόπωρο του 1989 ξεκίνησε να φοιτά στο πανεπιστήμιο του Texas (University of Texas at Austin College of Communication) και αποφοίτησε την άνοιξη του 1993 με πτυχίο στον τομέα του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Το αρχικό του σχέδιο ήταν η Νομική, σύντομα όμως συνειδητοποίησε ότι το όνειρό του δεν ήταν να γίνει δικηγόρος (αλλά να υποδυθεί το δικηγόρο σε πολλές ταινίες!).

                                                                                                            YΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

H καριέρα του στο χώρο της υποκριτικής ξεκίνησε το 1991, παίρνοντας μέρος σε τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτάκια. Εν συνεχεία, ανέλαβε μικρούς ρόλους στις ταινίες “Dazed and Confused” (εικόνα), “Texas Chainsaw Massacre”, “Angels in the Outfield” και στην τηλεοπτική σειρά “Unsolved Mysteries”. Η εξαιρετική ερμηνεία του ως δικηγόρος στην ταινία “A time to kill”-1996, του πρόσφερε μεγαλύτερους και πρωταγωνιστικούς ρόλους μέχρι το 2000 σε ταινίες όπως “Contact”, “Amistad” και “The Newton Boys”.

123046__dazed_l

Με το νέο μιλλένιουμ, οι ρόλοι που ανέλαβε ήταν σε ρομαντικές κομεντί, όπως “The Wedding Planner” και “How to lose a guy in ten days”, εμφανίστηκε όμως και στην ταινία “Tiptoes” ως πυροσβέστης και στην “Two for the money” (εικόνα) πλάι στον Al Pacinο. Το 2005 πρωταγωνίστησε στην ταινία “Sahara” με την Penelope Cruz, ενώ την ίδια χρονιά ψηφίστηκε από το περιοδικό “People” ως ο πιο σέξυ άντρας της χρονιάς (ποια θα διαφωνούσε;!). To 2006 τον είδαμε με τη Sarah Jessica Parker στη ρομαντική κομεντί “Failure to Launch” και το 2008 στο “Tropic Thunder” του Ben Stiller.

Two_For_The_Money1

          Το 2012 ο McConaughey αναγνώρισε πως το να παίζει σε ρομαντικές κωμωδίες τον περιόριζε σε συγκεκριμένους ρόλους, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ψάχνει για άλλες δουλειές, διαφορετικές από αυτές που έκανε μέχρι τώρα. Έτσι λοιπόν, την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία “Magic Mike”, ενώ το 2013 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Dallas Buyers Club” (εικόνα), για τον οποίο έχασε 17 κιλά. Υποδυόμενος τον Ron Woodroof, έναν ηλεκτρολόγο που έπασχε από AIDS, κέρδισε βραβείο Χρυσής Σφαίρας και Academy Award ως ο καλύτερος ηθοποιός σε ταινία δράμα.

dallasbuyersclub

Το 2014 συμπρωταγωνίστησε με τον Woοdy Harrelson στην τηλεοπτική σειρά του HBO “True Detective”, όπου υποδυόταν τον Rust Cohle, έναν ιδιόρρυθμο, σκυθρωπό και ιδιαίτερα έξυπνο ντετέκτιβ, που επί 17 χρόνια κυνηγά έναν κατά συρροή δολοφόνο στη Louisiana. Η θρυλική ερμηνεία του στο True Detective του χάρισε το Critic’s Choice Television Award για τον καλύτερο ηθοποιό σε δράμα, και προτάθηκε για βραβείο Emmy, το οποίο όμως έχασε από τον Bryan Cranston.

Bd4b297d90f15ef48af2fbc0d9437dbb

Άλλες ταινίες του: “Lone star”-1996, “Thirteen Conversations About One Thing”-2001, “The Lincoln Lawyer”-2011, “Mud”-2012, “The Wolf of Wall Street”-2013 κ.ά

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

  • Ο McConaughey είναι παντρεμένος με τη Βραζιλιάνα παρουσιάστρια και μανεκέν Camila Alves, με την οποία έχει δυο γιούς και μια κόρη.
  • Το 2005, μετά τον τυφώνα Κατρίνα, διέσωσε πολλά ζώα τα οποία είχαν παρασυρθεί από τις πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη, καθώς και το 2006 στην Καλιφόρνια, έσωσε μια γάτα από δύο νεαρούς, οι οποίοι την είχαν περιλούσει με λακ, με σκοπό να της βάλουν φωτιά.
  • Είχε ψηφιστεί “ο πιο όμορφος άντρας” την τελευταία του χρονιά στο σχολείο.
  • Είναι πολύ καλός φίλος με τον Lance Armstrong και τον Jake Gyllenhaal.
  • Φοβάται τις περιστρεφόμενες πόρτες.
  • Μασάει καπνό.
  • Ο αγαπημένος του ηθοποιός είναι ο Paul Newman.
  • Ήταν υποψήφιος για το ρόλο του Jack στον Τιτανικό.
  • Το μότο του είναι “Just Keep Living”.
    _____

Τα τελευταία χρόνια τον βλέπουμε όλο και συχνότερα σε ταινίες υψηλού προϋπολογισμού, σε ρόλους πρωταγωνιστικούς και καθοριστικούς για την πορεία της ταινίας. Έχει αποδείξει την αξία του μέσα από δύσκολους, τραγικούς ρόλους και έχει συμβάλει στην άνοδο της ποιότητας του κινηματογράφου. Ελπίζω να μας δώσει πολλά ακόμα και να τον βλέπουμε όλο και περισσότερο, διατηρώντας πάντα το χαρακτηριστικό βλοσυρό του βλέμμα και το πνευματώδες (και ελαφρώς οινοπνευματώδες, καθώς υποδύεται τον αλκοολικό σε πολλές ταινίες) χιούμορ του.
Αναμένουμε τα καλύτερα!

Σχόλια