Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ισχυρίζονται ότι σχεδόν το 40% των ανθρώπων που επέζησαν του κλινικού θανάτου, περιγράφουν κάποιου είδους «ευαισθητοποίησης» πριν η καρδιά τους ξανάρχισε να χτυπά.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Sam Parnia, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, διήρκεσε 4 χρόνια και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 15 νοσοκομείων στις ΗΠΑ , το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία και μελέτησε πάνω από 2.060 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής.

«Ξέρουμε ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπάει. Αλλά, η συνειδητή επίγνωση φαίνεται να συνεχίζεται για μέχρι και τρία λεπτά στην περίοδο κατά την οποία η καρδιά δεν χτυπούσε , ακόμη και αν ο εγκέφαλος συνήθως “κλείνει” μέσα σε 20-30 δευτερόλεπτα, από τη στιγμή που η καρδιά σταματά να χτυπά», ανέφερε ο επικεφαλής καθηγητής.

Η ομάδα του Parnia εντόπισε 330 ασθενείς που επέζησαν μετά από καρδιακές προσβολές, 140 από τους οποίους ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους . Από όσους ερωτήθηκαν, το 61% είπε ότι δεν θυμάται τίποτα.

Oι υπόλοιποι, όμως, ασθενείς μπορούσαν να θυμηθούν περίπλοκες λεπτομέρειες. Ο καθηγητής Parnia λέει ότι ένας ασθενής μπόρεσε να περιγράψει  ό, τι συνέβαινε στο δωμάτιο, ενώ λάμβανε CPR, ακόμη και όταν η καρδιά του είχε σταματήσει.

«Ο άνθρωπος περιέγραψε  όλα όσα είχαν συμβεί στο δωμάτιο, αλλά το σημαντικότερο, άκουσε δύο μπιπ από ένα μηχάνημα που κάνει ένα θόρυβο σε διαστήματα τριών λεπτών. Φαινόταν πολύ αξιόπιστη και όλα όσα είπε είχαν συμβεί!»

Η διερεύνηση των ανθρώπων που «επέστρεψαν» στη σφαίρα της ζωής μετά το θάνατο έδειξε ότι το 46%  παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα των ψυχικών αναμνήσεων και το 2% έδειξε πλήρη επίγνωση των εξωσωματικών εμπειριών τους. Από εκείνους που ερωτήθηκαν, το 13% ισχυρίζεται ότι αισθάνθηκε να χωρίζεται από το σώμα του.

Κάποιοι ασθενείς μίλησαν για τις αναμνήσεις τους και περιέγραψαν εικόνες της οικογένειας ή και ζώα, ενώ αρκετοί μίλησαν για ένα λαμπερό φως.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νεότερη μελέτη δείχνει την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Πηγή: rt.com

Σχόλια