Το σημερινό μου άρθρο είναι αφιερωμένο σε έναν μουσικό διαγωνισμό που έλαβε χώρα για πρώτη φορά φέτος και δυστυχώς δεν διαδόθηκε στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ενδιαφερόμενους να το ακούνε για πρώτη φορά. Εγώ προσωπικά έλαβα συμμετοχή, μαθαίνοντας το όμως σχεδόν τελευταία στιγμή, δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου να ασχοληθώ εκτενέστερα και με την απαραίτητη προσοχή. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που γράφω σήμερα αυτό το άρθρο, ώστε κατ’ αρχάς όσοι δε το γνώριζαν, να το μάθουν, να το ψάξουν και αν θελήσουν, να λάβουν συμμετοχή του χρόνου και κατά δεύτερον να μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία, όσο είναι αυτό εφικτό, μέσα από αυτό τον αρκετά απαιτητικό θα έλεγα, διαγωνισμό.

Κατ’ αρχάς λίγα λόγια για την Oticons Faculty:

Η Oticons Ltd. είναι μια εταιρία ατζέντηδων που εκπροσωπεί μουσικούς και συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής από όλο τον κόσμο. Φέτος ξεκίνησε έναν διαγωνισμό σύνθεσης με σκοπό να αναδείξει φρέσκα μουσικά ταλέντα από όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί το αναλυτικό δελτίο τύπου:

Η Oticons Ltd., η πιο νέα και φιλόδοξη εταιρεία εκπροσώπησης συνθετών κινηματογραφικής μουσικής στον κόσμο, ανακοινώνει την έναρξη του Oticons Faculty Film Music Competition. Ο συγκεκριμένος θεσμός, που ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος στις 20 Απριλίου 2014, επιθυμεί να ανατρέψει τα σύγχρονα δεδομένα στην κινηματογραφική και την μουσική βιομηχανία! Για τον λόγο αυτό πρωταρχικός στόχος του διαγωνισμού είναι η εύρεση εξαιρετικών μουσικών ταλέντων από όλο τον κόσμο, που αξίζουν να ακουστούν και να κάνουν καριέρα ως συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής.

“Ο διαγωνισμός Oticons Faculty θέλει να στρέψει την προσοχή μας και πάλι στην Ποιότητα στην κινηματογραφική μουσική. Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ενδιαφερθεί να προσεγγίσει αυτό το σημαντικό ζήτημα κατά αυτό τον τρόπο”, δήλωσε η βραβευμένη με Όσκαρ συνθέτρια Ρέητσελ Πόρτμαν, η οποία στηρίζει το εγχείρημα από την θέση του κριτή. Πράγματι, το Oticons Faculty είναι ένας διαγωνισμός μοναδικού ύφους και περιεχομένου. Οι ίδιοι οι δημιουργοί του θεωρούν το συγκεκριμένο τους πόνημα μια δύσκολη αποστολή μεν, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουν το σκηνικό στον χώρο του κινηματογράφου και της κινηματογραφικής μουσικής.

Κατά γενική ομολογία, και αυτό πλέον δεν είναι μυστικό μεταξύ των επαγγελματιών του κινηματογράφου, η μουσική, παρότι για όλους αποτελεί ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία μιας κινηματογραφικής ταινίας, τα τελευταία χρόνια δίνει μια εντύπωση… στασιμότητας και κοινότυπου ύφους και προβλεψιμότητας. Όλα αυτά είναι σε τέτοιο βαθμό που η τελική εντύπωση που τελικά οι επαγγελματίες ή οι φίλοι του σινεμά έχουν πια, να είναι πως σχεδόν όλα τα original score που συνθέτονται πλέον μοιάζουν σχεδόν ίδια μεταξύ τους…

Αυτό το προφανές πλέον και πολυδιάστατο – σε συνέπειες – πρόβλημα, αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών της Oticons για την δημιουργία του διαγωνισμού Oticons Faculty. Για πρώτη φορά ξεκίνησε φέτος στις 20 Απριλίου 2014 αλλά στόχος τους είναι να τον επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο! Ελπίζουν έτσι να μπορέσουν να συμβάλλουν στην μελλοντική αναδιαμόρφωση ενός νέου σκηνικού για τον στίβο της κινηματογραφικής μουσικής.

OTICONS FACULTY: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κάθε βήμα αυτού του διαγωνισμού γίνεται εξ ολοκλήρου online, στη διαδικτυακή πλατφόμα του διαγωνισμού (http://faculty.oticons.com). Εγγραφή, καταχώρηση (upload) των συμμετοχών, ακόμα και η ψηφοφορία και η τελική συνεδρίαση των κριτών!

OTICONS FACULTY: ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Oticons Faculty συμμετέχουν μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους, πολυβραβευμένους και σημαντικούς συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής!

LALO SCHIFRIN – Πρύτανης του Faculty (“Επικίνδυνες Αποστολές”, “Βρώμικος Χάρυ”, “Bullitt” και πάνω από 100 άλλα original scores)

DIRK BROSSÉ – Πρόεδρος Κριτικής Έπιτροπής (Συνθέτης, Μαέστρος του “Star Wars in Concert World Tour”)

JEFF ATMAJIAN – Ενορχηστρωτής (“Σκοτεινός Ιππότης”, “King Kong”)

HARRY GREGSON-WILLIAMS – Συνθέτης (“Shrek”, “ΠΑΙΧΝΙΔΙ Κατασκόπων”)

JAN A.P. KACZMAREK – Βραβευμένος με Όσκαρ Συνθέτης (“Ψάχνοντας την Χώρα του Ποτέ”, “Άπιστη”)

JESPER KYD – Συνθέτης (“Assassin’s Creed”, “Hitman” videogames)

RACHEL PORTMAN – Βραβευμένη με Όσκαρ Συνθέτρια (“Chocolat”, “Μη Μ’Αφήσεις Ποτέ”, “Μια Μέρα”)

ATTICUS ROSS – Βραβευμένος με Όσκαρ Συνθέτης (“Social Network”, “Το Κορίτσι με το Τατουάζ”)

SHIGERU UMEBAYASHI – Συνθέτης (“Ερωτική Επιθυμία”, “Ιπτάμενα Στιλέτα”)

STEPHEN WARBECK – Βραβευμένος με Όσκαρ Συνθέτης (“Ερωτευμένος Σέξπηρ”, “Billy Elliott”)

 

Τώρα, όσον αφορά την προσωπική μου εμπειρία, αυτό που έχω να επισημάνω και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι μιλάμε για έναν, με όλη την έννοια της λέξης, “ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ”…και τι θέλω να πω με αυτό; Θέλω να πω ότι δεν είναι αυτό που φαντάζεται ο καθένας εκ πρώτης όψεως, δηλαδή φτιάχνω ένα κομματάκι και απλά το στέλνω διαδικτυακά. Αντιθέτως, είναι αρκετά πιο περίπλοκο, απαιτεί χρόνο, διάθεση και έμπνευση της στιγμής. Όλα αυτά τα λέω, γιατί το μεγαλύτερο λάθος που έκανα ήταν ότι ελλείψει χρόνου, έστειλα μουσική που ήδη είχα συνθέσει, προσπαθώντας να την προσαρμόσω στα θέλω τους. Ουσιαστικά όμως, αυτό που ζητάνε εκείνοι, είναι να δουν ότι μπορείς να συνθέσεις με τους όρους ενός πραγματικού σκηνοθέτη και το βασικότερο, με περιορισμό στη χρονική διάρκεια ενός μουσικού κομματιού, καθώς όπως είναι λογικό μια συγκεκριμένη σκηνή μιας ταινίας δεν είναι ατελείωτη και προφανώς δε διαρκεί όσο εμείς θα θέλαμε.

Καταλήγοντας θα ήθελα να παροτρύνω όσους ασχολούνται με το αντικείμενο, να ενημερωθούν και να λάβουν συμμετοχή στο διαγωνισμό του χρόνου ή ακόμα και τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, το οποίο δυστυχώς παραμένει ανεκμετάλλευτο και άγνωστο προς τα έξω. Επίσης θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή εμπειρία, καθώς και ευκαιρία να δοκιμάσεις τις δυνατότητες σου, έχοντας απέναντι σου πολύ μεγάλους ανταγωνιστές που σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη και επαγγελματίες του χώρου. Τέλος, σημαντικό να αναφέρω ότι για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτούντα 80 ευρώ.

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για συμμετοχή στον διαγωνισμό, την φόρμα εγγραφής αλλά και την πλήρη λίστα με την κριτική επιτροπή και τα ΒΡΑΒΕΙΑ για τους νικητές, στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://faculty.oticons.com

 

Σχόλια