Εν έτει 2014, το σύγχρονο ποδόσφαιρο μάς έχει συνηθίσει σε ομάδες “οικονομικά μεγαθήρια”. Άραβες, Ρώσοι, Αμερικάνοι και πολλοί άλλοι κροίσοι ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για μετεγγραφές και συμβόλαια, θεωρώντας πως το χρήμα φέρνει τις επιτυχίες. Εν μέρει αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο υπάρχουν και παραδείγματα που μας δείχνουν το αντίθετο. Ένα από αυτά είναι και η Atletico Μαδρίτης.
Όταν σε ένα πρωτάθλημα που κυριαρχεί η οικονομική ανισότητα συμμετέχουν 2 από τις ισχυρότερες ομάδες του ποδοσφαιρικού πλανήτη προφανώς είναι δύσκολο να διακριθείς. Real και Barcelona είναι δύο ομάδες που έχουν χαρίσει στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας, ωστόσο οι επιτυχίες τους στηρίζονται κατά κύριο λόγο στο πακτωλό χρημάτων που κατά καιρούς ξοδεύουν για μετεγγραφές και συμβόλαια. Messi, C. Ronaldo, Neymar, Bale, Suarez, James είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα. Από την άλλη, μια ομάδα με τέτοια ονόματα είναι αναμενόμενο, πέρα από επιτυχίες εντός γηπέδου, να καρπώνεται και υπέρογκα πόσα εξαιτίας του μάρκετινγκ. Πώς λοιπόν θα μπορέσεις να κοντράρεις τέτοιους γίγαντες; Την απάντηση βρήκαν οι ιθύνοντες της Atletico και είναι πολύ απλή. Σωστοί άνθρωποι σε σωστές θέσεις και προπάντων σωστές επιλογές!
Λίγα λόγια για την ιστορία της ομάδας
Η ομάδα ιδρύθηκε το 1903 από 3 Βάσκους φοιτητές. Η αρχική ιδέα τους ήταν να φτιάξουν στη Μαδρίτη ένα παράρτημα της αγαπημένης του Athletic Bilbao. Έτσι και έγινε. Τα πρώτα χρόνια, η ομάδα είχε για χρώματα στη φανέλα το λευκό και το μπλε, ενώ σήμερα αγωνίζεται με επίσημα χρώματα το λευκό και το κόκκινο, εξού και το ‘’Rojiblancos’’. Το γήπεδο της ομάδας είναι το Estadio Vicente Calderón και έχει χωρητικότητα 55.000 θέσεις. Την τροπαιοθήκη της ομάδας κοσμούν μεταξύ άλλων 10 κύπελα του πρωταθλήματος Ισπανίας, 10 κύπελα του Copa del Rey και 2 κύπελα Europa League. Μερικοί εκ των σημαντικότερων παικτών που κατά καιρούς φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας είναι οι Adelardo, Luis Aragonés, Adrián Escudero και πιο πρόσφατα F. Torres, Sergio Agüero, R. Falcao, Diego Costa και άλλοι.
Management & Marketing
Το 2010, η ομάδα από τη Μαδρίτη βρισκόταν σε εφιαλτική κατάσταση. Τα χρέη της άγγιζαν τα 500,000,000 ευρώ ενώ τα έσοδά της ίσα ίσα κάλυπταν τους μισθούς των στελεχών της. Για να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα, η τότε διοίκηση αποφάσισε να αναπροσαρμόσει την οργάνωση του συλλόγου στηριζόμενη στους εξής τομείς:
- Πρόσληψη ικανών οικονομολόγων και τοποθέτησή τους σε καίρια διοικητικά πόστα
- Ανάπτυξη του τμήματος scout
- Βελτίωση και στήριξη των ακαδημιών της
- Εύρεση χορηγών
- Βελτίωση του marketing
- Περιορισμός των δαπανών στο ελάχιστο
- Συγκράτηση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα
- Στοχευμένες μεταγγραφικές κινήσεις
- Πώληση πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών
Το παραπάνω πλάνο στην ουσία είναι ο απαραίτητος προγραμματισμός που θα πρέπει να έχει μια ομάδα (οποιουδήποτε αθλήματος) ώστε να ανελιχθεί, οικονομικά για αρχή και αγωνιστικά εν καιρώ. Η Atletico κατάφερε και τα δύο μόλις σε 5 χρόνια. Φυσικά, η σωστή στελέχωση τόσο του αγωνιστικού όσο και του διοικητικού τμήματος είναι ο κοινός παρονομαστής. Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι Rojiblancos είχαν την τύχη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ώστε να έχουν στις τάξεις τους επιθετικούς που όχι μόνο σκόραραν κατά ριπάς, αλλά τους απέφεραν και τρομερά έσοδα πουλώντας τους σε άλλες ομάδες. Πιο συγκεκριμένα :
Παίχτες | Αγορά από και ποσό | Πώληση πού και πόσο |
Torres | Ακαδημίες | 38,000,000 – Liverpool |
Aguero | 23.000.000 – Independiente | 45.000.000 – Man City |
Falcao | 45.000.000 – Porto | 60.000.000 – Monaco |
Diego Costa | 1.500.000 – Valladolid | 40.000.000 – Chelsea |
Σύνολο | 69.000.000 ευρώ | 183.000.000 ευρώ |
Τσόλο και ομοιογένεια
Το χτίσιμο της ομάδας μπορεί να έχει αρχίσει καιρό τώρα, ωστόσο η χρονιά που μας πέρασε κατά κοινή ομολογία ήταν η πιο πετυχημένη για την ομάδα. Ο απολογισμός της περσινής χρονιάς είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ισπανία, η παρουσία στον τελικό του Champions League και η κατάκτηση του Super Cup απέναντι στη μεγάλη αντίπαλο Real. Όλα τα παραπάνω οφείλονται στον ιδιότροπο αλλά τρομερά ταλαντούχο Diego (Cholo) Simeone. Ο Αργεντίνος προπονητής, από το Δεκέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα η οποία ξέρει πώς να φέρνει αποτελέσματα αποδίδοντας συγχρόνως όμορφο ποδόσφαιρο. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης πως η ομάδα διατηρεί το επίπεδό της παρόλο που οι αλλαγές στο ρόστερ της είναι συχνές και αρκετές. Μόνο φέτος πούλησε 5 βασικούς της. Βέβαια, τακτική του συλλόγου είναι, όπως αναφέρθηκε, οι στοχευμένες επιλογές. Έτσι, αν και έχασε το κανόνι της Diego Costa για 40.000.000 ευρώ, τον αντικατέστησε με τον εξίσου ικανό Mario Madzukic για τα μισά χρήματα. Το ίδιο έκανε και για τους υπόλοιπους. Παράλληλα, τόσο η ομάδα όσο και ο προπονητής της δεν διστάζουν να επενδύσουν σε νέα πρόσωπα ξοδεύοντας ουκ ολίγα χρήματα τα οποία ξέρουν πως θα αποδώσουν τα μέγιστα αργότερα. Έτσι, φτιάχνοντας μια δυνατή ομάδα, η Atletico αυξάνει τα έσοδα της μέσω των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και των μεγάλων χορηγών που έχει λόγω των επιτυχιών της (Azerbaijan, Nike) και λιγοστεύει τα χρέη της κινούμενη, όπως φαίνεται, στο σωστό δρόμο.
Συνοψίζοντας, παρατηρούμε πως όπως και στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο δεν φέρνουν την ευτυχία μόνο τα χρήματα. Οι άλλες δύο ισχυρές ομάδες της Ισπανίας φαίνεται πως το έχουν ξεχάσει αυτό, καθώς ξοδεύουν ασύστολα αγοράζοντας ό,τι θεωρητικά καλύτερο κυκλοφορεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα χρέη τους συνεχώς να διογκώνονται και οι νίκες τους να είναι συχνά μόνο νίκες πρεστίζ. Δεν λέω πως Real και Barcelona δεν μπορούν εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας τους και τρόπαια να κατακτήσουν και έσοδα να έχουν, ωστόσο άλλο είναι να παίρνεις το πρωτάθλημα και το Champions League ξοδεύοντας εκατομμύρια για μετεγγραφές και συμβόλαια, και άλλο να το κάνεις με το 1/3 των χρημάτων αυτών…