Συνέχεια του θέματος με τα sample (βλ. εδώ) :

 

  •     Rza – The Grunge (Prod. by The Rza): Ο διάσημος παραγωγός της παρέας των Wu Tang Clan, χρησιμοποιεί ως χαλί για την παραγωγή του, το “Looking out my window” του Tom Jones, κομμάτι το οποίο χορεύεται κι από B-Boys.

 

 

 

  •     Masta Ace – Block episode (Prod. by Luis Tineo): Ξανά Masta Ace όπως και στο part 1 κι αγαπημένο κομμάτι, με το sample να είναι απο ένα τραγούδι Αργεντίνικης καταγωγής, το “Lo Mismo Que Tu”.

 

 

 

  • Wu Tang Clan – C.R.E.A.M (Prod. by the RZA): Από τα πιο κλασσικά κομμάτια στην ιστορία του χιπ χοπ, με τη βασική λούπα να έιναι από ένα γυναικείο soul συγκρότημα με το όνομα “The Charmels”.

 

 

 

  •     Cypress Hill – Illusions (Prod. by Muggs): Από το τρίτο LP των Cypress Hill, με τα χαρακτηριστικά ατμοσφαιρικά και σκοτεινά beats. Ο Muggs σαμπλάρει εδώ τον τζαζ βιμπραφονίστα Gary Parton και το “Las Vegas Tango”.

 

 

 

  •     Jedi Mind Tricks – Heavenly Divine (Prod. by the Stoupe): Οι Jedi Mind Tricks και συγκεκριμένα ο Stoupe που μέχρι πριν κάποια χρόνια έφτιαχνε τις μουσικές τους αρέσκεται συχνά στο να φτιάχνει επικού τύπου beats με βιολιά κτλ, κι αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο έχει σαμπλαριστεί Vivaldi.

 

 

 

  • Gangstarr – Check the technique (Prod. by DJ Premier): Ο Premier εδώ χρησιμοποίησε ένα αρκετά γνωστό κομμάτι της Marlena Shaw το California Soul.

 

 

 

  •     Rza – You don’t own me (Prod. by the Rza): Και με τον κύριο που ξεκινησαμε θα κλείσουμε τη λίστα. Στην προκειμένη σαμπλάρει ένα μελωδικό ποπ κομμάτι της δεκαετίας του 1960 με όμορφο τρόπο.

 

 

 

Κλείνοντας, να πούμε πως το ψάξιμο των sample είναι κάτι πολύ όμορφο σα διαδικασία για όλους όσους ενδιαφέρει η παραγωγή είτε ενεργητικά σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε παθητικό ως ακροατές απλά. Παλιότερα αυτό ήταν αρκετά πιο δύσκολο, μιας και γινόταν κυρίως με το ψάξιμο παλιών δίσκων αποκλειστικά ή ανταλλαγής κασσεττών, αλλά τώρα πια η τεχνολογία μας βοηθάει αρκετά αφού υπάρχει μέχρι και σελίδα, το whosampled.com στην οποία υπάρχει πολύ υλικό και στην οποία βρίσκονται πράγματα που προσωπικά πχ έψαχνα χρόνια. Σε όσους αρέσει πιο ενεργητικά το ψάξιμο των sample ωστόσο, (πέρα από το γεγονός πως κάτι τετοιο φυσικά μπορεί να προκύψει παντού, πχ να ακούσεις το όριτζιναλ κομμάτι σε ένα μπαρ και να ρωτήσεις) έχω να προτείνω κάποιες συλλογές-σειρές άλμπουμ που περιέχουν κυρίως μαύρης προέλευσης μουσική η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετά κλασσικά χιπ χοπ κομμάτια, μερικά τα οποία βρίσκονται και στα 2 αυτά άρθρα.

 

Οι συλλογές αυτές είναι η “Dusty Fingers” (νομίζω γύρω στα 16-17 δισκάκια έχουν βγει, έχει αρκετά rare πραγματάκια μέσα),  η “Ultimate Breaks and Beats” (25 άλμπουμ, περίοδος υλικού 1966-1984) και τα compilation δισκάκια “Super breaks vol.1-3” (δε γνωρίζω σίγουρα αν έχουν βγει παραπάνω άλμπουμ σε αυτή τη σειρά).

του Χρήστου Φαληρέα

Σχόλια