Πριν από 33 χρόνια στις 25 Νοεμβρίου του 1981 ήρθε στον κόσμο ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα. Ο λόγος για τον τέως Ισπανό χαφ της Real Μαδρίτης και νυν της Bayern Μονάχου  Xabier “Xabi” Alonso Olano . Γεννημένος σε ποδοσφαιρική οικογένεια , με τον πατέρα του να έχει κατακτήσει το ισπανικό πρωτάθλημα 2 φορές με την Real Sociedad και μια με την Barcelona και να έχει χρησθεί 20 φορές διεθνής  , προφανώς και θα είχε ταλέντο με την μπάλα στα πόδια. Γεννήθηκε στην περιοχή Tolosa καθώς έχει Βάσκικες ρίζες, και έζησε μέχρι τα 6 του στη Βαρκελώνη. Η ποδοσφαιρική του πορεία μπορεί να έχει μόλις 5 σταθμούς ωστόσο οι διακρίσεις που έχει κερδίσει σε αυτά τα 12 χρόνια καριέρας (ατομικές και συλλογικές) είναι  πάρα πολλές στον αριθμό και εξίσου  πολύ σημαντικές.

Xabi-Alonso-Spain-Euro-2012-HD-Wallpapers

Πρώτα χρόνια

 

Το ποδοσφαιρικό του ταλέντο άρχισε να εμφανίζεται από πολύ μικρή ηλικία καθώς όλη του η καθημερινότητα είχε σχέση με την μπάλα. Με τον πατέρα του να τον καθοδηγεί και να του μαθαίνει τα μυστικά του παιχνιδιού ο μικρός τότε Xabier παρουσίαζε συνεχώς αλματώδη εξέλιξη ως προς την τεχνική . Η νοοτροπία του πατέρα του ήταν τέτοια που οδήγησε τον γιό του στο να ανακαλύψει την σημερινή θέση που αγωνίζεται στο γήπεδο δίνοντας βάση στις αμυντικές αρετές που θα πρέπει να διαθέτει ένας παίχτης καθώς και στην αξία της πάσας .

Στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα είχε για συνοδοιπόρο άλλον ένα σπουδαίο Ισπανό μέσο τον συνομήλικο του Mikel Arteta. Οι διό τους ήταν αχώριστοί φίλοι ενώ φιλοδοξούσαν να αγωνιστούν μαζί στην κοινή τους αγαπημένη Real Sociedad. Τελικά σε ηλικία 18 χρονών ο ένας βρέθηκε στην μικρή ομάδα της Real Sociedad και ο άλλος στη μικρή ομάδα της Barcelona.

 

Ποδοσφαιρικοί σταθμοί

 

images (4)

Η καριέρα του Xabi Alonso περιλαμβάνει 4 γνωστούς συλλόγους και έναν σχετικά άγνωστο . Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε με τη Real Sociedad to 1999. Εκεί αφού αγωνίστηκε σε 39 αγώνες με τη δεύτερη ομάδα καθώς και για 14 δανεικός στη Ειμπαρ έκανε τη πρώτη του επίσημη εμφάνιση  με τη πρώτη ομάδα της Real Sociedad  πριν κλείσει τα 19 του.   Ένα χρόνο αργότερο πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της αγαπημένης του ομάδας, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Για 4 χρόνια αναδεικνύει συνεχώς το πλούσιο ταλέντο του και αποτελεί τον παίχτη κλειδί της ομάδας του. Ως αποτέλεσμα των τρομερών του εμφανίσεων  η ομάδα καταφέρνει να τερματίσει στην 2η θέση της La Liga,  υψηλότερη θέση του πρωταθλήματος στην ιστορία της. Οι εμφανίσεις του είναι τέτοιες που του εξασφαλίζουν μια θέση στην εθνική της χώρας του για το  Euro 2004 καθώς και μετεγγραφή στην ιστορική ομάδα της Liverpool.

 

                                                                         images (5)                                                                           

 

Η χρονική στιγμή που εντάχθηκε ο Ισπανός μέσος στους κόκκινους αν μη τι άλλο ήταν ιδανική τόσο για τον ίδιο όσο και για την νέα του ομάδα. Αυτό γιατί το τέλος της χρονιάς βρήκε την Liverpool πρωταθλήτρια Ευρώπης ύστερα από την επικράτηση της στον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολής απέναντι στη Milan. Η παρουσία του στο Anfield τα 5 χρόνια που αγωνίστηκε έκανε τον Alonso έναν από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ στο νησί και φυσικά σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Πέρα από αυτό ο ψυχισμός του ήταν τέτοιος που δημιούργησε δυνατούς δεσμούς με τους οπαδούς των Reds που τον επευφημούν και μέχρι προσφάτως ανέμεναν την επιστροφή του . Τα 5 χρόνια του στη Liverpool συμμετείχε σε 210 αγώνες.

74250651  104bHull+City+v+Liverpool+Premier+League+9VIw32qtHdFlliverpool_fc_xabi_alonso_1920x1200_61066

 

070real madrid

 

 

Παρόλο που ο Xabi Alonso εξέφραζε συνεχώς την πεποίθηση του να μείνει για πάντα στο Liverpool τη χρονιά 2009-2010 η δελεαστική οικονομικά πρόταση της Real Madrid από την μία πλευρά καθώς και οι διαφορές του με τον προπονητή της ομάδας Rafa Benitez από την άλλη τον οδήγησαν στη Βασίλισσα η οποία αποζημίωσε την Liverpool με 30,000,000euro .

Όπως αποδείχθηκε η συγκεκριμένη κίνηση των κόκκινων ήταν τραγικό λάθος καθώς για πολλά χρόνια δεν μπόρεσε να καλύψει το τεράστιο κενό του. Η Real Μαδρίτης θέλοντας να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Barcelona ξόδεψε λίγο πολύ εκείνη την χρονιά 260,000,000 euro για να φέρει στο Bernabeou τους Cristiano Ronaldo, Kaka, Xabi Alonso, Benzema και Albiol . Ο ‘’κοκκινογένης’’ , όπως  συνηθίζουν να τον φωνάζουν στην Ισπανία για άλλη μια φορά θα αποτελέσει τον παίχτη κλειδί μεταξύ άμυνας και κέντρου. Οι ικανότητες του είναι τέτοιες που τον κάνουν υπέρ-πολύτιμο για το παιχνίδι της Real και  με αποτέλεσμα τα 5 χρόνια που έμεινε στην ομάδα να έχει λείψει από την βασική εντεκάδα ελάχιστες φορές. Σημαντική η συμβολή του επίσης στο δέκατο ευρωπαϊκό τρόπαιο της βασίλισσας παρόλο που δεν αγωνίστηκε στον τελικό λόγο τιμωρίας.

alonso_realmadrid_getty_110213     Xabi_Alonso_(Real_Valladolid-Real_Madrid)   alonso_realmadrid_getty_110213

 

 

medium

 

 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε , ενώ η παραμονή του σύμφωνα με το σχεδιασμό της Real έδειχνε δεδομένη , αν και οι φήμες οργίαζαν πως θα επιστρέψει στη Liverpool , εν τέλει κατέληξε στο Μόναχο και την Bayern.Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε και ο τραυματισμός της τελευταίας στιγμής του Xabi Martinez. Η μετεγγραφή κόστισε κοντά στα 10,000,000 ευρώ .

88alonso-dailymail

Εθνική Ισπανίας

Xabi-Alonso-Spain-2014-WallpaperΠέρα από τις  ομάδες που έχει αγωνιστεί ο Xabi Alonso , πολύτιμο εργαλεία αποτελεί και για την εθνική ομάδα της χώρας του. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις εθνικές διοργανώσεις, όντας βασικό κομμάτι του τρόπου παιχνιδιού της Ισπανίας  και φυσικά καμαρώνει για τις 3 κατακτήσεις του Ευρωπαϊκού κυπέλου καθώς και τη μια του παγκόσμιου.

 

Συμμετοχές

ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΚΟΛ
Real Sociedad 123 10
Liverpool 210 19
Real Madrid+ 236 6
Bayern Munich  5
Εθνική Ισπανίας+ 113 16

 

!!!έχει αγωνιστεί επίσης δανεικός από την Real Sociedad στην Eibar την χρονιά 2000-2001 έχοντας 14 συμμετοχές.

Χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του

images (2)

Η θέση που αγωνίζεται είναι αυτή του αμυντικού χαφ και ενίοτε και του κεντρικού χαφ. Η σωματοδομή του είναι τέτοια που τον βοηθάει τόσο στο ψηλό όσο και στο δυνατό παιχνίδι αφού έχει ύψος 1,83m και βάρος 78 kg .Τα στοιχεία για τα οποία διακρίνεται είναι :

 

Μαρκάρισμα(τόσο ζώνη όσο και man to man) Passing game Τακτική πειθαρχεία
Τάκλιν Δημιουργικότητα Ηγετικότητα
Αντιμετώπιση ψηλού παιχνιδιού Τοποθέτηση στο χώρο Ομαδικότητα
Φυσικά προσόντα(αντοχή –ταχύτητα) δύναμη πείρα
τεχνική Μακρινές μπαλιές Μακρινά σουτ

 

Συμπέρασμα

 

Ο Xabi Alonso είναι ένας τρομερός χαφ που παρότι αγωνίζεται μπροστά από την άμυνα και έχει ανασταλτικά καθήκοντα έχει την ικανότητα να δημιουργεί παιχνίδι. Επίσης  συμμετέχει στις επιθέσεις και ξέρει να χτίζει με πάσες ,κοντινές ή μακρινές φάσεις για γκολ. Ταιριάζει και προσαρμόζεται σε κάθε σύστημα καθώς διαθέτει υψηλή τεχνική και τακτική κατανόηση και πειθαρχεία. Κάθε προπονητής θα ήθελε να δουλεύει μαζί του αφού πέρα από άριστος επαγγελματίας εντός γηπέδου,  σπάνια δημιουργεί πρόβλημα . Τέλος μπορεί να έχει φτάσει πλέον στα 33 ωστόσο ήδη φαίνεται το λάθος της Real να τον πουλήσει ενώ υπό της οδηγίες του Guardiola σίγουρα θα ανταπεξέλθει σε κάθε απαίτηση της νέας του ομάδας.

Σχόλια