Η ταινία-επιστροφή (ερμηνευτικά) του Gerard Depardieu βγαίνει σε λίγες μέρες στους ελληνικούς κινηματογράφους αλλά έχοντας την ευκαιρία να την παρακολουθήσω στις Νύχτες Πρεμιέρας σας δίνω μια μικρή γεύση….

H καταρρέουσα σταδιοδρομία σε ένα μόνο βράδυ του πρώην επικεφαλή του ΔΝΤ (και πιθανολογούμενα υποψηφίου πρόεδρου της Γαλλίας) Dominique Strauss-Kahn παρουσιάζεται μοναδικά από τον σκηνοθέτη Abel Ferrara στην ωμή και προκλητική ταινία με τίτλο “Welcome to New York,” η οποία προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις Κάννες φέτος. Έχοντας αλλάξει τα ονόματα των πρωταγωνιστών ο Ferrara και o συν-σεναριογράφος Chris Ζois (“New Rose Hotel,” “The Blackout”) ώστε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, δίνουν την δική τους οπτική σχετικά με το τι συνέβη το πρωί της 14 του Μάη 2011. Όταν Strauss-Kahn φέρεται να ανάγκασε σεξουαλικά την καμαριέρα Nafissatou Diallo στο ξενοδοχείο Sofitel όπου και διέμενε στο Μanhatan. Λίγους μήνες αργότερα κρίνεται αθώος αλλά παρόλαυτα γίνεται ένας χρηματικός διακανονισμός μεταξύ κατηγορουμένου και θύματος.

Mετά το πρώτο αδιάφορα ερμηνευτικά μισάωρο όπου βλέπουμε τον Jerard Depardieu να επιδίδεται σε κάθε είδους σεξουαλικά όργια (καθότι sex maniac στην ταινία) έρχεται η ώρα της σύλληψης. Αρχικά το χαρακτηριστικό ρουθούνισμα του ηθοποιού υποδηλώνει την ενόχληση του για την κατάσταση. Είτε αυτοσχεδιασμός του ηθοποιού έδωσε μια ιδιαίτερη πινελιά στην σκηνή της σύλληψης. Ακόμα η ταπεινωτική στιγμή της γύμνιας, για τον Devereaux, είναι μια αρκετά τολμηρή σκηνή αφού επιβάλλεται ο Jerard Depardieu να αυτο-εκτεθεί και μάλιστα άκρως επιτυχήμενα.

Τέλος πραγματική αποκάλυψη της ταινίας είναι η Jacueline Bisset (Simone) ως πολύπαθη σύζυγος Devereaux. Η πρώτη μεγάλη σκηνή της με Depardieu προς το τέλος της ταινίας στο πολυτελές νοικιασμένο σπίτι στο Μανχάταν, φαίνεται αρκετά θεατρική και κλειστοφοβική, αλλά και συγχρόνως τεταμένη. Η Simone ξεσπά αφού βλέπει ότι η ζωή τους καταστρέφεται λόγω των παθών του συζύγου τους αλλά παράλληλα είναι και βέβαιη ότι έχει την εξουσία στα χέρια της.

Σίγουρα πάντως στο τέλος η ταινία δίνει τροφή για σκέψη έχοντας θίξει θέματα όπως ο σεξουαλικός εθισμός και η αλλιωτική επίδραση του πλούτου και της εξουσίας πάνω στον άθρωπο.
Η συνέχεια επί της οθόνης

Welcome To New York
80%Βαθμολογία
Σκηνοθεσία70%
Ερμηνείες89%
Υπόθεση80%

Σχόλια