Λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται συμβολικά στο ξενοδοχείο «Άθως Παλλάς», στον ίδιο χώρο όπου τον Απρίλιο του 1977 ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε οργανώσει το προσυνέδριο του κόμματος και τον Μάιο του 1979 έγινε το πρώτο συνέδριο.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, που ήταν παρών στην αίθουσα του «Άθως Παλλάς», στον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή και στους προέδρους του κόμματος Ράλλη, Αβέρωφ, Μητσοτάκη και Έβερτ. Η ομιλία ξεκίνησε με τον κ. Σαμαρά να λέει : «Αισθάνομαι μοναδική τιμή σήμερα γιατί είμαι εδώ μαζί σας μετά από 40 χρόνια και νιώθω τον πατριωτικό ηλεκτρισμό της μεγάλης πολιτικής παράταξης που λέγεται ΝΔ. Νιώθω τιμή και συγκίνηση. Στέκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας, εδώ μαζί, μία φωνή μία καρδιά. Βρισκόμαστε εδώ στο σημείο που ξεκίνησαν όλα για την παράταξη μας, για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς «Η εθνική ενότητα και η συμφιλίωση είναι υποχρέωση όλων, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε νεοδημοκράτες», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Είμαστε υπερήφανοι για τον ρόλο που έπαιξε η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της» ανέφερε. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του αθεράπευτο λαϊκισμό. «Φανατίζουν κάποιους, αλλά τρομάζουν πολύ περισσότερους», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Καταδημαγώγησαν τους πάντες και παρόλα αυτά χάνουν ψηφοφόρους σε σχέση με το 2012» είπε και πρόσθεσε πως «τα μισόλογα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν φορολογική επιδρομή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα πίσω στην κρίση». Τόνισε ακόμα πως «δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση, γιατί ούτε αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να γίνει. Γιατί το ”τζάμπα όλα” και οι επικίνδυνες υποσχέσεις τρομάζουν, πώς να το κάνουμε; Τον κόσμο θέλουν να αλλάξουν, την Ελλάδα θέλουν να κρατήσουν στο χθες. Έκαναν καμπάνια για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Κοιτάξτε γύρω σας τι γίνεται στον κόσμο και θα καταλάβετε ποιοι διαψεύστηκαν ξανά και ξανά και ποιοι δικαιώθηκαν ξανά και ξανά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Για εμάς προέχει πάντα το καθήκον απέναντι σε αυτή τη χώρα. Το καθήκον απέναντι στην πατρίδα. Αν μας λένε συντηρητικούς, το δεχόμαστε, γιατί θέλουμε να ”συντηρήσουμε” τη Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Είδαμε και τους ψευτοπροοδευτικούς. Μέχρι και τα θρησκευτικά σύμβολα τους ενοχλούν, αλλά τρέχουν στο Αγιον Όρος και το Βατικανό για προσκυνήματα». Σχετικά με τον Σύριζα ανέφερε ακόμα πως «παίζουν με πράγματα που είναι πιο πάνω από το μπόϊ τους».

Αντιθέτως, για τη Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς είπε ότι «παρά τις δοκιμασίες που περνάει μένει όρθια και είναι ο κύριος πυλώνας σταθερότητας για τη χώρα». Στη συνέχεια ανέφερε πως «Είμαστε υπερήφανοι για τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε γερές ρίζες, πατάμε γερά στο παρόν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον». «Προτίμησα να αλλάξω την πορεία της χώρας αντί να δοξαστώ από την καταστροφή της» δήλωσε. Κάποιοι τότε μου είπαν: Αντώνη, σου έδωσαν μία χειροβομβίδα μην σκάσει στα χέρια σου. Την κράτησα και την εξουδετέρωσα. Κάποιος έπρεπε να το κάνει και το κάναμε εμείς. Και γι’ αυτό η ΝΔ παρά τις δοκιμασίες που περνάει μένει όρθια. Είναι η κύρια δύναμη που βγάζει τη χώρα από την κρίση». «Με ρώτησαν αν αισθάνομαι κουρασμένος. Απάντησα ότι το φορτίο γίνεται ελαφρύτερο όταν το σηκώνει κανείς με χαμόγελο. Και εμείς ξέρουμε σαν νεοδημοκράτες να κάνουμε το σωστό για τη χώρα. Και έχουμε και χαμόγελο γιατί ξέρουμε ότι τα δύσκολα τα περάσαμε και τα καλύτερα έρχονται» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ προ κρίσης. Όπως είπε, «κάναμε και εμείς πράγματι λάθη, στην πορεία μπορεί να μην αντισταθήκαμε έγκαιρα σε όσα οδήγησαν στην κρίση, αλλά “λεφτά υπάρχουν” εμείς δεν είπαμε ποτέ». Ο κ. Σαμαράς, ακόμα, υποστήριξε ότι η χώρα δεν χρειάζεται άλλο Μνημόνιο, όπως επίσης, ότι δεν θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά ούτε τα χρήματα από τις δόσεις του σημερινού Μνημονίου, που απομένουν.

Τέλος, δριμεία κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για την ομιλία του για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες λίγη ώρα με την λήξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού. Σε ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ σε «μνημόσυνο» καταφεύγοντας σε «ντελίριο ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας και κενολογίας» ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. «Για ποια έξοδο από την κρίση έχει το θράσος να μιλά ο κ. Σαμαράς προσπαθώντας να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί «με καινούρια ψέματα» να μείνει στην εξουσία. Σκληρή ήταν και η γλώσσα του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καμμένου: «Υπόσχεται, ο πρωθυπουργός που αθέτησε και τις 18 προεκλογικές υποσχέσεις του. Μιλά για πατρίδα εκείνος που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της χώρας». «Η χειροβομβίδα εξερράγη. Ζωή σε εμάς», καταλήγει ειρωνικά ο κ. Καμμένος.

Σχόλια