Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις δεν ήταν τόσο έντονες ενώ σίγουρα χαρακτηρίστηκαν από ελάχιστα σημαντικά συμβάντα κυρίως γύρω από τους άξονες της φορολογίας, των κομματικών αντιπαραθέσεων αλλά και της ψήφισης ή μη νομοσχεδίων σχετικά με μείζονα εθνικά θέματα. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να ασχοληθώ μόνο με τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τα ΜΜΕ την περίοδο του καλοκαιριού καθώς και τους λόγους που προβλήθηκαν περισσότερο.

Από τα μέσα μέχρι και τα τέλη Ιουλίου κυρίαρχα προβληθέντα θέματα αποτέλεσαν η σφοδρή ενδοκυβερνητική σύγκρουση που πρόεκυψε λόγω της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, οι δηλώσεις διάφορων μελών καθώς και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως προτεινόμενου της Ελλάδας για την θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν, η εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ και για ένα επιπλέον 1,8 δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ και τέλος, η συνάντηση κορυφής για τα πανεπιστήμια με θέμα το οξύτατο πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την χρηματοδότησή τους. Στις αρχές του Αυγούστου τα θέματα που απασχόλησαν περισσότερο τα Μέσα ήταν η ψήφιση από την Επιτροπή Οικονομικών του πολυνομοσχεδίου σχετικά με το φορολογικό μας σύστημα, διάφορες ειδήσεις σχετικά με στοιχεία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής όπως τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της καθώς και για νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες των αρχών, την υπερψήφιση της τροπολογίας που φέρνει ριζικές αλλαγές στα ΜΜΕ με την αποχώρηση όμως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που παράλληλα κατήγγειλαν και τη διαδικασία, διάφορες συσκέψεις για το ρωσικό εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέτωπα που μένουν ακόμα ανοικτά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με μέτρα φοροελαφρύνσεων και τόνωσης της εθνικής οικονομίας και τέλος, τα σενάρια και οι φήμες για το πρόσωπο που θα αποτελέσει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και οι αντιδράσεις γύρω από αυτό το ζήτημα από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές του Σεπτέμβρη τα πράγματα κινήθηκαν λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με σημαντικότερες νέες ειδήσεις την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με το οποίο διευρύνονται οι πειθαρχικές αρμοδιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, επιταχύνεται η υπηρεσιακή εξέλιξη των λειτουργών της στρατιωτικής Δικαιοσύνης και ρυθμίζονται λήξασες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, με προσδοκώμενο όφελος για το ελληνικό Δημόσιο 178 εκατ. Ευρώ, τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 200.000-300.000 θέσεων εργασίας καθώς και τις πάγιες θέσεις του κόμματος για κατάργηση του μνημονίου, ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, ρύθμιση των κόκκινων δανείων κ.α., τις πιθανότερες ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2014 οι οποίες είναι στις 12, στις 19 και στις 26 Οκτωβρίου, την απόφαση του Πρωθυπουργού για κήρυξη της Βουλής ως αναθεωρητικής πιθανόν και πριν από την έναρξη της νέας Ολομέλειας του Κοινοβουλίου που ξεκινά τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, την οριστική ρήξη που υπέστη το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του καθώς μεγάλο μέρος των μελών του αποδοκίμασε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και αποθέωσε τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου με διάφορα συνθήματα τα οποία τον καλούσαν να «ρίξει τη Δεξιά». Τέλος, το μείζον ζήτημα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο απασχόλησε αλλά και συνεχίζει να απασχολεί μέχρι και σήμερα μεγάλη μερίδα των Μέσων. Το νομοσχέδιο αυτό υπερψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία και στη συνέχεια άνοιξε η συζήτηση για την ψήφιση των άρθρων του η οποία και ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες. Έντονη κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση τόσο από την Αριστερά όσο και από την Χρυσή Αυγή.

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εγχώριων τηλεοπτικών και ειδησεογραφικών σταθμών αλλά και των αντίστοιχων ιστοσελίδων από τα μέσα του Ιουλίου μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη. Ειδήσεις οι οποίες αφορούσαν κυρίως πολιτικές, οικονομικές καθώς και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ενδιαφέρουν αλλά και επηρεάζουν την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα πολίτη, ο οποίος είναι και ο τελικός κριτής και αποδέκτης αυτών των ειδήσεων.

Σχόλια