Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστεί να καταγράψουμε, να σχολιάσουμε και να προβληματιστούμε για κάποιο περιστατικό βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πάντοτε ευχόμαστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους γεγονότα και στο τέλος καταλήγουμε ξανά μετρώντας τις ζημιές, είτε αυτές μεταφράζονται σε τραυματισμούς (έως και θανάτους), είτε περιορίζονται σε υλικές ζημιές. Σε κάθε περίπτωση ζημιωμένο βγαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο δυσφημίζεται παγκοσμίως. Εφαλτήριο για αυτό το άρθρο αποτέλεσε το τελευταίο κρούσμα οπαδικής βίας το οποίο έλαβε χώρα στην Κρήτη, στην αναμέτρηση του Ηροδότου με τον Εθνικό Πειραιώς, στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, που διεξήχθη στις 14/09. Ο απολογισμός είναι τραγικός. Πώς να μην είναι άλλωστε από τη στιγμή που ένας άνθρωπος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή;

Ας το πάρουμε από την αρχή όμως. Υπήρχαν λιγοστοί φίλοι του Εθνικού που βρέθηκαν στο γήπεδο της Αλικαρνασσού για να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα, χωρίς να προκαλέσουν όμως. Η απουσία αστυνομικών δυνάμεων (μόλις 2) σε συνδυασμό με τις φωνές στήριξης των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για τους επίδοξους «ληστές» της αξιοπρέπειας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι γηπεδούχοι θεώρησαν πρόκληση τις προσφωνήσεις: «Εθνικός» και ανενόχλητοι τέθηκαν εναντίον των αντιπάλων τους. Δεν ήταν οργανωμένοι αλλά σίγουρα δεν έδρασαν με γνώμονα τη λογική, γεγονός που οδήγησε έναν άνθρωπο σε κώμα. Ο 46χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι και η ίδια η διοίκηση του Ηροδότου καταδίκασε τα γεγονότα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: 1145277

«Το Δ.Σ. του Π.Α.Σ.Α. ΗΡΟΔΟΤΟΣ το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως, μετά τη λήξη του αγώνα με τον ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το σοβαρό τραυματισμό του φίλαθλου της ιστορικής ομάδας του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό ήταν αρκετό για να χαλάσει την όμορφη και γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο φίλαθλος κόσμος της Νέας Αλικαρνασσού αλλά και να αμαυρώσει την προσπάθεια όλων εμάς που ανιδιοτελώς υπηρετούμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό των ποδοσφαιριστών της ομάδος και κυρίως την ιστορία του συλλόγου μας.

Μία “χούφτα” ανεγκέφαλων που θέλουν να ονομάζονται “φίλαθλοι”, δεν εκπροσωπούν το ύφος και το ήθος του συλλόγου μας.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τις πράξεις τους και καλούμε τους υγιείς φιλάθλους κοντά μας, ώστε όλοι μαζί να απομονώσουμε όλους αυτούς που με τέτοιες πράξεις προσβάλουν τον σύλλογο.

Ο ΠΑΣΑ ΗΡΟΔΟΤΟΣ, δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει όποια συναφή μέτρα (αστυνομία, τηλεοπτικές κάμερες κλπ) προκειμένου από εδώ και στο εξής να διασφαλίσει τις καταλληλότερες δυνατές συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων της ομάδας μας, κάνοντας γνωστό ότι τέτοιους φίλαθλους δεν τους έχει ανάγκη και φυσικά η ομάδα μας δεν τους χρειάζεται.

Η διοίκηση του συλλόγου είναι υποχρεωμένοι πλέον να διαφυλάξει με άλλους τρόπους τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, κινώντας με νομικές διαδικασίες σε βάρος οποιουδήποτε θα ήθελε να τολμήσει στο μέλλον να δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα.

Τέλος, για άλλη μια φορά εκφράζουμε τη θλίψη μας και ευχόμαστε από καρδιάς στον άτυχο φίλαθλο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ταχεία ανάρρωση».

 

Η ανακοίνωση αυτή προβάλλει το ήθος του συλλόγου καθώς δείχνει την αποστροφή του προς τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, από όπου και αν προέρχονται.
Από την πλευρά της, η ομάδα μπάσκετ του Εθνικού εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης προς τον άτυχο φίλαθλο:
«Η ομάδα Μπάσκετ του Εθνικού ΟΦΠΦ εκφράζει τις θερμότερες ευχές της για πλήρη και ταχεία ανάρρωση του φιλάθλου μας Κώστα Κατσούλη ο οποίος δέχτηκε άνανδρη επίθεση από οπαδούς του Ηρόδοτου στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής στο γήπεδο της Αλικαρνασσού. Ευχόμαστε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη και να επιστρέψει γρήγορα κοντά στους δικούς του ανθρώπους και στα γήπεδα.

Κώστα κράτα γερά, είσαι παλικάρι και θα τα καταφέρεις. Προσευχόμαστε για σένα, τα αδέλφια σου Βασίλης, Δημήτρης, Μάνος…».

Για την ιστορία η αναμέτρηση έληξε 1-0 υπέρ του Ηροδότου, μετά από προτροπή(!) του διαιτητή να συνεχιστεί το παιχνίδι.
Όπως και να έχει, ας ελπίσουμε να μην βρεθούμε ξανά στη δυσάρεστη θέση να αναφερθούμε σε παρόμοιο περιστατικό, αν και η συχνότητα των κρουσμάτων αφενός και η αντίληψη κάποιων ανθρώπων για το ποδόσφαιρο αφετέρου καθιστούν όνειρο την αποπομπή από τέτοιου είδους συμβάντα.

Του Δημήτρη Χούντα

 

Σχόλια