Αύριο φεύγεις…

…σήμερα έχετε οικογενειακό συμβούλιο για το πως θα κλείσει αυτό το τέρας βαλίτσα που θα πάρεις μαζί σου, τη ζυγίζετε δε μάλιστα με κάθε τρόπο έτσι ώστε η ζυγαριά στο σπίτι σας να δείχνει τα επιθυμητά κιλά. Μάταια. Δεν πιστεύω να σκέφτηκες πως απόψε θα κοιμηθείς; Εννοείται πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.Ακόμα κι αν δεν βγήκες, στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου και αναρωτιέσαι για το αύριο.. Κακώς!! Αυριανέ Ερασμίτη, απόλαυσε το κρεβάτι σου γιατί αύριο πολύ πιθανό είναι να κοιμάσαι σε κάποιο πάτωμα .

Το πρωί τους χαιρετάς όλους ωραία ωραία, ναι είσαι αρκετά τολμηρός που σηκώνεσαι και φεύγεις ολομόναχος! Στο άγνωστο κι ακόμα παραπέρα! Όχι!! Εκεί στο αεροπλάνο το συνειδοτοποιείς πρώτη φορά…!

Η πρώτη μέρα είναι πάντα από αυτές που θα έχεις να διηγείσαι για όλη σου τη ζωή. Φορτωμένος με τις υπέρβαρες αποσκευές σου, ρωτάς τους πάντες στο αεροδρόμιο, στα μέσα , προσπαθείς και να μιλήσεις λίγο τη γλώσσα, άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν και άλλοι δεν την ξέρουν καν!

Δεν συμπαθώ τα ταξί, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμβουλεύω κάποιον να τα χρησιμοποιήσει. Ειδάλλως περιπλανιέσαι αχθοφόρος στην άγνωστη πόλη αναζητώντας την εστία ή το διαμερισμά σου. Φτάνοντας, προσπαθείς αρκετή ώρα να συνεννοηθείς με του υπεύθυνο για τη διαμονή σου και επιτέλους μπαίνεις κατάκοπος στο άδειο δωμάτιο. Τέλεια! Το σπίτι σου για το υπόλοιπο εξάμηνο.. Είναι τόσο άδειο και κρύο που σε πιάνει μελαγχολία και φυσικά ίντερνετ ούτε για αστείο-πολυτέλειες πρώτη μέρα!Φαντάζεσαι ήδη τα αυριανά σου ψώνια για να το διακοσμήσεις, κουρτίνες και αφίσες  είναι από τα πρώτα που σου έρχονται στο νου.Ελπίζω επίσης να πήρες sleeping bag γιατί πρώτη μέρα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να προλάβεις να αγοράσεις σεντόνια. Μην ανησυχείς όλα θα τακτοποιηθούν και θα προσαρμοστείς,τα πάντα όμως χρειάζονται τον χρόνο τους.

Next day, best day! Ναι, οι εγγραφές είναι η μέρα που γνωρίζεις τα πιο πολλά άτομα, σαν την πρώτη μέρα πρώτου έτους φαντάσου! Ανταλλάσσετε, τηλέφωνα, facebook, διευθύνσεις, βγαίνετε ήδη από την πρώτη μέρα. Εδώ οι φιλίες γίνονται εύκολα, όλοι έχουν έρθει μόνοι τους και αναζητούν άτομα να περάσουν καλά αυτό το εξάμηνο.Και believe me θα περάσετε τέλεια. Ακόμα και να μην είσαι τόσο κοινωνικός αυτό το σημείο μην το φοβάσαι! Πηγαίνοντας την ίδια μέρα και στα μαθήματα γλώσσας γνωρίζεις κι άλλους, και ξαφνικά ήδη από τα πρώτα βράδια βρίσκεστε όλοι μαζί στα ίδια μέρη, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων μεν την πρώτη μέρα, μια μεγάλη παρέα δε σε όλο το Erasmus.

Και από εδώ και πέρα ετοιμάσου για πάρτυ και ξενύχτια στην κουζίνα της εστίας, το δε pre-drinking party πάει κι έρχεται! Δεν θα αισθανθείς λεπτό πια μόνος! Μην κλειστείς στο δωμάτιο! Είσαι εκεί για να περάσεις καλά, όχι για να σκέφτεσαι τι θα έπρεπε/δεν έκανες στην Ελλάδα. Μην μείνεις μόνο στους Έλληνες που θα συναντήσεις, είσαι εκεί για να γνωρίσεις άλλους πολιτισμούς, αυτό είναι άλλωστε το νόημα της ανταλλαγής φοιτητών.Γνώρισε τους νέους σου φίλους μεταξύ τους και δημιουργείστε μια μεγάλη πολυπολιτισμική παρέα.

Στις παραδόσεις πρώτες μέρες ομολογώ θα αγχωθείς, λόγω της διαφορετικής γλώσσας και των καινούριων μαθημάτων. Δοκιμάζεις το εαυτό σου όμως, και, όσο περνάει ο καιρός, θα λειτουργείς πιο γρήγορα, η γλώσσα θα γίνει κτήμα σου και θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις στα μαθήματα. Όλοι στην ίδια θέση είστε, και αυτό είναι που σας ενώνει εσάς τους Erasmus. Τα μεσημέρια τρώτε μαζί στη λέσχη, τα απογεύματα διαβάζετε στη βιβλιοθήκη και το βράδυ πάλι χαλαρά για μπύρα. Αα και κάθε ευκαιρία για εκδρομή εννοείται την εκμεταλλεύεσαι: το Erasmus είναι η κατάλληλη στιγμή για eurotrip! Άδραξε την κάθε ευκαιρία από την πρώτη κιόλας μέρα, το εξάμηνο τρέχει και δεν το καταλαβαίνεις καν, και να τόσο γρήγορα έρχεται η μέρα της επιστροφής, πιο δύσκολη από την ημέρα της άφιξης σου,  ακόμα περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένη…

Μην αγχωθείς, το αύριο είναι ωραίο! Πριν ένα χρόνο βρέθηκα ακριβώς στην ίδια θέση. Τώρα πλέον το Erasmus είναι μια δυνατή ανάμνηση. Στο τέλος αυτό που μένει είναι μια εμπειρία ζωής, ένα διαφορετικό εξάμηνο, γνώσεις και αντιλήψεις άλλων χωρών, ανεξίτηλες εικόνες χαραγμένες στη μνήμη,international φίλοι…

 

Once erasmus, always erasmus!

images

 

 

 

 

 

Σχόλια